Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rok stará baterka - mrazy, nenastartoval jsem

Od: jenjdukolem odpovědí: 18 změna:

Zdravím, jak napovídá nadpis otázky. Loni jsem ve své Octavii Tour 1,9 TDi 74 kW měnil autobaterii - z důvodu, že už byla slabá a při mrazivých teplotách a delším "odstavení" jsem nenastartoval. Jenže pár dní zpět, jsem auto nějakých 48 hodin nestartoval a v kombinaci se zejména nočními teplotami výrazně pod -10°C, jsem opět nemohl nastartovat. Hledal jsem chybu všude jinde než v baterce, jelikož je pouze rok stará, ale nejspíš to bylo baterkou.

Nejprve jsme zkusili nastartovat přes startovací kabely, ale to nepomohlo (což mi teď zpětně nehraje). Přesto jsem zkusil baterku nabíjet a po nějakých 3 hod nabíjení motor naskočil. Nehraje mi jednak, jaktože nepomohly startovací kabely? (zapojeny byly dobře, dle návodu - ještě je možnost, že ony samy nebyly funkční, jelikož už mají taky něco za sebou). Další věc - je opravdu možné, že by byla rok stará baterka opravdu tak slabá, abych při dvoudenním odstavení a silných mrazech nebyl schopen nastartovat?

Další věc, která by eventuélně mohla mít vliv, že jsem poprvé tankoval na benzíně TANK ONO jejich (prémiovou) naftu, ale to si nemyslím, že by mělo mít vliv.

Díky za případné rady, ohlasy.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zaseja
hodnocení

3x

Pleteš dohromady spolu nesouvisející věci, auto nestartuje proč?

Netočí startér motorem - může být vybitá ta baterka

Točí motorem, ale nechce to chytnout - pak už to zřejmě nesouvvisí s baterkou, čerpadlo, vstřiky, žhavení, nafta, chyba nějterých čidel,...

hodnocení

3x
Kabely musí být ze svářečky, ty levné nepřenesou tolik proudu. Baterie, pokud se málo jezdí, zvláště krátké trasy je třeba pravidelně dobíjet i v létě, jinak se ničí a ztrácí kapacita. Pak už stačí málo...

hodnocení

2x

Přes kabely (obzvlášť přes nekvalitní) se to vždy nemusí podařit. Jsou asi jen dvě možnosti:
1) Baterka mohla být před smrtí už při koupi (špatné skladování nebo laciný šmejd).
2) Alternátor vám nedobíjí jak má.

k2

Jak poznam, ze autobaterie je laciny smejd? Dekuji.

Jakou má značku, kapacitu a kolik stála? Můžete si nechat udělat zátěžový test někde, kde to umí.

k2 třeba porovnat váhu baterky se stejnou baterkou se stejnou kapacitou od jiného výrobce (Exide, Banner, atd...)

Už několikrát po sobě do 3 různých aut jsem kupoval jen ty nejlevnější šmejdy-vydrželi minimálně 4 roky a většinou až pátým rokem byli třeba nabít na externí nabíječce!

k2

@diesel: A lze tedy pak takoubou AKU (co vydrzi bez pece) 4 roky nazvat smejdem? Proto by me prave zajimalo, jak poznam baterku kategorie "laciny smejd"...

Jo neodpovím.Reaguji jak někdo píše levná AKB=šmejd . Za mne NE. měl jsm před lety Vartu, tedy psíše dražší a vydržela skoro totéž co laciná,ale za ty peníze za ní bych měl 2 levné.

Mě baterky vždy vydržely 6-7 let. Asi je to i údržbě (nabíječka).

Banner dokonce 9 let, Exide mám 8 let a stále drží.

hodnocení

2x

Blbě nacvaknuté svorky (dotýkající se malou plochou styku) nebo nacvaknuté na zaoxidovaných kontaktech (přechodový odpor) -> logicky nepřenesou potřebný proud z jednoho auta na druhé.

Čím je baterka vybitější a mrtvější, tím se kabeláží přenáší více proudu (startér cucá proud z kabelů i ze své vybité baterky, pokud je tam nějaký zbytek proudu).

Další problém kabelů je drát samotný. Mnohdy poměděný hliníkový drát, který hůře přenáší proudy nebo měděný, ale tenký průřez drátu, který má velký vnitřní odpor.

Tlusté měděné kabely s kvalitními svorkami vyrábí málokdo, protože cena může být i 2000kč.

hodnocení

1x

S tím startováním jsme to dělávaly tak, že se přijelo k někomu kdo měl vyštavenou baterku, napíchly jsme kabely..já měl nastartováno samozřejmě a takto s občasným přidáváním plynu jsme chvíli baterii nabíjely..a až po nějaké minutě to zkoušel dotyčný nastartovat a dařilo se.

Ale dva dny i když v mrazu, by to mělo chytnout. Bud teda ta baterka už byla KO nebo něco žere auto?

hodnocení

1x

Tipujem ešte,že štartér má už opotrebovované uhlíky a nemá tú silu pretočiť motorom.

kare
hodnocení

1x
V první řadě 74kW je PDčko, které je hodně náročné na startovací proud.
Rok stará baterie musí vydržet, i ta nejlevnější zvládne 3roky (běžného provozu).
Zaměřil bych se na klidový odběr z autobaterie. (I po týdnu v silných mrazech musí točit. :) )
Při použití startovacích kabelu je důležité nechat auta chvíli propojena a dobíjet, až poté startovat! (Dojde k dobití akumulátoru ve voze startovánem a nebude muset procházet takový proud startovacím kabelem = i levné kabely pomohou.)

hodnocení

0x
Značka baterie? Hodnoty baterie?
Jestli si měl start kabely za 300 se nediv že to nenastartovalo
Maš o.k.dobijení a klidový odběr z bazerie do 30mA?
Maš v funkční všechny žhavící svíčky?

hodnocení

0x
Další věc, která by eventuélně mohla mít vliv, že jsem poprvé tankoval na benzíně TANK ONO jejich (prémiovou) naftu, ale to si nemyslím, že by mělo mít vliv. Na ONO taknkuji co u nás ono je a nikdy s palivem nebyl problém-jak N95, tak E85 a dokonce ani s obyčejnou naftou .K baterii jste rady dostal ještě doplním ke změření jak funguje altík, také zátěžovým měřákem změřit baterii! a další postřeh -kdy byl měněn palivový filtr? vzduchový (neměl by mít vliv)
doplněno 28.12.21 14:40:

Jinak do CR dávám VIF , do předkomůrkáče v zimě do 65l nádrže cca 5l N95 a pl litru (občas ) lihu zbytek ropa , palivový ftr měním na zimu. Jinak pokud byste si vyhledal pokuty co dostalo pár čerpaček T-Ono tak nikdy nebyly za horší kvalitu paliva, ale že tato o něco předčila normy!

Ja na onu tankuju premijovou naftu furt a bez problemú

makk
hodnocení

0x

Špatná baterka se projeví dvěma způsoby:

1. Otáčí motorem pomalu nebo ani neotočí, kontrolky zhasínají nebo se rozvěcují chaoticky. To je případ starších aut, njspíš i váš.

2. Auto nedělá nic, jen zahlásí "low battery" nebo tak něco. To je u novějších aut.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]