Nejste přihlášen/a.
Přátelé, rád bych vás poprosil o radu.
Letos jsem byl poprvý na horách. Strmý kopec, cesta naštěstí suchá, jen na pár úsecích led.
Kopce jsem vyjížděl na 1. rychlostní stupeň, držel to kolem 2000 otáček. Mám 1.9 TDI 77kW, max. točivý moment 250Nm při 1900ot/min, 77kW při 4000ot/min.
Místní domorodci doporučovali nižší otáčky, při druhém rychlostním stupni s odůvodněním, že 1. rychlost je jen na rozjezd a vysoké otáčky zvyšují i účinek prokluzování. Jenže pod 1500 otáček/min začne klepat dvouhmota, dobrý pocit z toho jako řidič nemám.
Upozorňovali, že pokud zastavím, tak se nerozjedu na suchém povrchu, natož ledu. U ledu bych to pochopil, ale na suchým povrchu?
Kde je prosím pravda, jaké jsou vaše zkušenosti? Řetězy mám pro případ nouze.
Hezký den. Základem je určitě neztratit kontakt pneu s povrchem, na otáčkách to záleží - ale jen kol. Než na nějaká konkrétní čísla a sílu motoru bych se určitě soustředil spíše na zkušenosti řidiče, povrch, typ a kvalitu pneu (že jsou to zimní je jasné ale např. i značka, stáří, vzorek a zejména šířka) a na to jestli mám náhon na zadní, přední, nebo všechny atd. Jinak se nevyplatí na horách experimentovat (stejně jako kdekoliv jinde) - např. dnes jsem 2x nasazoval řetězy jen asi na úseky cca 2x1km (kolikrát mi stačí nasadit i jeden). A to na horách nejsem. Za ten klid a vyhnutí se stromu, škarpě nebo jinému vozidlu mi to stojí a nechci ohrozit ani sebe, ani jiné.
Na horách a po kopcích jezdím každý den. Znám jeden kopec, který se dá s plně naloženým autem vyjet na jedničku. Je to "střecha" kde si člověk myslí, že se auto převrátí dozadu.
Chápu, že když jsi poprvé na horách a na úzkých cestičkách, tak se snažíš jezdit pomalu. To bohužel na sněhu moc nejde. Musíš se pod kopcem rozjet a jet to na nejvyšší převodový stupeň. Třeba na trojku a když začnou padat otáčky tak rychle podřadit. Nejet ve zledovatělý koleji, ale mimo kolej.
Chce to zkoušet, žádný učený z nebe nespadl. Párkrát se stane, že nevyjedeš a budeš muset couvat zpátky pod kopec. Tak opatrně, když najedeš na ujetou kolej, lehce se to utrhne.
Domorodci maj pravdu. Na 1 se zahrabeš, na 2 vyjedeš.
Jen to neni ani tak nízký otáčky, ale jet rychleji tj. na dvojku aspoň 30 kmh a do vraceček zpomalit jen natolik abys nevyklouzal do škarpy Plynu obecně tolik abys kola držel na hranici prohrábnutí, když hrabe jedno kolo tak pomůže přišlápnout brzdu (náhrada uzávěrky diferáku)
Neplatí to pro všechny situace tj. je to hodně o zkušenostech.. Ideálně najít si kopec a cvičit výjezdy různým stylem.
Zatáčky tak abys dokázal zastavit když něco pojede proti a nevejdete se (nejlpší je Tatra se šípem :D), tj. ta vzdálenost na brzdění neni kolik vidiš ale že ten proti taky jede (a z kopce se mu brzdí hůř)
1. neprotáčet kola - dobře se rozjet před svahem, jet na vyží rychlostní stupeň, aby drbnutí do plynového pedálu příliš nezvedlo výkon a neprotáčela se kola, která by se při tomto momentu rychle urvala od adheze k vozovce.
2. nerozjíždět se ve svahu - jen v nutnosti, ono to skoro nemusí jít, protože je větší riziko protáčení kol a stání na místě.
Za nejdůježitější a zásadní považuji vnímat a sledova (třeba jen sluchem a pod) chování kol (pneumatik), jejich styk z kluzkou vozokou, aby neprokluzovaly, případně nebyly ve zkluzu a podle toho citlivě reagovat přidávání - ubíráním plynu připadně brzdění, aby pneumatiky neprokluzovaly. Na momentálně zařazeném rychlostním stupni nezáleží, ten by vždy odpovídat aktuální rychlosti vozidla. Pneumatika která má otáčky stejné jaká je momentální rychlost vozidla neprokluzuje. Velmi dobře je to cítit npř. když za jízdy pneumatiky prokluzují, při citlivém ubíráníí plynu, jakmile se otáčky smýkajícího kola srovnají s momentální rychlostí jízdy je znatelně cítit jak se zozidlo jakoby vzpamatuje. Poté můžeme přidávat (zvyšovat rychlost vozidla - otáčky pneumatik) až do opětového prokluzovíní . Toto je možné opakovat pro zdolání kluzké vozovky. Pokud se toto nepovede je nutné použít jíné vyprošťovací možnosti. Chce to vnímavost,citlivost, patřičnou reakci a zkušenosti řidiče.
Přeji bezproblémovou jízdu ve ztížených zimních podmínkách -miro
Naopak na ledu to je příjemný, protože nabušený lamy na tom neumí a zmizí vzadu A z kopce v první zatáčce zmizí rovně mezi smrčky
Spíš naopak, v autě každý drcnutí sežere hodně peněz (lehce vezmeš obrubník a máš ohlou nápravnici), na kole se svezeš po zadku ani se neodřeš, vytahneš kolo ze škarpy a jedeš dál Jen to chce nefláknout sebou jak tupoun ale elegantně přejít do skluzu..
Bleee břečka, to vypadá na zoufalství v nížině, lepší 5x tolik sněhu mráz a rolba. Ale aspoň to neni nasolený
Asi takhle: máme suchou cestu do kopce, kde je na délce 5m led. Auto jedoucí těch vašich 15-20km/h nemá šanci těch 5m přejet a zůstane stát, auto jedoucí 50km/h si trochu prohrábne, ale dojede na místo, kde se zase chytne, auto jedoucí 90km/h si pravděpodobně ani nevšimne, že tam ten led byl no a nebo skončí ve škarpě
to záleží na přesných podmínkách.
Z toho plyne, že pomalou jízdou se nakopec nedostanete a je tedy potřeba najít takovou, která je pro daný úsek akorát
Měl bych k tomuto tématu dvě příhody, shodou okolností obě s Felicií 1.3 50 Kw kombi... První byla právě o vyjíždění něčeho jako lesní cesty do kopce, ale už nevím, jestli to byl asfalt, nebo ne, bylo tam dost sněhu... Nemohl jsem na jedničku vyjet, ani s citlivým plynem, vždy se utrhlo. Tak jsem to nechal hrabat na jedničku. Kdybych měl kola rovně, stál bych na místě, ale pomohlo mi točit volantem střídavě na obě strany, a takto jsem se dokázal rozjet, protože jsem tím pádem jakoby nevyjížděl tak prudký kopec. Už si nepamatuji, jak to bylo dál, jestli jsem to vyjel při prokluzujících kolech, nebo se to nakonec chytlo, ale každopádně jsem vyjel...
No a druhá, myslím si zajímavější teda není na sněhu, ale na zahradě, na vlhké neposekané asi 30cm vysoké trávě a do kopce asi tak 20 stupňů. Potřeboval jsem vyjet nahoru, ale kličkovat pro zmírnění svahu se nedalo (stromy a chata) Ještě jsem měl za sebou prázdnou Agados káru, která teda váží 00,nic, ale pro úplnost uvádím. No stejná situace: Prostě Felcka předohrab, a vždy se při pokusu o vyjetí utrhla. Najet si z větší dálky do rychlosti nebylo možné, protože na začátku kopce máme bránu zalomenou o 90 stupňů... Prostě to nešlo. Tak jsem si nejdřív řekl, že by to mohlo jít na zpátečku, samozřejmě bez káry, s tím, že jí pak vytlačíme. Tím by se eliminovala nevýhoda předohrabu. Ale ani to nešlo, a skončilo to stejně hrabáním na místě, už v hlíně pod trávou. Začal jsem se smiřovat s tím, že pro dříví se nahoru prostě ten den nedostanu, ale ještě jsem chtěl zkusit jednou štěstí popředu, že bych třeba na úpatí kopce stihl více zrychlit, když už jsem měl tu káru odpojenou... Dopadlo to však velmi podobně: V polovině kopce jsem stál... Tak jsem se z posledních sil zamyslel Co takhle tam dát dvojku? Když se nevyhnutelně utrhne, bude pak na max. otáčky (pro mě je ten strop, který se snažím nepřekračovat asi 5500 ot.) točit koly, nebo kvůli differenciálu asi jen jedním kolem, 2 nebo i více krát tak rychle, což byl ten zásadní rozdíl... Na "hrabačku" jsem to na tu dvojku rychlostí asi 4km/h vyjel... a bylo vyřešeno. A kdyby chtěl někdo namítat, že tak trápím spojku, tak si myslím, že to tak horké nebude, jelikož bylo jen třeba to utrhnout a pak už byla spojka po celé stoupání nahoře a ovládal jsem to jen plynem.
Celé to píšu vlastně až v druhé řadě z dobrého úmyslu, někomu poradit, ale hlavně by mě zajímal názor někoho, kdo má třeba podobnou zkušenost... Mluvim jsem o tom s několika řídiči, které znám, ale níkdo mi neřekl, že by to kdy použil. A já jsem si to zatím stihl vyzkoušet také jen jednou, a to na trávě, jak jsem psal výše.
...Uvítám jakékoli reakce. Snažil jsem se to vážně popsat, co nejpravdivěji a nevymýšlet si... Samozřejmě mě napadá, jestli by se tento "můj výše zmíněný trik" nedal použít i na sněhu, což si myslím, že by měl. A také při vyprošťování se ze zapadnutí. Představte si tu situaci, kdy zapadnete v bahně, a tůrujete to na jedničku a zpátečku, auto se houpe, ale nikdy se nevyhoupne z toho vykopaného ďolíku. A teď si představte (už vážně zním jak reklama, viď Horste...) že tam místo jedničky dáte třeba i trojku (nemám zatím vyzkoušeno a dobrovolně se na pole jít zahrabat opravdu nechci), tak rychlost otáčení kol/kola bude několikanásobně větší, stačí si uvědomit, jak rychle třeba ta Felcka jede na trojku při 5000 ot/min, a já věřím, že by to auto mohlo z takové situace doslova vytáhnout...
Toť asi vše...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.