Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stop čára u přechodu

Od: pepr® odpovědí: 11 změna:

Zdravím.

Jaký má smysl tato. Příčná čára souvislá před přechodem pro chodce? (viz šipka)

Resp. smysl znám, jen nechápu proč je zrovna v tomto místě. Že by řidiči zrovna tady potřebovali návod, kde zastavit před přechodem? Není to např. nepřehledné místo. Není to místo, kde by nějak často byly srážky s chodci.

Z druhé strany přechodu, resp. při příjezdu ke křižovatce je to obvyklé, ale takto "vevnitř křižovatky"jsem se s tím jinde ještě nesetkal. I když dle vyhlášky je to asi požito správně.

Příčná čára souvislá:
Značka vyznačuje hranici křižovatky. Lze ji použít pro vyznačení místa pro zastavení vozidla v prostoru křižovatky.

Takže doplňující otázka: Setkali jste se s tím i jinde?

GPS: 49°1325.4"N 17°4007.7"E

doplněno 15.11.21 19:59:

Co tento?

Stop čára u přechodu

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

odkaz nefunguje.

doplněno 15.11.21 20:01:

někdy řidičům nestačí ani takováto čára...

hodnocení

To máte pravdu, nicméně to neřeší mé otázky, proč zrovna tady někdo považoval za důležité tu čáru umístit.

Pepr, ale to se dozvíte u Vás na odboru dopravy. Páč tam k tomu je obrovská složka dokumentů.

hodnocení

Dobře. I když to není odpověď co jsem čekal, beru to.

A co ta druhá otázka na konci? Viděl jste to i jinde?

Není to stop čára, ale jak uvádíte
Značka vyznačuje hranici křižovatky.

Pamatuji, že podobné dotazy tu již byly, u křižovatky, kde se hodně rozčiloval Satam.

Co jste čekal za odpověď?

hodnocení

Dobře i když připustíme, že je to označení hranice křižovatky, pořád nevím jaký to má zrovna v tomto místě smysl.

...

A odpověď jsem čekal takovou, která mi vysvětlí význam té čáry taky na Poraďte a nebudu se muset probírat tou obrovskou složkou dokumentů na odboru dopravy. (Mimochodem... někdo by v té vaší radě mohl vidět porušení pravidla Z4) :-D

Z4 se zdá jen Vám, páč jak vidíte, nikdo neví, proč tam je ta čára v tomto případě. Já jen znám, že vidím občas nové značení na křižovatkách takto pomaloných, kde značí hranici křižovatky. Ale před přechodem to nevidím.

hodnocení

0x

Jen domněnka: Může to být tím že chodci mají zelenou a auta z odbočky taky. Tak aby je to upozornilo.

hodnocení

Tak ono je to obvyklé, že je při odbočování doprava zelená na přechodu a dává se přednost chodcům. Myslím, že spousta řidičů,stejně jako já, se ani doprava moc nerozjíždí a automaticky čeká zelenou i když tam třeba ještě zelená nesvítí, protože se někdy rozsvítí později.

U nás i doleva.

sirokko
hodnocení

0x

Lze ji použít pro vyznačení místa pro zastavení vozidla v prostoru křižovatky.

Čemu na tom nerozumíš? Lze ji použít, nikoli že musí být použita. Je tam z toho důvodu, abys na čáře zastavil vozidlo před přechodem pokud mají chodci volno. Je to optické upozornění stejně jako čáry vyznačující jízdní pruhy a podobně (jízdní pruhy taky nemusejí být vyznačeny čarami, ty jsou zákonem určeny i bez nich).

mapy.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]