Nejste přihlášen/a.
Jezdím často v noci, bolí mě oči od světel protijedoucích aut.
Jaké doporučíte brýle? nebo něco jiného
Já si koupila na klasické brýle do dálky polarizační klipy za 200 Kč. Jak moc praží slunce do očí nebo jedu v noci tak je naklapnu a pohoda. Dejte do vyhledávače-jsou všude a v optikách také snad budou.
mám polarizační brýle pro noční vidění pro řízení. Ikdyž mnoho za tmy nejezdím, mám je připravené. Na delší trasy je používám a zatím nic lepšího jsem nenašel.
zdravím, odpověď jsem přehlédl. Polarizační brýle mají své kouzlo, spíše vám připojím první krátký náhodný odkaz, kde si to přečtete přesně, jak fungují, nemá cenu to vypisovat, omluva..
A z vlastní zkušenosti, prostě vidím méně odlesků, vše je jasnější. Já je používám i přes den, lehce zatmavené s polarem. Např., palubovka se neleskne, plochy třeba střech vidíte bez odlesku s jasnějšími barvami, ale i všeho ostatního. Malá nevýhoda brýlí s polarizačním filtrem může být, když v autě nakloníte hlavu doleva nebo doprava, tak třeba displej kilometrů nebo hodin neuvidíte, zčerná, taktéž středový displej, ale jak u kterého auta. A např. u notasu vidím vše dobře, a u monitoru si musím sundat nebo vzít čiré normal, nevidím tam skoro nic (pokud tedy naopak nenakloním hlavu). U telefonu vidím na stojato lehce snížený jas a pokud tel. otočím vodorovně, vidím vše normálně. Takto laicky poznáte že brýle mají pol. filtr. Ale nechci vás mást.. zatím není nic lepšího než (pokud) brýle s polarem. Na běžné používání přes den a i v noci jsou nejúčinější. (ještě lahůdky mě napadla, třeba při tankování auta, musím jak kde.., sklopit hlavu a podívat se mimo brýle, protože dispolej byl na stojanu černý a nic jsem neviděl )
A o tom je ta filtrace, propouští vertikální světlo a pohlcuje horizontální.
Jediné, co skutečně pomůže proti oslnění jsou polarizažní brýle, ale musí být skutečně polarizační ne se jen tak jmenovat. Polarizační brýle poznáte tak, že v nich nejde přečíst LCD displej (tj. ten šedý).
Ja používam okuliare so žltými sklami (mohol som si vybrať aj oranžové, ale to je jedno). Používam ich už niekoľko rokov - vždy v noci, a osobitne za hmly a pri snežení. Mám s nimi veľmi dobrú skúsenosť, aj pri dlhých cestách do zahraničia. Najväčšou výhodou je, že žltá alebo oranžová farba je teplá, a preto je svetlo protiidúcich áut oveľa menej únavné ako biela farba, ktorá "ťahá oči". A ako píšem, najmä pri hmle a snežení je to zvlášť veľký rozdiel. Pri obyčajných bielych sklách ma oči boleli už po 15 minútach, so žltými je to iná story. Nechal som si ich urobiť v optike, keď som menil okuliare. Starý, ošúchaný, ale stále funkčný rám som použil na žlté sklá (bez špeciálnych úprav), a biele (číre) aj s antireflexnou úpravou v novom ráme používam za dňa a pri počítači. Podľa mojej skúsenosti je dôležitejšia teplá farba skiel než antireflexná úprava.
Díky za info, co to bylo za sklíčka ta žlutá, která sis nechal dělat v optice?
Koukal jsem na Carl Zeiss Drive Safe, ale musí mi na to změřit v optice a jsou dražší-kolem 3500Kč, ale kdybych věděl, že fungují ,koupím
Už neviem, aká značka skiel to bola, je to už viac ako 15 rokov, ale stále ich používam. Technológie idú stále dopredu a každý rok sa objaví nejaká novinka v optike - povrchové antireflexné úpravy, uv filtre, tvrdosť skiel (odolnosť proti poškriabaniu), odľahčené sklá - to ma osobitne zaujíma, lebo mám dioptrie 4+, na jedno oko o pol dioptrie silnejšie, a hrúbka skla a váha robí veľký rozdiel pri nosení aj pri niektorých typoch rámov. Samozrejme, čím viac úprav, tým vyššia cena. Preto som na začiatok skúsil lacnejšiu verziu šošoviek žltej farby, lebo som vtedy menil okuliare a platil som dosť za nový rám aj sklá - s tým, že číre sklá s antireflexnou úpravou používam stále, nielen na čítanie a šoférovanie, a ak by mi nevyhovovali tie žlté, tak budem používať len tie nové číre, ktoré aj tak nosím celý deň. Napriek tomu, že tie žlté nemali žiadnu špeciálnu úpravu (a boli ochotní mi ich urobiť do starého rámu, netlačili ma do kúpy nového rámu), nosím ich odvtedy pri šoférovaní v noci stále. Pri hmle a snežení nie je ani tak potrebná antireflexná úprava ako farba - žltá je oveľa menej únavná ako biela. Pri oslepení protiidúcimi autami je dobrá aj antireflexná úprava, ale mne veľmi pomáha už to, že tá záplava svetla z reflektorov je žltá, a nie biela.
Pokiaľ ide o značku skla, myslím, že je úplne jedno, ktorá z tých špičkových značiek to je - Zeiss, Essilor, Hoya, Rodenstock... Každá optika má nejakého svojho hlavného značkového dodávateľa. Sú aj neznačkoví výrobcovia (ako generiká pri liekoch), porovnateľne kvalitní a lacnejší. To však vie poradiť iba dôveryhodný optik - taký, ktorému nejde o to, aby predal čo najdrahšie sklá, ale ktorý vysvetlí zákazníkovi všetky klady a zápory, nemá problém povedať, čo je potrebná kvalita, ktorá niečo stojí, ale pod ktorú nemá zmysel ísť, a zas čo je cena navyše len za značku (lebo sú ľudia, ktorí si potrpia na značku bez ohľadu na cenu) a kde jestvuje porovnateľne kvalitná alternatíva, a pritom lacnejšia.
Neviem ako je to v Čechách, ale na Slovensku využívam iba optiky, ktoré sú členmi Optickej únie Slovenska - dobrovoľná stavovská organizácia, ktorej členovia sa chcú verejne odlíšiť od optík, ktoré chceli len zarobiť, ale nemajú ani kvalitných optometristov (fyzik, ktorý rozumie prístroju a vie, kedy musí aj subjektívne dokorigovať meranie zraku zákazníka), ani optikov (čo je zas technik, ktorý okuliare zhotovuje). Keď som dve také v Banskej Bystrici našiel (v istom čase som porovnával tri optiky) a videl som, že na mne nechcú zarobiť, tak tam som si aj nechal poradiť. A chodím tam opakovane.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.