Nejste přihlášen/a.
Jsem v situaci, že včera řidič naboural tři zaparkované vozy a můj byl uprostřed. Vůz je nabouraný zepředu i zezadu.
Nikdy jsem v této situaci nebyl, takže vůbec nemám zkušenost s touto situací.
Pracuji dlouhé směny, takže nemám moc času na to sedět u internetu a hledat zkušenosti.
Proto moc prosím o informace a rady. Děkuji moc!
Viník je pojištěný (pov ručenní) u SLAVIE.
Můj vůz byl Peugeot 206 rv 2001, pořádně udržovaný, jsem druhým majitelem, poctivé kilometry, zodpovědný servis, vpořádku.
Na vůz se byl podívat známý automechanik (pro mé posouzení zdali půjde opravit) a říkal, že je to ještě horší než si myslel a že pojištovna rozhodne že vůz je totální škoda.
Myslel jsem že pojišťovna auto odveze a vyplatí peníze. Ale údajně to tak nefunguje, a že dají nějakou částku z ceny vozu a nechají mi i nabouraný vůz.
Tohle se mi vůbec nelíbí, protože co mám dělat s tím že mi dají část ceny a zbytek vozu je zamrzlý v nabouraném vozu, který pak mám někde prodávat?
Já potřebuji peníze na koupi náhradního vozidla jelikož nutně potřebuji jezdit do práce a druhý vůz nemám.
Já jsem poškozeným a tohle mi příjde jako absolutní nesmysl.
Nebo je možnost chtít po viníkovi ať odkoupí mé auto a dá mi peníze?
Děkuji za pomoc
Pojišťovna si auto skutečně neodveze. Přijede likvidátor, nafotí, ohodnotí. V případě totálky pak dostanete odhadní cenu vozu mínus cenu tzv. upotřebitelných zbytků. Cena upotřebitelných zbytků se stanoví zpravidla tak, že vrak nabídne pojišťovna v elektronické aukci. Cena upotřebitelných zbytků je částkou, kterou nabídl za vrak vítěz aukce. Tedy od pojišťovny dostanete jen část odhadní ceny vozu a kontakt na vítěze aukce. Ten koupit musí, vy prodat ale nemusíte chtít. Můžete prodat někomu jinému nebo si auto nechat opravit (když to třeba má ekonomický smysl nebo máte k autu citový vztah).
Relativně čerstvá zkušenost - v září mi auto podobně naboural autobus DP - hodil mi na něj další 2 auta.. Auto (Hyundai Getz - 2009) v pěkném stavu, čerstvě po poctivé technické.. Auto jsem nechala odtáhnout do servisu a vše je nechala vyřídit. Byla to totální škoda - od pojišťovny viníka jsem dostala nabídku na 40 tis, 36 mi vyplatili oni, 4 tisíce jsem dostala od vrakovistě, které auto koupilo přes aukci zprostředkované pojišťovnou. Od vrakoviště jsem pak dostala protokol o eko likvidaci. Pro mě to nakonec dopadlo nejlépe jak mohlo, stejně jsem do budoucna chtěla jiné Od případného kupujícího bych více nedostala a bylo to bez problémů
Slavie je snad nejlevnější pojišťovna. Ta Vám skoro nic nedá, ale nastavila vám nejlevnější poviné ručení X minimální odpovědnost za škodu či problém. Třeba kooperativa je daleko lepší, ale to je teď jedno.
Přijde likvidátor a ohodnotí škody (samosebou ve prospěch pojišťovny). Bude vyplňovat i to, jaké máte autorádio (bez legrace).
Pak do měsíce pojišťovna vyplatí částku za ohodnocenou škodu likvidátorem (za ty prachy určitě nové auto nekoupíš - počítej max tak 9000kč za tvého PEUGOTA).
Pak se rozhodni, zda zavolat na vrakáč, který si pro autovrak přijede a vyplatí 1000kč a vystaví papír pro likvidaci a odhlášku. Potom skočíš odhlásit na úřad a na pojišťovnu pojistku a jsi bez auta a můteš kupovat nové.
Nebo za ty prachy od pojišťovny kup nárazníky a vše poškozené a vyměň si to sám nebo s mechanikem a jezdi dál.
Já bych s tou levností brzdil
Firemní litrovou Fábii s 3 válcem z Wartburgu starou 6 let máme za 1.750,-Kč máme u pojišťovny, pro život jaký je. Jehovisti chtěli 3.000,- necelý - nevím přesně
Firemní Volkswagen (starý 8 let) 1,2tsi máme u Všech Lián kompleto 150/150, přímá likvidace + hav - nehoda, střet s srnou, krádež, vandal za desatero. Jehovisti chtěli něco víc. Ale chápejte Jehovisti nebo nejlepší poj na světě.
Nebo je možnost chtít po viníkovi ať odkoupí mé auto a dá mi peníze?
chtít můžete, ale toto Vám určitě nikdo neudělá..
----------
Každý, kdo si koupí auto, musí počítat s tím, že ho někdo nabourá a musí řešit tuto situaci, že nebude mít s čím jezdit. To, že se Vám to nelíbí, je možné, ale nic s tím nenaděláte. Tak to funguje u všech pojištoven.
Pracuji dlouhé směny, takže nemám moc času na to sedět u internetu a hledat zkušenosti.
Zkuste se obrátit na Vaší pojištovnu, některé nabízejí pomoc v podobných situacích. Některé i vyplatí škodu a hadají se s druhou pojištovnou. Ale to musíte mít sjednané u své pojištovny.
pojišťovny tu hodnotu vozidla počítají od zeleného stolu co nejjednodušeji...do výpočtů se použije datum první registrace, počet ujetých kilometrů atd...pokud je auto v super extra stavu a dá se to doložit lze rozporovat výpočet pojištovny a záskat nějakou tisíckorunu navíc...dokládal by se stav motoru podvozku akroserie laku atd který by by vždy lepší než nšjaký průmšr...současnosti rostou i ceny ojetin které před půl rokem nikdo nechtěl a měl by se zohlednit i cena za kterou lze srovnatelné auto v současnosti koupit...to by mohl spočítat znalec z oboru, posudek může stát 5 tisíc a otázkou je zda to pojištovna neochcalao 3-4 tisíce...Pak by se nějaký spor o ty 4 tisíce nevyplatil...u drahého auta bych u nízkonákladové pojištovny jako slavie nebo triglav-direct do toho šel protože tam jde vždy o desítky tisíc...jsou lidé co na to kašlo a jsou lidé co se nedají a nějaké prachy navíc z pojištovny dostanou i bez soudu
Jak bylo napsáno v úvodní vyčerpávající odpovědi...po elektronické aukco dostanete kontakt na kupce a cenu kterou vysoutěžil...rozdím vám pošlou obratem na účet...zkuste pak auto nafotit a nabídnouit jinému kupci s cenou o 2-3 tisíce vyšší , stav auta podrobně popište...stalo se mi něco podobného a prodal jsme auto o pár tisíc dráž jinému překupnkovi...poslal odtahovku a řidič mi řekl že to moje auto také dražili, ale na fotkách to vypadalo jinak a přestali přihazovat...na denním světle videl servisovanou leštěnku, motor ok , volal šéfovi že auto je pěkné a ten mu odklepnul 3 litry navíc...třeba to vyjde, hodně šěstí
Já měl totálku na 206 před měsícem , pojištovna auto odhadla na 20tisíc , vrak na 3 a 17 tisíc vyplatila. S likvidátorem sem řešil vše online. Vše trvalo cca 10 dní , dál sem pak už nic neřešil v mém případě autu skoro nic není.
Bohužel už si nevzpomenu , bylo to nákladní auto z větší firmy tak to byla asi nějaká flotilovka , možná kooperativa.
Tak sem koukal do bankovnictví a byla to Generali
Takhle solidní jednání (možná ještě solidnější) jsem měl já před lety u Allianz. 24 tisíc odhad, - 4 tisíce za vrak, na účet 20 tisíc. Oprava 2500 - 3000. Litr stál nárazník na vrakáči, asi 800 za světlo, zbytek přes známého klempíře + něco za sprej. Auto jezdí, akorát krásy moc nepobralo (na dveřích je to vidět a nárazník má jinou barvu). Jo i na havárce se dá vydělat.
Tak je to otázka vydělat. Pokud člověk spočte pouze náklady- tak asi ano. Ale kde je práce, čas s vyřizováním,atd atd...a pokud by se toto započetlo, tak to zřejmě bude šul-nul.
@ivanhorseman: Vzato do důsledku, je každý "obchod" čistá ztráta. Na začátku jsme auto koupili za nějakých 135 tisíc a několik let po totálce darovali tchánovi. Jednou ho asi zase zdědíme .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.