Nejste přihlášen/a.
Ahoj, koupil jsem na zimu nové zimní pneumatiky a od jejich nasazení se mi zvedla spotřeba o půl litru, zkouknul jsem brzdy a nepřibžďují, ručka taky ok. Nahuštěno mám stejně jako staré (2.3 bar). Nevím co dalšího by to mohlo způsobit..Je možné, že to je opravdu pneumatikami? Přecejenom tyhle jsou měkkoučké na omak, ty staré sjeté pod limit jako beton...
Oboje stejný rozměr 195/65r15 na stejných diskách. Staré byly continental ts850, nové jsou Hankook, podle štítku mají o jeden stupeň horší spotřebu, ale to snad neznamená půl litru rozdíl..
Krom tvrdosti směsi má vliv i rozdíl valivého poloměru - staré "byly menší" a tedy se víc točily a hlásily tachometru víc kilometrů.
ra252 - úplně stejný "počtářský" příklad na padl i mne. A samozřejmě 20 roků stará pneu i zimný bude mít tvrdou směs, zatímco nová budě měká a to klidně udělá i ten 1/2 litru/ 100. Otázka další je metodika měření - proti větru-po větru, do kpce z kopce, dálnice- okreska,... tj podle mne věrohodnost tohoto porovnání je dost pofiderní. I když i já si po tankování "do plné" spočtu spotřebu abych věděl zdali se něco v autě neděje špatného.
Jak jste měřil spotřebu, kolik jste toho již najel na nových pneumatikách?
Dokonce i nové pneu, od různých výrobců, mají jinou spotřebu.
Proto se i značí, dle spotřeby-
Nejspíš stará tvrdší na spotřebu výborná guma X nová měkká horší, půl litru rozdílu věřim..
Rozdíl půl litru na spotřebě jsem měl i na letních Nexen CP641 (horší, mmch. skoro nejklouzavější guma na jaké jsem jel. letěly z auta i s 6mm vrozkem) oproti lepší Dunlop Blu response - taky docela překvapilo..
Mmch. spočítej si rozdíl ve spotřebě za životnost gumy a popřemýšlej jestli se vyplatí šetřit nebo vzít prémiovku
ten materiál pneumatiky není měkký v celém průřezu...poté co se vrchní měkká část sjede následuje tvrdší podklad
většina výrobců tak běžně ojebává zákazníky, dejme tomu první milimetr je měkká přilnavá směs, obují do toho auto půjčí na půl dne novinářům...ti napíší článek jak jsou nové zimní pneu dané znaky super...měkký milimetr se sjede a je to obyčená pneu...j
spotřeba hluk přilnavost atd se změní
V zimě se gumy foukaj o 0,1 bar víc - tolik se při jízdě nezahřívají. Podobně kdo jezdí jen couračky tak taky víc, protože jede furt na studených..
Můžou tam být i další věci - horší lambda, tvrdší těsnění ve třmenech a desky se tak nodtáhnou od kotouče, zima = motor se ohřívá delší dobu a i delší dobu jede na bohatou směs, je mokro tak se jezdí plynuleji atd. atd. Deset drobností a udělá to hodně..
Brzdy mě napadly jako první, ale vše vypadá OK, chodí dobře a ani kola se nehřejí. Ještě zkusím kouknout na nahuštění až bude zas mrznout, jak tu radil kolega nahoře. Jinak auto funguje dobře, jezdím stále stejné trasy, takže asi opravdu vliv těch Hankooků na spotřebu je velký. No snad budou aspoň dobré až bude sníh a příště si připlatím zas za Continentalky.
Tam nejde o to že by se extra hřály, ale že kotouč má s horším třmenem 40°C a s ideálně fungujícím třeba jen 30.. Furt hřeje lehce víc než normál a to teplo vyrábíš spálením paliva..
Poznáš nejlíp že po rychlejší jízdě zastavíš doplachtěním na kopec (neohřeješ to bržděním) a změříš infrateploměrem teplotu kotouče (ale stačí i osahat, bacha na žhavej).. Ráda lehce přibržďuje ručka, často tuhne mechanismus ovládání a neodbrzdí ideálně..
Desky od kotouče odtahuje pružnost těsnění, starší ztvrdlý je tolik neodtáhne, + větší tření v kluzných plochách třmenu a čepech.. Neni od věci starší třmen repasovat a dát nový těsnění + prachovku, ca tak po 7-10 letech, repas sady stojí max. pár stovek..
Rozumím. Ručka má nové lanovody a je měsíc seřízená a rozhýbaný mechanismus, tam snad problém nebude, ale nikdy neříkej nikdy. Zkusím to s tím změřením teploty po jízdě.
To jsou takový drobnosti, který se moc neprojevujou ale umí nějakou tu decku na 100 km udělat... Nebo jednou mi v servisu nezapojili snímač vyšlápnutí spojky, auto si pak myslelo že je vyšláplá a při brzdění motorem nezavíralo vstřiky (aby nechcíp motor), udělalo to taky tři decky, a bez palubáku bych to vůbec nepoznal (okamžitá spotřeba nepadala na nulu)
Ideál je po delší rychlejší jízdě (100) kmh a pak dojetí na kopec bez brždění kotouče jen lehounce vlažný.. Nezaměnit teplo od kotouče s teplem od ložiska v náboji...
Mám vyzkoušeno že prémiový zdánlivě drahý gumy ve výsledku vyjdou levněji než levný. Rozdíl v ceně se zaplatí na spotřebě a výdrži, o tom že auto líp brzdí, zatáčí i vyjede ani nemluvim.. Hlavně na námrazách TS850 (i TS860) vyloženě překvapila jak dobře sedí.. Na suchu i mokru taky super, jen u nových pocit "žužlání" dlouhých lamel.. V hlubším sněhu a v nasolený mazlavý kaši se mi líp jezdilo na GY ultragrip. Na opačným konci je Polaris 2, to je brusle největší A 3,5 na tom o moc líp nejsou, hlavně za mokra..
Na lítačky po dálnicích s velkým nájezdem jednoznačně Michelin..
Tak jsem to zkousil s těmi kotouči po jízdě a dá se na nich udržet ruka, víc než lehce vlažné nebyly.. takže jimi to pravděpodobně nebude, napíchnul jsem auto diagnostikou a žádné chyby, všechny hodnoty, co by to mohlo ovlivnit byly v pořádku. Teď ještě zkusím brát plnou na jiné pumpě, zda to ještě není benzínem a dal jsem tam vif aditivum a nafoukar na vyšší tlak.
Petře, jelikož si mnoho let zapisuji každé tankování, tankuji vždy plnou, vím rozdíl ve spotřebě mezi jednotlivým tankování. Nikdy bych ale nepoznal jinou spotřebu po přehození pneumatik.
Také si vedu evidenci, tady mě to zarazilo už při pohledu na palubní počítač, jezdím pravidelně několik let stále stejné trasy za různých podmínek, takže vím, jak by se spotřeba měla pohybovat s různými faktory, tak jsem to chvíli pozoroval a následně porovnal podle dotankovaného paliva, kdy půl litru rozdíl nastal právě dnem přezutí na ty nové zimáky..
Věřte, že si někdy připadám jako takový věčný stěžovatel. Minulý rok jsem si nechal kola vyvažovat, povedlo se to až na 5. pokus vyvážit na nulu tak, aby nebyly cítit žádné vibrace ve volantu. Předchozí 4 servisy vždy vyvážily kola tak, že se buďto třásl volant, nebo pro změnu sedačka řidiče a tvrdily, že je vyváženo "na nulu". To už si pak připadáte jako blbec řešit stále něco takového.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.