Nejste přihlášen/a.
Včera jsem v TV viděl, jak se vyrábí elektromobil. Komentátor se mohl po.. chválou, ale mě připadalo, že vezmou baterku a kolem ní začnou stavět auto. Když vezmu cenu nové baterky, tak asi i ta práce bude dost drahá. Takže mi z toho vychází, že než měnit baterku, je lepší auto vyhodit a koupit nové (skutečně ekologické!).
Jak dlouho ta baterka vydrží? Myslím reálnou životnost. Ono jestli auto má v papírech dojezd až 300km, tak i nové dojede tak 250km a jestli za 5 let bude mít dojezd 50km, tak je nepoužitelné. Nebo vydrží déle? Jsou už nějaké zkušenosti?
Nechci dělat předčasné závěry, počkám si na zkušensoti. Technologie je to stejná jako v mobilu a tam má po 5 letech tak 30%.
007cz: Problém ale je, že zatímco motor se mění zcela výjimečně, tak výměna baterie je vždy jen otázka času. V pohádkovou životnost 20 let může věřit asi jen blázen, já osobně nevěřím ani v těch 7-8 údajně garantovaných roků.
Baterka možná má teplotní managment, ale je to pohonná baterie zatěžovaná obrovskými odběry. Modeláři to znají v malém, pohonná Li-Pol vydrží podstatně méně, než ta, co napájí třeba jen přijímač. To, o čem se mluví, jsou jen superlativy, které mají nalákat zákazníky. Stejně jako "dojezd až 500km" znamená, že i nové auto při ekonomické jízdě dojede max třeba 450km.
Elektromobily se chlubí obrovskými výkony motoru, ale baterie mají kapacity nějakých 100-200kWh. Takže motor s výkonem pouhých 200kW by ji teoreticky při plném výkonu vybil za hodinu. Jasně, že ten motor nikdy neběží na plný výkon, ale takové 2,5 tunové SUV na dálnici, s velkou čelní plochou a nic moc součinitelem odporu asi neujede 500km rychlotí 130km/h. Kdyby těm nahoře šlo opravdu o ekologii, budou se snažit o co nejlehčí auta s co nemjenším odporem. Těmi monstry, co konstruují se snaží o opak.
totak: Přesně tak, to skutečně ekologické se papírově znevýhodňuje aby mohli mátit hubou o ekologii a lobbovat za to neekologické. Např. se vůbec nemluví o tom, jaký záhul na ekologii znamená EV při výrobě a likvidaci, protože v tom jsou mnohem horší než spalováky.
Nejen to, cena i sebemenší karosářské opravy elektroauta díky řadě senzorů je brutální. TESLA je příklad naprosto nesmyslného předraženého krámu. Výměna levého předního blatníku cca 25000 USD. A to díky všem možným senzorům, kalibraci systému atd.
Mobily mají řízené dobíjení. Fajn. Jenže po 4 letech nejpozději je akumulátor kaput. V posledním je zabudovaný akumulátor. Takže 5000 Kč v rektu.
Akumulátory z elektromobilů velice težko někdo využije např. pro zálohování domu se solární elektrárnou. Diagnostika jednotlivých článků s výměnou vadních kusů je drahá a tuto prodejní teorii boří jak dům z karet. Dokonce TESLA nechce ani prodat např. pohonnou jednotku a nutí majitele ke koupi nového auta. To je asi ta ekologie pro některé pomýlence z Youtube v ČR a jiné placené propagátory. Reálně lidi už teď řeší, jak budou za rok topit a jestli na to budou mít. Kde je zbytečnost zvaná elektromobil, když do důchodu má mít člověk naspořeny 4 ml. Kč?
Celé je to uhozené.
Doufám. U mobilu mi po 2 letech provozu bouchla baterka , docela síla .Nedovedu si to představit u EV
a teď si vem ty palby na povinným ručení když baterka tvoří 80% hodnoty auta to stačí jeden malej boční náraz a můžeš celý auto za milion vyhodit. jinak jsou automobilky který mají svůj byznys založenej na měsíčním předplatným ve kterým máš místo nabíjení výměnu baterie, něco jako benzínka, přijedeš, vymění ti baterii a za 5 minut jedeš pryč s jinou plně nabitou baterií, např. čínský Nio
Bohužel to povinný ručení budeme platit všichni, protože škody výrazně vzrostou. Každej škrábanec bude totálka, začne se kšeftovat s baterkama z totálek, občas bude nějaká opravdu poškozená, takže auta budou na silnicích hořet... Myslím, že nás čekaj pěkný věci.
Teď jsem to viděl někde v televizi.
Při výrobě v podstatě celý podvozek s baterií přivezli pod hotovou kastli, přizvedli a pospojovali.
To jste asi viděl to samé, co já. Na mě to právě působilo dojmem, že když tu baterku chtějí vyměnit, tak zas musí celou kastli sundat. Jak u autíčka na dálkové ovládání .
Výrazně přibude požárů při haváriích, že by to jen tak chytlo na parkovišti nebo za jízdy, to asi tak časté nebude. Pokud jde o opravu bouraného auta, tak tam mluví o karanténě, tj, že auto nechají stát cca 3 dny na odlehlém místě než ho vezmou na dílnu, kdyby chtělo chytnout, tak ať nechytně v dílně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.