Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem poškozený - auto na totálku

Od: phruska odpovědí: 25 změna:

Jsem v situaci, že včera řidič naboural tři zaparkované vozy a můj byl uprostřed. Vůz je nabouraný zepředu i zezadu.

Nikdy jsem v této situaci nebyl, takže vůbec nemám zkušenost s touto situací.

Pracuji dlouhé směny, takže nemám moc času na to sedět u internetu a hledat zkušenosti.

Proto moc prosím o informace a rady. Děkuji moc!

Viník je pojištěný (pov ručenní) u SLAVIE.

Můj vůz byl Peugeot 206 rv 2001, pořádně udržovaný, jsem druhým majitelem, poctivé kilometry, zodpovědný servis, vpořádku.

Na vůz se byl podívat známý automechanik (pro mé posouzení zdali půjde opravit) a říkal, že je to ještě horší než si myslel a že pojištovna rozhodne že vůz je totální škoda.

Myslel jsem že pojišťovna auto odveze a vyplatí peníze. Ale údajně to tak nefunguje, a že dají nějakou částku z ceny vozu a nechají mi i nabouraný vůz.

Tohle se mi vůbec nelíbí, protože co mám dělat s tím že mi dají část ceny a zbytek vozu je zamrzlý v nabouraném vozu, který pak mám někde prodávat?

Já potřebuji peníze na koupi náhradního vozidla jelikož nutně potřebuji jezdit do práce a druhý vůz nemám.

Já jsem poškozeným a tohle mi příjde jako absolutní nesmysl.

Nebo je možnost chtít po viníkovi ať odkoupí mé auto a dá mi peníze?

Děkuji za pomoc

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Pojišťovna si auto skutečně neodveze. Přijede likvidátor, nafotí, ohodnotí. V případě totálky pak dostanete odhadní cenu vozu mínus cenu tzv. upotřebitelných zbytků. Cena upotřebitelných zbytků se stanoví zpravidla tak, že vrak nabídne pojišťovna v elektronické aukci. Cena upotřebitelných zbytků je částkou, kterou nabídl za vrak vítěz aukce. Tedy od pojišťovny dostanete jen část odhadní ceny vozu a kontakt na vítěze aukce. Ten koupit musí, vy prodat ale nemusíte chtít. Můžete prodat někomu jinému nebo si auto nechat opravit (když to třeba má ekonomický smysl nebo máte k autu citový vztah).

re4zon
hodnocení

3x
Amper to popsal spravne. A jeste se pripravte na to, ze zrovna slavia bude mit tendence cenu auta stanovit sakra nizko. Takze bud splacete nad vydelkem, nebo vas ceka dohadovani. Rikam to nerad, ale je to tak. Kazdopadne pockejte, co z nich vyleze, treba budete mit kliku.
gornick

Přesně tak. Upřímně lituju kohokoliv koho nabourá někdo se Slávií. Z pojišťovny budete mít problém dostat tak 15 tisíc.

flip
hodnocení

2x

Relativně čerstvá zkušenost - v září mi auto podobně naboural autobus DP - hodil mi na něj další 2 auta.. Auto (Hyundai Getz - 2009) v pěkném stavu, čerstvě po poctivé technické.. Auto jsem nechala odtáhnout do servisu a vše je nechala vyřídit. Byla to totální škoda - od pojišťovny viníka jsem dostala nabídku na 40 tis, 36 mi vyplatili oni, 4 tisíce jsem dostala od vrakovistě, které auto koupilo přes aukci zprostředkované pojišťovnou. Od vrakoviště jsem pak dostala protokol o eko likvidaci. Pro mě to nakonec dopadlo nejlépe jak mohlo, stejně jsem do budoucna chtěla jiné :) Od případného kupujícího bych více nedostala a bylo to bez problémů :)

Jak jednoduché...

bz*
hodnocení

1x

Upřímnou soustrast - Svědkové Jehovovy.

Dalo by se říct jediné = Společenství lidí, kde brát a nic nedát.

Nenechte se ! ! ! ! !

Kupte si njaký pohyblivý vrak - fabiju feldu, nebo tramvajenku

Dneska už jsou pohyblivé vraky Golfy IV a Passaty B5,5 :-P

hodnocení

1x

Slavie je snad nejlevnější pojišťovna. Ta Vám skoro nic nedá, ale nastavila vám nejlevnější poviné ručení X minimální odpovědnost za škodu či problém. Třeba kooperativa je daleko lepší, ale to je teď jedno.

Přijde likvidátor a ohodnotí škody (samosebou ve prospěch pojišťovny). Bude vyplňovat i to, jaké máte autorádio (bez legrace).

Pak do měsíce pojišťovna vyplatí částku za ohodnocenou škodu likvidátorem (za ty prachy určitě nové auto nekoupíš - počítej max tak 9000kč za tvého PEUGOTA).

Pak se rozhodni, zda zavolat na vrakáč, který si pro autovrak přijede a vyplatí 1000kč a vystaví papír pro likvidaci a odhlášku. Potom skočíš odhlásit na úřad a na pojišťovnu pojistku a jsi bez auta a můteš kupovat nové.

Nebo za ty prachy od pojišťovny kup nárazníky a vše poškozené a vyměň si to sám nebo s mechanikem a jezdi dál.

bz*

příště i pán doplatí přímou likvidaci u solidní pojišťovny

bz*

Já bych s tou levností brzdil

Firemní litrovou Fábii s 3 válcem z Wartburgu starou 6 let máme za 1.750,-Kč máme u pojišťovny, pro život jaký je. Jehovisti chtěli 3.000,- necelý - nevím přesně

Firemní Volkswagen (starý 8 let) 1,2tsi máme u Všech Lián kompleto 150/150, přímá likvidace + hav - nehoda, střet s srnou, krádež, vandal za desatero. Jehovisti chtěli něco víc. Ale chápejte Jehovisti nebo nejlepší poj na světě.

Co mají společného svědkové Jehovovi a pojištovna?

diesel... všech lián -> Allianz

bz*

@diesel

oni ji vlastní. Ovládají ji

hodnocení

1x

Nebo je možnost chtít po viníkovi ať odkoupí mé auto a dá mi peníze?

chtít můžete, ale toto Vám určitě nikdo neudělá..

----------

Každý, kdo si koupí auto, musí počítat s tím, že ho někdo nabourá a musí řešit tuto situaci, že nebude mít s čím jezdit. To, že se Vám to nelíbí, je možné, ale nic s tím nenaděláte. Tak to funguje u všech pojištoven.

Pracuji dlouhé směny, takže nemám moc času na to sedět u internetu a hledat zkušenosti.

Zkuste se obrátit na Vaší pojištovnu, některé nabízejí pomoc v podobných situacích. Některé i vyplatí škodu a hadají se s druhou pojištovnou. Ale to musíte mít sjednané u své pojištovny.

xenofob
hodnocení

1x

pojišťovny tu hodnotu vozidla počítají od zeleného stolu co nejjednodušeji...do výpočtů se použije datum první registrace, počet ujetých kilometrů atd...pokud je auto v super extra stavu a dá se to doložit lze rozporovat výpočet pojištovny a záskat nějakou tisíckorunu navíc...dokládal by se stav motoru podvozku akroserie laku atd který by by vždy lepší než nšjaký průmšr...současnosti rostou i ceny ojetin které před půl rokem nikdo nechtěl a měl by se zohlednit i cena za kterou lze srovnatelné auto v současnosti koupit...to by mohl spočítat znalec z oboru, posudek může stát 5 tisíc a otázkou je zda to pojištovna neochcalao 3-4 tisíce...Pak by se nějaký spor o ty 4 tisíce nevyplatil...u drahého auta bych u nízkonákladové pojištovny jako slavie nebo triglav-direct do toho šel protože tam jde vždy o desítky tisíc...jsou lidé co na to kašlo a jsou lidé co se nedají a nějaké prachy navíc z pojištovny dostanou i bez soudu

Jak bylo napsáno v úvodní vyčerpávající odpovědi...po elektronické aukco dostanete kontakt na kupce a cenu kterou vysoutěžil...rozdím vám pošlou obratem na účet...zkuste pak auto nafotit a nabídnouit jinému kupci s cenou o 2-3 tisíce vyšší , stav auta podrobně popište...stalo se mi něco podobného a prodal jsme auto o pár tisíc dráž jinému překupnkovi...poslal odtahovku a řidič mi řekl že to moje auto také dražili, ale na fotkách to vypadalo jinak a přestali přihazovat...na denním světle videl servisovanou leštěnku, motor ok , volal šéfovi že auto je pěkné a ten mu odklepnul 3 litry navíc...třeba to vyjde, hodně šěstí

hodnocení

1x

Velice časté, tazatel položí dotaz a pak nereaguje..

U jednodužších lidí je to normální. Buď nereagují a nebo si odpovídají na svůj dotaz sami. Klasika.;)

clovicekdoma
hodnocení

0x

Já měl totálku na 206 před měsícem , pojištovna auto odhadla na 20tisíc , vrak na 3 a 17 tisíc vyplatila. S likvidátorem sem řešil vše online. Vše trvalo cca 10 dní , dál sem pak už nic neřešil v mém případě autu skoro nic není.

A jaká pojišťovna dělala tu totálku? Jakou pojistku/pojišťovnu měl viník? Díky

clovicekdoma

Bohužel už si nevzpomenu , bylo to nákladní auto z větší firmy tak to byla asi nějaká flotilovka , možná kooperativa.

Tak sem koukal do bankovnictví a byla to Generali

Takhle solidní jednání (možná ještě solidnější) jsem měl já před lety u Allianz. 24 tisíc odhad, - 4 tisíce za vrak, na účet 20 tisíc. Oprava 2500 - 3000. Litr stál nárazník na vrakáči, asi 800 za světlo, zbytek přes známého klempíře + něco za sprej. Auto jezdí, akorát krásy moc nepobralo (na dveřích je to vidět a nárazník má jinou barvu). Jo i na havárce se dá vydělat.

Tak je to otázka vydělat. Pokud člověk spočte pouze náklady- tak asi ano. Ale kde je práce, čas s vyřizováním,atd atd...a pokud by se toto započetlo, tak to zřejmě bude šul-nul.

@ivanhorseman: Vzato do důsledku, je každý "obchod" čistá ztráta. Na začátku jsme auto koupili za nějakých 135 tisíc a několik let po totálce darovali tchánovi. Jednou ho asi zase zdědíme *ee*.

bz*

@clovicekdoma

Udělal jste nekolik chyb. Já bych z nich vytáhl alespoň půl mega. Generali ... Ještě bych na mimosoudním vyrovnání od firmy viníka dostal statisíce. Nesmíte se nechat.

joudic*
hodnocení

0x
tak to vam daji tak 15k a to je asi strop, na druhou stranu budte rad, ze vam rozsmelcovali starou plecku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]