Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám menší problém u mé čtyřkolky Hsun 400 u které při prudkém přidáni plynu v motoru zazní takoví kovoví ťukot (myslím že detonace) a jen když je motor max zahřátý a jedu do kopce na šestý převodový stupeň(na 4 vůbec a na 5 jen občas). Po rovince při plynulém přidávání nic neslyším...
Jen abych na nic nezapomněl motor má nový píst Wiseco a výbrus na všem je najeto cca 500km díky pístu se zvýšil kompresní poměr z 9.5:1 na 10.5:1 a za další je předepsaná svíčka NGK DR8EA a já mám NGK DR8EIX (iridium) izolátor svíčky má světle hnědou barvu až do cihlová takže asi ve směsi problém nebude...
Napadají mě tyto možnosti: špatná CDI jednotka, nevhodná svíčka, špatně seřízený karburátor a nebo motor je defakto ještě v zajíždění a dost se hřeje (větrák chlazení oleje se neustále zapíná a to jezdím tak na 40% plynu a žádný terén nebo hnaní motoru do max otáček a podobně...
Jen pro zajímavost: karburátor jsem nastavil tak že jehlu jsem dal tak aby byla max zvednutá a šroub bohatosti jsem povolil na 3.5otáčky místo 2.5 ale barva svíčky se vůbec nezměnila a ten klepot zůstal stejný i po tomto nastavení - myslet jsem že když obohatím směs tak se to bude méně zahřívat, ale vůbec nic ze nezměnilo :-?
Ještě jsem chtěl vyzkoušet nějaký ten přípravek na zvýšení oktanového čísla, ale bojím se abych stím nic neudělal když se to ještě zajíždí... ![]()
Opravdu nevím si rady, jestli počkat až se to zajede a doufat že to bylo tím jak se to zahřívalo a nebo hledat tu záhadnou závadu...
Díky za každou poznámku nebo radu!
Dobrý den všem motoristům. Pokusím se objasnit možnou příčinu a jak na to , na základě vámi uváděných informací .
Pro správné spalovaní ve válci je potřebné složení směsi , 1 díl benzinu a 15 (16) dílů vzduchu. Pokud je směs chudší dochází k pomalejšímu hoření (pomalejšímu šíření hoření od zapalovací svíčky k nejvzdálenějšímu místu spalovacího prostoru) ve válci.Tím dochází před postupujícím hořením ke stlačování dosud nezapálené směsi až na takový tlak , že tato stlačovaná směs před postupujícím hořením detonuje a to jsou zřejmě ty zvuky jak uvádíte.Motorismu zdar.
V prvé řadě bych používal benzin s vyšším oktanovým číslem a přizpůsobit techniku ovládání , jízdy , tak aby nedocházelo k výše uvedeným jevům. Použití jiné svíčky a jejího odtrhu by zřejmě nic neřešilo.Není mně jasné o jakých odlišných tlacích hovoříte.Pokud máte na mysli ty tlaky , co způsobují detonace , tak to se nedá ovlivnit odtrhem svíčky , snad trochu , použitím studenější zapalovací svíčky a snížením předzápalu. Za vyzkoušení by stálo použít větší hlavní trysku , ovšem na úkor spotřeby a případnému nežádoucímu ovlivnění složení směsi v celém režimu otáček motoru. Nejefektivnějším řešením je opatření , jak je uvedeno v prvé větě tohoto článku. miro
Zvysenim kompresniho pomeru dochazi i ke zvyseni spalovacich tlaku.
Pokud si zaroven s timto neupravil (nesnizil) i predstih zapalu (predpokladam, ze tento motor nema cidlo klepani), tak s velkou pravdepodobnosti dochazi k detonacnimu horeni.
Byt Tebou bych zkusil pouzit benzin s vysim OC. Pokud to nepomuze, tak pak je problem jinde.
Na tvém místě bych se zeptal kluků, který s tím budou mít víc zkušeností na : quadmania.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.