Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde naučit dceru řídit auto?

Od: redroker® odpovědí: 29 změna:

Má dcera (16),mě stále přemlouvá,jestli bych ji někde na volném prostranství,naučil jezdit autem.Nejdříve bych chtěl ale, aby se něco naučila té teorie,myslím tím, sešlápnout spojku-zařadit 1-uvolňovat spojku+přidávat plyn at.. Určitě bych to zvládl sám dále,ale raději bych, aby to měla podané odborněji. Nemáte prosím nějaký tip na www stránky?

PS:Pokud je tu někdo z mostecka-chomutovska,mohl by mi poradit,kde je dobré,odlehlé místo,kde by si to mohla zkusit

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nedělejte to! Proč by mladá měla umět jezdit, když jezdit nesmí! Aby mohla frajeřit před děckama?*bum*Nechtěla bych ji potkat, když ji nějaký kamarád z hecu pustí za volat. Toto je cesta do průseru, do pekel. *sok*

mil®
hodnocení

0x

Ať si ještě cérenka počká, nic ji neuteče. Až bude dělat autoškolu, tak si to někde na volném place může s váma zkusit, dřív ne.

jabraka*

Nemyslím,že je to špatné.Čím dříve si osvojí automatismy řízení auta,tím lépe.Ale rozhodně tvrdě zakročit,kdyby ji to na louce nebavilo a chtěla na silnici.I na té louce je potřeba vštěpovat ohleduplnost a cítění ke kolegům na silnici později.

JABRAKA

kytka*

Já jsem také v 16 letech řídila na louce, ale nic mi to nedalo,jen jsem se naučila rozjídět. Já bych to nechala do autoškoly. Nic nezmešká.

malvinka*

Já jsem taktéž začínala na louce, ale v době kdy jsem chodila do autoškoly, jsem na jedné silnici s vlastním vozem projížděla kolem Policie. Ani mne nezaregistrovali.

brunetka
hodnocení

0x

Klidně si to může vyzkoušet, pokud nebude na silnici.

Pokud se nepletu, tak existují i taková auta, která může řídit od 15 let, na něž stačí ŘP jako na malou motorku (dříve sk. M, nevím, jak jsou ty skupiny teď). Takže pouze musí být natolik zodpovědná, aby dodržovala pravidla - buď může jen mimo silnice, nebo si udělá legální řidičák na příslušnou skupinu a bude mít odpovídající auto.

mathe
"Klidně si to může vyzkoušet, pokud nebude na silnici."- z této věty by se dalo usoudit, že na chodníku nebo na parkovišti to bude v pořádku. Správně je, že bez řidičského oprávnění nesmí dcera řídit motorové vozidlo na tzv. pozemní komunikaci. Zákon o provozu na pozemních komunikacích (tedy zákon, který upravuje pravidla silničního provozu a řidičské průkazy) hned ve svých úvodních ustanoveních v §1 uvádí:
" Zákon upravuje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních komunikacích podle zvláštního právního předpisu (dále jen "pozemní komunikace"), pravidla provozu na pozemních komunikacích, úpravu a řízení provozu na pozemních komunikacích, řidičská oprávnění a řidičské průkazy a vymezuje působnost a pravomoc orgánů státní správy a Policie
České republiky (dále jen "policie") ve věcech provozu na pozemních komunikacích."
K této problematice najdete více např. na autoweb.cz/...
Z uvedených stránek cituji: "Obecně vzato, pokud dané místo není pozemní komunikací, tak na takovém místě neplatí pravidla silničního provozu, lze tam řídit vozidlo
bez konkrétního oprávnění, nemůže tam dojít k dopravní nehodě
ve smyslu zákona, policie tam nemá kompetence v rámci dohledu nad dodržováním pravidel silničního provozu apod. Takovými místy jsou např. soukromá pole, polní cesty, letiště, silniční dráhy a dále tzv. místa ležící mimo pozemní komunikace..."
brunetka

Děkuji uživateli mathe za přesnou formulaci *palec*, samozřejmě pojmem "silnice" jsem měla na mysli všechny pozemní komunikace, kde platí pravidla silničního provozu. Ta se musí dodržovat, to je bez diskuze.

mathe

Brunetka zdraví "brunetku" ;)

sasdax*

A jaká auta to jsou? Do 50 ccm? Takové já neznam.

A učit někoho řídit v šestnácti je zbytečné. Riziko je vysoké. Sedne si po diskotéce za volant a může se stát cokoli. A i když má auto povinné ručení, tak v tomto případě byť by to byly poškrábané plechy, platila by škodu sama.

Pokud je natolik uvědomělá že jí můžete věřit (nevleze do auta na cestě), vyhlídněte nějakou volnou plochu. Rozhodně ne parkoviště. Já třeba trénoval na letišti pro rogala, kde jsem mohl zničit jen to auto. Nic jiného kromě pole kolem nebylo.

brunetka

Taková auta opravdu existují. Mají je občas i v autobazarech a je na nich speciálně zvýrazněno, že na to stačí řidičák "M". Kubaturu motoru nevím, ale mají konstrukčně omezenou rychlost na max. 45 km/hod.

Zatím jsem se o to podrobně nezajímala, ale vážně uvažuju, že to pořídím pro své syny (za 10 let...) - proto vím, že to opravdu existuje. Z našeho zapadákova se musí všude dojíždět, autobusy jezdí málo, a takové auto je rozhodně lepší, než motorka - může s tím i v zimě a v dešti, je trochu víc v bezpečí, než jen na motorce a uveze větší nákup i případného spolujezdce.

brunetko, domnívám se, že se mýlíte. Nechybí Vám nula (500). Je na to ŘP B1. od 16 let.

nebo kecám, sasdaxi?

sasdax*

No řidičák M je do 50 ccm ne? Takže mě zajímalo kde takové auto seženu. Jde Velorex považovat za auto? Ani nevím jakou mělo kubaturu.

B1 taky netuším jaké jsou podmínky (do 500 ccm?). Ale 16-ti letého řidiče auta jsem nezažil. Hoďte sem fotku toho auta jen tak pro mou představu (nebo odkaz).

kytka*

tady je news.auto.cz/...

doplněno 26.04.10 16:24:

brunetko OK

sasdax*

:DDDDD za ty prachy bych si raději počkal ty tři roky a našetřil na nové auto. Díky za odkaz.

brunetka

Kytko, moc děkuji za zastání. *palec*

Nicméně ceny v autobazarech (už nevím, jaké zančky aut to byly) se pohybují o řád níže, asi v rozmezí 25-50 tis.Kč.

ar*

Ano taková auta jsou soused ho má taky. Už jsem si to stím taky zkoušel. Ještě ,ale nemám to ovládání na vysílačku vruce tak jako on. *smich*

hodnocení

0x

Každý řidič jezdil ještě dříve, nežli měl řidičák, alespoň trošku to vyzkoušel. Pro dceru je důležité nejdříve předpis aby věděla co ano co ne. Točit volantem a mačkat pedály se naučí i medvěd.

cyril*

Zdravím sousede a zároveň musím připojit i opačné stanovisko. Znám několik případů, kdy je jedinec schopen odrecitovat dopravní předpisy i o půlnoci a pozpátku, ale vlastní technika řízení je pro ně nepřekonatelnou překážkou.

iku*
hodnocení

0x

v souši je cirkusplac a prázno je v sedleci ,lužice atd

cyril*

Vcelku zajímavý názor na řízení auta. *frajer*

jozef111*
hodnocení

0x

Zdravím všechny a posílám ukázku, jak může dopadnout, když se naplné "já si to chci jen zkusit."

Kde naučit dceru řídit auto?

dexter*
hodnocení

0x

ja si myslím že na tom nic není aby se nekde na louce ,zahrade nebo na nake odlehle ploše naučila řídit nebo si to alespon zkusila sami si zpomente že jste taky alespon ja jo chteli řídit auto ve věku pod 18 let ja sice bydlím ve vesnici tak je to trochu jinačí než ve měste ,první jsem se učil jezdit na zahrade a muj otec mi říkal co mám delat když jsem se to naučil tak mne nechaval jezdit po 2 pro traktory samozřejmne ne samotneho byl v aute take :) a když přišla doba 18 let tak jsem delal řidičák a v řízení noproblem akorád se naučit značky a pravidla ale s řízením to bylo uplne v pohode ...aneb co se v mládi naučíš ve stáří ,,,,,,... :D

pt®

Každá dovednost v životě je užitečná. A pokud má dcera chuť se učit jezdit autem, je dobře to podpořit. Dokonce naše děti měly úderem 18 let ŘP. Např v Belgii, Holandsku apd. jsou autíčka pro náctileté a tyto 16 leté děti, nebo mládež, jak chcete je používají denně při jízdě do školy, na kroužky, za zábavou nebo pro nákupy. Určitě je tato výhoda spojena s odpovědností a je to tam u těch mladých vidět. Nemusí potom, jak je tomu u nás jezdit tajně, vytahovat se před kamarády, až dojde ke kolizi. PT /stařenka/

stirecek*
hodnocení

0x

Strýc vyučuje jízdy v autoškole a vždy nadává jak sysel, když dostane žáka, který to už "zkoušel". Takový žák se špatně učí a je strašně těžké ho odnaučit prvotní zlozvyky. V konečném součtu se vždy naučí líp jezdit ti, kteří to nezkoušeli nikdy předtím. I když moji paní jsem taky učil jezdit a měla velké problémy s rozjezdy, páč doma diesel a v autoškole benzín :) Na druhou stranu byla nejlepší v parkování a couvání.*tanec*

cyril*

Učitelé ještě více nesnášejí, když žák zvládá auto lépe než učitel.Jsou to spíše vyjímky, ale stávají se.

motokatty*
hodnocení

0x

auto se řídí až od 18ti let - takže si musí počkat jako všichni ostatní. Řídit se dcera naučí v autoškole - od toho ty autoškoly jsou...

hatatilta
hodnocení

0x

čau pošli dceru do autoškoly! autoškolu mužete dělat rok a půl takže když ji to bude vycházet že za rok a půl ji bude 18-náct tak už může začít dělat řidičák ... ALE POZOR ŘP. DOSTANE AŽ V 18-TI

lui*
hodnocení

0x
Můj názor. Učit. Pokud to umíte, zvládáte a máte kde. Každá dovednost je k něčemu, a pokud dceři věříte, není důvod ji odmítat. Je to rozhodně lepší, než když by Vás obešla, a zkusila to někde s "dobrými" kamarády. takhle ji máte alespoň pod kontrolou. To za prvé. V autoškole ji to určitě pomůže, nebude mít stres z toho, že to neumí, a bude se moci soustředit na to ostatní a na pilování jízdy samotné.
A teď jak je to s tím řidičským oprávněním B1. V den zkoušek jí musí být 17 let a opravňuje ji , a teď citace:
Opravňuje k řízení motorových tříkolových a čtyřkolových vozidel, jejichž maximální konstrukční rychlost převyšuje 45 km.h-1 nebo jsou poháněná spalovacím motorem o objemu válců převyšujícím 50 cm3 nebo jsou poháněná jakýmkoli jiným zařízením srovnatelného výkonu. Pohotovostní hmotnost těchto vozidel nesmí být vyšší než 550 kg; do pohotovostní hmotnosti vozidla elektricky poháněného se nezapočítává hmotnost akumulátorů.
Myslím, znalci doplní, že u nás tomu vyhovuje jen Smart, a jeden malej Hyundai.
Mějte se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]