Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stočený tachometr

Od: lenula odpovědí: 33 změna:
Dobrý den, cca týdnem jsem prodala auto které mi pan teď chce vrátit protože byl údajně v roce 2004 stočený tachometr o tom jsem nevěděla a byla jsem už asi 10ty majitel. Počítám s tím že má na to asi právo ale já si nemůžu dovolit vzít ho zpátky protože jsem si koupila už jiné. Myslíte že je nějaká šance když to bylo tak dávno a před tolika majiteli že odstoupení neuznaji? Předem děkuji za odpovědi.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
Desátý majitel, stočený tachometr v roce 2004..
To znamená, že to auto je staré minimálně 20 let a prodávala jste ho za cenu jednoho pátečního nákupu v Kauflandu, je to tak?
Člověk který si takové auto koupí km soudu půjde jen těžko. Jednak na soud (právníka) nebude mít peníze (stejně jako na slušné auto) a asi ani neví, kde se soudní budova nachází.
Jen pouští "hrůzu" a zkouší to.
lenula
hodnocení

No zas na druhou stranu jestli se do toho opravdu pustí s čím mě ujišťoval že ano. Tak to soudní řízení budu muset zaplatit nakonec já :(
Jen pokud to prohrajete..
A o tom silně pochybuji.
Ale on to neudělá, protože smrdí korunou.
krtek6

souhlasím s kolegou...člověk co si kupuje takové auto nemá mozkovou kapacitu na to, aby se do něčeho předem prohraného pouštěl

makk

Tak vám děkuju :), já jsem si letos koupil auto za 15k z roku 1999.

hodnocení

5x

Jak píší kolegové... záleží co je ve smlouvě.

Na druhou stranu, pokud jste auto v roce 2004 nevlastnila, tak si laicky myslím, že to soudem neprojde, protože jste sama byla obětí podvodu.

lenula
hodnocení

Ve smlouvě stojí že stav kilometrů vozidla odpovídá skutečnosti.

To už jste tu psala... to jsem četl. Od kdy jste to auto vlastnila?

lenula
hodnocení

Já ho vlastnila od roku 2019

V tom případě bych si s tím vůbec nelámal hlavu.

Pána pošlete do háje, nebo mu vůbec nezvedejte telefona a nereagujte na něj. Těžko jste mohla stočit tachometr 15 let předtím, než jste si auto koupila. Auto jste prodala v dobré víře, že je vše tak jak má být.

makk

"stav kilometrů vozidla odpovídá skutečnosti" Pokud je to doslova takto, můžete tvrdit, že bylo míněno tak, že stav odpovídá najetým kilometrům. O stavu tachometru tam přeci nemáte ani slovo.

makk
hodnocení

3x

To je věčný problém. Záleží, co máteve smlouvě. Pokud tam máte "najeto XXX" pak mu ve smlouvě tvrdíte něco, co není pravda a má nárok na slevu nebo vrácení auta.

Na druhou stranu to bude asi nějaký vykuk, který chce tímto způsobem získat slevu.

lenula
hodnocení

Právě je to dost prekerni situace já o tom nevěděla. Ale pan mi poslal email ještě před koupí kde poslal že auto skutečně km stočné má v roce 2004. Ale i tak ho vzal. A teď využívá me chyby že jsem to ne upravila ve smlouvě. Počítám že ani s tím emailem bych u soudu nepochodila že o tom pan věděl. Myslim že je bude zajímat smlouva než skutečnost. :/
asd1

Pokud o stočení věděl už před koupí + máte email jako důkaz, tak je bez šance a s klidem ho můžete slušně poslat do háje ať se soudí.

lenula
hodnocení

No jsem zvedáva jak to dopadne už pár dní nespím :D.. Štve mě že jsem to neupravila ve smlouvě. Příště si musím dávat větší pozor.. :( uvidím je to takové 50/50 podepsaná smlouva vs reálná skutečnost. Každopádně děkuji aspoň vím čeho se mám držet.
asd1

Těch 50% je jen když se leknete a dáte mu to dobrovolně. Ten email je důkaz že o tom věděl už před koupí a převzetím se stavem souhlasil.

Je velká pravděpodobnost že to celé byl úmysl aby si vytěžil díly a namontoval tam "ještě funkční šrot aby to k vám dojelo", a jak se píše vedle, člověk který kupuje tyhle auta těžko má prostředky na soudní proces a jen dělá bububu jestli se chytnete...

Příště pište "stav tachometru", resp. použijte smlouvu typu "smlouva od béček" podle které se kupuje bezcenný šrot...

makk

Pokud prokážete, že to věděl už před koupí, tak máte šanci uspět. Pro příště si sežeňte kupní smlouvu od nějakého autobazaru a opravte jen jasná fakta (VIN, stáří, typ auta...). Jaké auto je kupec vidí, tak nemá smysl mu ho chválit ve smlouvě.

Podívejte se na inzeráty autobazarů. Všechna menší auta mají 100-120tis km a mnoho bazarů se vytahuje garancí počtu najetých km, ale ve smlouvě je napsáno, že to číslo na tachometru je tím číslem, které je na tachometru, takže žádná garance.

jirib
hodnocení

3x
Neřešte to!Nezvedat telefon.
Prodej byl uskutečněn,teď už je to na kupci,jak bude postupovat.
Pokuď je to do 20tis.,ani se tím nezabývejte...

hodnocení

2x

Netrápte sa tým a ignorujte ho. Ak bude otravný,tak mu povedzte,že nech to dá na súd a nech nezabudne doložiť znalecký posudok,že došlo ku stiahnutiu km z vašej strany. A teraz tá tecnická stránka. Riadiaca jednotka z roku 2004 je ľahko prepisovateľná a skutočný stav sa dá zmeniť,no zmenou sa predchádzajúci údaj vymaže,čiže už skutočný stav sa nedá zistiť z riadiacej jednotky ale len porovnávaním podľa údajov z TK. Skutočný stav z riadiacej jednotky za dá zistiť len u novších aut,kde sa údaj zapisuje do pamäte na trvalo. Ďalej,ak došlo ku poruche na riadiacej jednotke a tá bola vymenená za inú s iného auta a nie novú,tak údaje na nej ostali z toho auta, kde bola predtým namontovaná. Pri výmene sa majú tieto údaje prepísať,no neprepíše sa výrobne číslo riadiacej jednotky a tak sa vie,že bola vymenená. Vymeniť riadiacu jednotku a prepísať km mohol už aj kupujúci a vám teraz môže tvrdiť,že sa to stalo už v minulosti, to stiahnutie km. To,že vám dal podpísať,že auto má skutočné km,môže súvisieť s tým,že si chcel pomeniť diely a vám vrátiť auto a to už zaváňa podvodom. Ak,bude aj tak neodbytný a skúšať to na vás,tak dajte auto zaistiť políciou na expertízne skúmanie a popíšte im svoj problém.

jurajjuraj*
hodnocení

1x

pokud mate ulozeny email ve kterem pan pise ze auto je stocene, a podle datumu to pise pred koupi auta, tzn, ze pri nakupu auta vedel ze km nesedi, tak muzete klidne spat a na pana vubec nereagovat, mate jasny dukaz ze o tom vedel a stejne koupil

log4j
hodnocení

0x

Obvykle se do smlouvy nebo předávacího protokolu uvádí "stav počítadla ujeté vzdálenosti", nikoli "najeto" protože tím si nikdo nemůže být jistý. V tom případě je vše v pořádku. Řešit stav tachometru má smysl jedině před koupí.

lenula
hodnocení

No jo ale pan mi teď vyhrožuje soudama. A já jsem z toho nešťastná protože nemám tušení co dělat. Peníze na něj prostě nemám a na soud už vůbec :(
lenula
hodnocení

A ve smlouvě mám psáno že stav kilometrů vozidla odpovídá skutečnosti.

"pan mi teď vyhrožuje soudama." Právě je zkouší Vaši naivitu!Vyhrožuje neboť zjistil že dvacetileté auto není jako tříleté, nebo potřeboval lepší díly a vzal je z Vašeho a nyní to nepotřebuje, nebo se jen povozil =auto splnilo nějaký účel a teď ho netřeba...Pošlete je do háje zelenýho! nebo mu sdělte , že s ním budetet komunikovat jen přes právníka!

asd1
hodnocení

0x

Pokud je ve smlouvě "má najeto X km" a je jich ve skutečnosti víc tak šanci má

pokud tam je "stav tachometru" tak je bez šance - stav tachometru nejsou najeté kilometry ale číslo na tachometru a to sedí.

Pán si taky mohl z auta vytěžit díly a teď s nějakou záminkou chce vrátit aby je měl zadarmo..

lenula
hodnocení

Je tam psáno stav kilometrů vozidla odpovídá skutečnosti. No toho se právě bojím protože říkal že to měl v praci a už se v tom hrabal.

lenula
hodnocení

Všem vám moc děkuji za názor. Jsem aspoň trochu klidnější že tam nějaká šance je a budu se snažit nenechat se zastrašit. Jeho email ze o tom věděl si vytisknu jako důkaz. A já jsem poučena že si musím příště dávat pozor co je ve smlouvě. :) pokud to dotáhne k tomu soudu snad na to vezmou ohled.. děkuji.

bz*
hodnocení

0x

*mir*To nejdůležitější je, jestli jste mu to prodala jako občan, nebo podnikatel.

V obou případech se jedná o

NEODSTRANITELNOU PRÁVNÍ VADU.

Pokud jste to prodala jako občan občanovi, máte jedinou možnost tvrdit, že jste nic nevěděla, že jste nikoho nepodvedla a že jste v té době auto nevlastnila.

Nevíme o kolik bylo vozidlo stočeno. Ani za kolik bylo prodáno. O ten rozdíl bych mu S OMLUVOU vrátil peníze.

Pokud jste mu to prodala jako podnikatel, vraťe mu peníze a nechte si vrátit i jeho kupní smlouvu a tu hoďte do skartivačjy nebo do kamen. Kupující jako občan by byl ve slabším postavení ze smlouvy a soud by nepochybně vyhrál.

lenula
hodnocení

Normálně jako občan ale mám email ve kterém je že o tom ví protože mě na to upozornil on sám. Já mu rekla že o tom nevím. A teď mi začal pan vyhrožovat přes SMS a nadává mi sproste.. Je mi už z toho špatně.. Ráda bych mu peníze vrátila bohužel peníze už nemám jelikož jsem si koupila jiné auto.

Tak mu jednoduše sdělte že ať Vám auto přistaví dne, hodinu, místo si určete, ale že od kupní ceny strhnete půjčovné za dny kdy měl auto + běžnou sumu půjčoven za každý ujetý kilometr... Pak napište jak odpověděl! Jen to zkouší, zda nenarazil na hejla který se zalekne, vrátí mu peníze a vezme auto ze kterého vybral x dobrých dílů do svého!

bz*

ona je občan, žádné půjčovné si nemůže účtovat. Navíc ona tahá za kratší provaz

Bz a ale ona tahá za dleší konec špagátu a sdělit mu může co chce třeba jej poslat do řiti.

pro mazače řit není sporosté slovo je to oficiální termín!

hodnocení

0x

No já myslím, že můžete klidně spát tak jako tak, protože nějaké "stočení" v roce 2004 je absolutně neprokazatelné. Magora zablokovat a nereagovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]