Nejste přihlášen/a.
Ahojte, měl bych na vás otázku - na mém autě praskla zadní brzdová trubka a vytekla mi brzdová kapalina - všechno už mám opravené akorát musím odvzdušnit komplet systém včetně brzdového válce.
Mám půjčené všechno potřebné vybavení a narazil jsem na takový zádrhel - jelikož jsem měl hlavní brzdový válec bez kapaliny a je zavzdušněný, musím provést tzv. tlakové před-odvzdušnění, poté odvzdušnění ABS přes diagnostiku a na konec můžu odvzdušnit jednotlivé brzdy od nejvzdálenější po nejbližš ( postup dle originálního servisního manuálu VW)
Tlakové myšleno, že se na nádobku s brzdovou kapalinou připojí další, větší nádoba s několika litry kapaliny, která se pod tlakem posílá do brzdového systému.
Zádrhel je ale v tlaku, pod kterým budu do válce posílat další kapalinu - servisní příručka mi píše 2bary, ale internetu všude je, že se odvzdušnění provádí při 1 baru, maximálně při 1.5 baru- na druhou stranu, na internetu lidi odvzdušnují hlavní válec mimo auto( vývod z válce vrátí zpátky do nádobky s kapalinou a pumpují tak dlouho, dokud válcem neproudí jenom kapalina)
Mám ignorovat všechno z internetu a použít 2 bary nebo raději méně?
Nemá někdo z vás zkušenost s odvzdušněním brzdového válce na novějším autě? Jestli je opravdu potřeba odvzdušnit prvně samotný válec mimo auto, jak se píše na internetu, nebo stačí postup, co jsem napsal? Děkuji
Děkuji
Diagnostikou otevřeš ventil k danému kolu a protlačíš tlakem kapalinu. Když uděláš takto všechna kola, tak bez diagu protlačíš už kapalinu klasicky kostkou ABS. Tímto si odvzdušníš kostku ABS i bypass vedení v ní.
Dále pak doodvzdušníš trubky a kola (prasátka a třmeny).
Kapalinu nevracej, pokud není čistá a to většinou není (obsahuje i vodu a vlhkost).
Větší tlak může vyhodit nádobku s gumových průchodek ve válci nebo jji bude zbytečně nafukovat k prasknutí. 1 bar stačí. Nebo max 1,2.
Navíc může kapalina zbytečně průchodkama nádobky prosakovat ven a vše budeš mít poblité od brzdovky )pozor, leptá lak, omej vodou na kterou se dobře váže.
Ahoj, třeba se zadaří - nedaří se mi auto odvzdušnit - 4l brzdovky pod tlakem prošlo soustavou, pak přes diag asi 10x jedno kolo, manuálně za pomocí pumpování pedálu, z brzd jde kapalina bez bublin a prostě ne - pedal se po startu nepropadne ale žádný odpor a nebrzdí( brzdí ale opravdu jen minimálně, asi jako na půl ručka)
Nějaký nápada? Do servisu ten krám nedostanu.
můj postup
1) podle manuálu jsem při otevřených 1) zaráz předních brzdičích 2) zaráz zadních brzdičích poslal do okruhu pod tlakem 1.4 baru kapalinu (okruh byl prázdný, týden stálo auto s prasklou hadicí a vytkl z něj cca litr kapaliny) - cca půl litra vyteklo z každého brzdového třmenu
2) pomocí vag-com jsem provedl odvzdušnění cca 10x na jedno kolo - prošel jsem všechny ( abs najelo při zmáčklém pedálu, potom se otevřel odvzdušnovací šroub, na 10s jelo abs, 10x se našlapalo a u 10. šlápnutí se při zmáčknutí pedálu zašrouboval odvz. šroub a hotovo) - už po prvím odvzdušnění přes diag šla jen kapalina bez vzduchu.
Celkem teď mám 4l kapaliny na výhoz, co prošlo celým systémem. Nemůže být problémem ten zavzdušněný válec? Na tohle téma se mi nic nedaří najít a jak jsem psal, američani ho odvzdušnují mimo auto.
tak to jsme dva. Jdu to vyzkoušet ještě jednou, ale budu muset točit poslední 1l kapaliny co mám a pokud to bude stejné, tak mě asi nezbývá nic jiného, než sehnat jiný brzdový válec - je to tak? Údajně se mohly poškodit gumičky
ještě bych možná povolil trubky u válce a odvzdušnil ho malým tlakem a jedním prošlápnutím pedálu, ale pak ihned uvolnit, aby se gumičky dostaly za štěrbiny nádobky a válec se napil.
K tvému nápadu jsem se ještě nedostal, ale všiml jsem si jedné věci - když mám vše vyplé, diagnostika nepřipojená, tlakovací zařízení s kapalinou odpojené, tak mi jde tak do 1/4 zmáčknout brzdový pedál s menším odporem a s pořádnou silou ho zmáčknu do 1/2 - při tom tlačení si vezme brzdovou kapalinu, ale po uvolnění pedálu trvá pár desítek vteřin, než ji zase vrátí( mám na nádobce v autě napojenou ještě jednu větší nádobku(aby nedošla při tom tlakování) a v hadici je bublinka a při mačkání vidím, jak se kapalina pohybuje) - je tohle ok?
btw ti budu dlužný na pivo.
plus ještě jeden postřeh - přední levé kolo - při diagnostice abs natlačí a teče čirá, ale potom mám 10x našlapat pedál ale tak od 3. šlápnutí jde čistá kapalina bez vzduchu ven, ale při povolení si válec nevezme kapalinu z nádobky, ale z toho třmenu a vypadá to tak, že u 10.šlápnutí mi válec vzal všechnu kapalinu z 0.7m dlouhé hadičky a při povolení by mi do třmenu natáhl vzduch ( vždy u 10. šlapání první zmáčknu, útáhnu odvz. šroub a pak teprve povolím)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.