Nejste přihlášen/a.
Zdravím, u Felicie 1,3 z roku 1995 jsem chtěl dolít fridex, bohužel podle barvy nelze odhadnout jestli tam je modrý nebo červený, je na cca - 10 teď, takže to není kritické, ale chtělo by to dolít.
Lze nějak jednoznačně poznat jaký tam je? Barva je spíše takova nahnědlá za ty roky než modrá nebo červená. Nelze to poznat. Auto moc nejezdí, tak to není nutné extremně řešit a stačilo by dolít, ale nevím čím, při smíchání se prej naleptá těsnění a oprava je složitá potom. Lze nějak zjistit barvu fridexu jaký tam je, abych to jednoduše dolil? A když ne, jak vypustím chladící kapalinu? Prý je tam vypouštěcí šroub, ale ten bude za ty roky zarezlý, takže jednodušší cesta je vyšroubovat hadici, ale nevím kterou a kde? Dostanu se k ní z vrchu, nebo musím vlézt pod auto?
Když vypustím tu kapalinu tak se to má prej asi vypláchnout, kolikrát je třeba dělat stejný postup? Stačí voda z kohoutu na tu chvilku na ten výplach? Kolik minut nechat vůz nastartovaný na volnoběh během vyplachování? Děkuji
Mám nachystanou kapalinu Fridex G12 červený, ten tam můžu nalít po výplachu? I když raději bych ho dolil jen kdybych zjistil barvu, ale nebudu riskovat to těsnění pod hlavou při špatném smíchání atd.
Foto hadice která si myslím že to je posílám v příloze.
Děkuji za odpovědi.
ABY vám to nenateklo do alternátoru. Mě se to stalo, že mi pak vyhořel stator a nový stator stál nakonnec i s už novými ložisky, diodovým můstkem, regulátorem a prací víc než 2.500,-K)
Vodu bych vypustil VÝPUSTNÝM ŠROUBEM u olejové vany
Na PROPLACH bych tam NALIL normální teplou vodu z vodovodu + kyselinu citronovou a ujel tahem 50 km.
obsah vylijete.
Pak si vemte kýbl, do něj nelejte
buď 2 litry G12 a 3,5 litru destilované vody,
nebo 3 litry G12 a 2,5 litru destilované vody
ZAMÍCHAT a z kyblu nalít do nádobky
Ten kapesník jsem zkusil, ale bohužel to nejde vidět, na kapesniku se jeví jako světlé hnedá barva, toho fridexu tam moc nezbývá, zítra zkusím poslat fotku jestli to půjde odhadnout, ale myslím si že ne.
Šel bych raději cestou odpojení té hadice, vypadá to jednodušší a u toho šroubu si myslím že bude tak zažranej, že se zalomí. Alternátor zakryji, ale téct by to na něj nemělo. Jak jsem zakroužkoval na obrázku, tak tento spoj hadicový sundat, nebo na druhé straně?
50Km s tím asi najet nezvládnu, to auto je zvyklé do okolních vesnic, max 15 km za den , moc už nejezdí, ale fridex je důležitý i u tohoto auta, kdyby náhodou hodně mrzlo a zmrzl by, tak je to blbé hodně. Nechat tam čistou vodu nemohu, abych najezdil 50 km, v noci je pod nulou, tak by zmrzla, bude stačit nechat to bublat na volnoběh třeba 10 min pak vylit, v případě to opakovat? Děkuji
Udělej proplach (jsou na to přípravky (nelej tam kyseliny citrónové nebo octy) a kup G13.
Ta kapalina má svoji životnost a hnědá už značí možný problém s těsněním. Mě přesně takto na Favoritu začínalo a pak fouklo a bylo.
Dolej G13 VW origo kapalinou. Některé jsou přebarvené padělky G12++.
Koupíš v autorizáku VW nebo Škoda.
Snese se jak s G11, tak s G12.
V létě pak udělej novou náplň G13ky.
Díky, takže stačí odsát s nádržky ten litr a půl a doleju tam tuto?
Bude to fungovat bez rozeřírání těsnění a hlinikových částí motoru?
Tam píšou že je mísitelná s tou červenou, ne s G11 modrou.
Na kolik to bude stupňu když felda má myslím 6l a je tam teď do -10.
Děkuji za odpověď.
Dolej jenom tím, co potřebuješ. Nic extra neodsávej.
Hladina musí být mezi MIN a MAX. Mezi ty čárky. Musíš si tu špinavou nádobku prosvítit baterkou přiloženou přímo na tělo nádobky a případně promačkej u toho horní hadici rukou, aby to šplouchalo a hladinu jsi ihned viděl.
0,5 - 0,7litrů stačí (kdyžtak odsaj, aby jsi byl na MIN a MAX).
...
Na jaře pak vyměň kompletní náplň. Škodovka se jednu dobu dušovala, že je na jiné technologii s G13 a proto se snese se všema, ale věř tomu. Takže tam zbytečně nelej moc.
Druhá věc je ta, že modrozelené se barvý do lehce zeleného nádechu. Ne do jantarového. Jantarová je hodně naředěná G12+.
Takže v klidu.
Hlavně to nelej na MAX. Pak to více tlakuje a kurví se ventil víčka. Přetlak v soustavě víc než má být je na škodu se starým těsněním, tak to netrap a dej spíše lehce nad MIN nebo MIN-MAX.
Na MAX to vyleze při vyžší teplotě.
Super, moc díky.
Koupím ji tedy a těch půl litru tam dám.
Mám to přesně teď mezi min a max.
Dolívalo se to ale jenom destilkou před podzimem.
Je na -10 podle měření. V noci tady bylo -5 nejvíce.
Trochu tedy odsaji a půl litru tam dám té G13 pro jistotu, kdyby mrzlo trochu více.
Ale někde jsem slyšel že když by byla na -10 třeba a bylo -20 což se asi nestane, tak vznikne jenom něco jakoby sníh, a nic se nestane, mrazové zátky neprasknou nebo blok prý, ale co je na tom pravda to nevím.
První, co se udělá je ledová tříšť. Občas to prodávají na benzínkách v létě jako osvěžující nápoj. Prostě takový čirý sníh se sirupem. přesně tohle to udělá. Ale při malé koncentraci spíš udělá led.
Odsaj hadičkou třeba přepadem.
Ok, a můžu dolívat té kvalitní G13 do octavie ještě, kde je jasně růžová, když je fialová s růžovou plně kompatabilní, nebo musím raději dokoupit ještě růžovou G12? Díky
G13 můžeš kombinovat s G12.
To balení G13ky od obalu ze škodovky viz obrázek stejně dá růžovou po naředění.
Ta samá je i v obalu 1,5litrů od VW
...
Nekupoval bych kapaliny jako Sheron, VIP, Velvana,... dnes už není jisté, co je padělek a nejedná se o starou G12+ nebo G12++.
Ty G12ky totiž nechrání motory, kde jsou měděné prvky. U Felicie jsou jimi dotěsněny a vypodloženy válce.
Proto byla dlouho G11 (G48). G13 má opět vlastnosti typů ochran, které s tím počítaj a kde je elektrochemická reakce, kdy by hrozilo poškození korozí, tak to kapalina lokálně zastaví a nezabordeluje celou soustavu komplet naslepo, což vadí u dnešních aut s tenkými chladiči a složitým systémemm chlazení a oběhu vody plném ventilů odboček, dochlazování, čerpadýlek,atd... proto vziklaa G13 fialová.
Je rozdíl jestli doléváte koncentrát nebo již předpřipravenou naředěnou. V dnešní době se prodává obojí a častěji bohužel ředěná do -30°C. Tu když tam nalejete tak moc bod tuhnutí nezvýšíte vzhledem k tomu že se promíchá do velkého množství tak se dostanete tak na -15°C.
Ale pokud koupíte koncentrát který je sám o sobě asi do -60°C tak když něco odsajete a nalejete tam celý litr v systému se to naředí a výsledný bod tuhnutí bude o dost výše a dostane se někam na -25°C.
Díky za odpovědi, ta G13 co posílal gumidek by měla být neředěná, takže nejspíše na těch -60 - skoda-dily.cz/...
Tuto budu kupovat.
Jsem se díval na internetu, a ve stejným obalu prodávaly naředěnou a tam bylo napsané -36 na tom obalu, tady napsané nic není a je dražší, takže to bude neředěná a je to koncentát dle textu.
Do Feldy dolévám v létě jen vodu.Když se blíží zima,koupím běžný Fridex a doleju,co se vejde.Není probl=m,když jsem hnidopich,odsát trochu kapaliny do skleničky,dát do mrazáku a zkontrolovat,zda do -18 nezanrzne.
JABRAKA
Nechtěl bych vidět zrezlé vložky válců a litinovou vrtulku vodní pumpy. Jednou ti to prorezne durch a máš po srandě. Poteče ti voda do oleje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.