Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabytí vozidla darem - přihlášení

Od: prst odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

budu přihlašovat starší auto, které jsem nabyl darem. Při odhlášení vozidla bylo do velkého techničáku uvedeno mé jméno u kolonky "vozidlo převedeno - odhlášeno (na koho, kam)". Dočetl jsem se, že při přihlášení vozidla je potřeba doložit kupní smlouvu, jak je to tedy v případě, kdy jsem auto nabyl darem? Darovací smlouva v písemné podobě neexistuje, byla uzavřena ústně (vozidlo bylo předáno při uzavření ústní smlouvy). Budou po mě chtít nějaké potvrzení? Rád bych nato bly připraven, abych tam nechodil stokrát. Díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm*
hodnocení

0x

Ano, budou chtít nějakou smlouvu ukázat, at už darovací, nebo kupní. Ještě k tomu evidenční kontrolu a doklad o tom, že máte sjednané povinné ručení.

prst
hodnocení

Děkuji. Problém je právě v tom, že žádná darovací smlouva sepsána není. V jednom článku na pravnilinka.cz jsem se dočetl toto cituji:

"Darovací smlouva je obvykle smlouvou reálnou, tj. že při jejím uzavření dochází zároveň k odevzdání darované věci obdarovanému. Dárce může dar obdarovanému předat "z ruky do ruky" nebo např. u darů, u nichž to jejich povaha věci nepřipouští, odevzdáním souvisejícího příslušenství (klíčky od auta, doklad k věci). V těchto případech zákon nevyžaduje pro uzavření darovací smlouvy písemnou formu."

takže tato darovací smlouva v podstatě ani existovat nemusí, jenže si nejsem jist, že mě s tímhle vysvětlením u přihlášení nevyrazí ze dveří.

jm*

I ustní smlouva je považovaná za platnou. Ovšem jak budete uředníkovi dokazovat na místě to, že je to Vaše. Lepší je, když to máte na ,,papíře..Také zaleží, na jakého uředníka narazíte. To je zas o štěstí :)

prst
hodnocení

Máte pravdu, špatně jsem se vyjádřil. Smlouva samozřejmě existuje v ústní podobě, ale pro potřeby úřední to právě bude dost neprůkazné, jak píšete. No, nechám se překvapit. Díky

moto*
hodnocení

0x

Osobně si myslím, že to nějak dokazoval již ten, kdo na vás auto přepisoval, takže by dle mého skromného názoru nemělo být nutné.

Kladu ale otázku, proč nezvedenete telefon a na svém odboru dopravy se nezeptáte? Nalezení kontaktu je na internetu otázkou minut a dotaz nakonec můžete dát i mailem.

Je také faktem, že často si úředníci vykládají problémy různě, takže je vždy lépší znát názor "vašeho" úředníka.

prst
hodnocení

Děkuji. Dnes už tam právě nejsou, zítra také ne a ve středu, kdy tam jsou, bych tam potřeboval jít již brzo ráno a nebude čas moc něco zjišťovat. Ale samozřejmě souhlasím, že nejlepší by bylo zeptat se rovnou tam, aby to bylo "natuty".

nu*
hodnocení

0x
Zakon popisujici registraci neuklada povinnost predkladat smlouvu darovaci, resi, jen evidencni ukony, neresi vlastnicke vztahy
je
doplněno 06.01.14 20:01:

Mohu sem uvést celkem 4 judikáry NS v Brně kde je uvedeno, že pokud žadatel splní podmínkly stanovené pragrafem 4 , 5 a 6 zákona, MUSÍ úřad postupovat pdoe paragrafu 7, provést registraci , příslušné záznamy, vydat značky a ORV

Vyžadování kupní smlouvy nad rámec zákona je nezákonné, jd ejen o jakési návyky a setrvačnost ještě z dob DIVB, protože na úřadech dodnes sedí bývalí policisté a příslušníci VB, kteří neměli čas přečíst si zákon č.56/2001 Sb.

Tak,tak!

Měli by vyžadovat : OP,TP,protokol z EvK,peníze (800+0-10000kč) popř zelenoukartu,při změně kraje i RZ.

doplněno 06.01.14 20:23:

Pkd by chtěli něco nad rámec máte m ožnost chtít vědět přesně dle čeho to požadují nebo rovnout chtít zavolat vedoucího,že úředník na přepážce není kompetentní!

prst
hodnocení

OK, díky všem. Ve středu se tam tedy vypravím zatím beze smlouvy a uvidíme. Dám vědět, jak jsem pochodil. Hezký večer.

hodnocení

0x

Určitě nepotřebujete žádnou smlouvu. Potřebujete jen pojištení, evidenčku, vyplněnou žádost, občanku, 800Kč převod, pokud bude eko daň,

Pokud je jiný okres tak i značky, samo i techničáky..

buss
hodnocení

0x

K zápisu změn se přikládá ... d) ostatní doklady osvědčující změnu zapisovaných údajů. Podle OZ nemusí být kupní smlouva písená, ale je to norma obecná, 56tka je speciál. Tož co teď.

prst
hodnocení

Dobrý večer, jen jsem chtěl doplnit, že jsem žádnou smlouvu nepotřeboval (ani kupní - ani darovací - žádnou). Nepotřeboval jsem ani žádnou plnou moc, nic. Vše proběhlo velmi hladce, v podstatě mi stačilo pouze to, že jsem byl ve velkém techničáku uveden jako osoba, na kterou bylo vozidlo převedeno - odhlášeno. Třeba toto vlákno pomůže někomu v budoucnu. Díky všem ;)

nu*

Blahopřeju, na uřadu bylo postupováno přesně podle litery zákona

Jen si dovoluji doplnit, že kupní smlouvy nebo faktury byla vyžadovány v dobávch před rokem 2001, tenkrát vedla evidenci vozidel Policie ČR a ta se řídila dobovými vyhláškamio, i satréí dobové formuláře obsahují přímo kolonku kam se psalo číslo faktury.

Počínaje 1.7.2001 nabyl účinnosti nový zákon a ten žádné faktury nevyžaduje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]