Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, u pežotu 308 se rozbíhá ventilátor chladiče při teplotě 90 stupňú a po zastavení a vypnutí motoru běží stále asi 10min. pak se zastaví. Rozběhnutí probíhá nepravidelně, někdy po 20km jindy po 50km. Děkuji
Nepíšete jaký motor.Mně na motoru LFY (1,8i16V) spínal ventilátor chladiči při cca80°C,ale za desetlet co jsem auto měl to bylo asi 3x. Jinak PSA nevím jsetli i další koncerny-automobilky to tak mají, mají dochlazování kapaliny v chladiči ( některé modely ještě mají případné čerpadlo na cirkulaci ) i po zhasnutí motoru! Záleží na nastavení čidla-spínače teploty.Na motoru RHY(2,0HDi) jsem dokonce jezdil bez vrtulí na chaldiči a v koloně na D1 přískoky vpřed v letním pařáku jsem nevařil ! Jinak spínání sahar je dle teploty a ne dle délky jízdy či délky chodu motoru. Takže pokud nejde teplota do červeného (nwn jak to má 308) tak je to OK, až příště sepne, změřte tepotu chladicí kapaliny na vstupu do chladiče. a úpak uvidíte na kolik spínač vrtulí funguje či nefunguje!
No a co? Pokud je vařící (to je spíše nadsázka 88-95 není vařící a navíc je tam přetlak, takže vaří až při 115C) voda v chladiči, tak to větrák dochlazuje. Stejně tak při zapnuté klimatizaci.
Nevím, do jaké míry je to normální (ono to toitž normální je) a do jaké míry je na Vašem autě závada (snížený průtok vzduchu chladičem (bordel a poškození na chladiči intercooleru a kondenzátoru, kdy jsou třebas oba před chladičem motoru).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.