Nejste přihlášen/a.
Zaplat si kondicni jizdy se zamerenim na tyto situace. Panicky strach na silnici za volant nepatri.
Tahle odpověď se mi líbí, u počítače se řídit nenaučíš. Autoškola je fajn, ale třeba postačí jen naplnit nádrž a pozvat někoho zkušenějšího na nedělní výlet někam na kopečky. Pokud se stydíš před svými vrstevníky, vem člověka rozvážnějšího o generaci staršího, nekoho, komu důvěřuješ, strejdu, souseda, kolegu ze zaměstnání...
Přesně tak - kondiční jízdy a učiteli autšoly vysvětlit z čeho máte obavu. Naprosto není třeba se toho bát / pouze by mohl být problém v terénu, ale to je jiná kapitola/ a podle mne natrénovat včasné přeřazení a případně rozjezd do kopce - ale dnešní vozy mají velice často technicky zabezpečeno, že vůz necouvne do rozjezdu...tj není opravdu čeho se bát a co nejdříve s učitelem jízdy odblokovat a budete jezdit bezpečněji / rozumněj bez zbytečného stresu z této situace/.
Postupujte jako u jakékoliv jiné fobie. Zkuste si co nejpřesněji definovat, čeho se vlastně bojíte. Že je silnice nepřehledná, že auto kopec nevyjede...? No a pak stačí se ujistit, že je učiněno vše proto, aby se nestalo to, čeho se obáváte (jedete dostatečně pomalu, každé auto musí vyjet každý kopec, proto jsou normy na povolené sklony...).
Normy na max. povolené stoupání jsou takové, že každé auto určitě musí kopec vyjet. Vaše obava je naopodstatněná, ale chápu, že to vám ke zbavení se strachu nestačí. Doporučuji tedy:
1. Jezdit na nižší převodové stupně. Jestli se kopec dá v klidu vyjet na čtyřku, dejte si tam klidně trojku, ono se to bude víc točit a ucítíte, že auto sílu má (přidáte a bude se rozjíždět). Jezděte do kopce tak, aby měl motor otáčky minimálně takové, při který je max kroutící moment (u benzínů to bývá kolem 3000ot/min, u dieselů kolem 2000ot/min), takže jestli máte benzín, ať to má klidně 3500ot/min.
2. Je to nemožné, ale i kdyby se teoreticky stalo, že auto kopec nezvládně vyjet, co se může stát? Přinejhorším zastavíte, zatáhnete ruční brzdu, zařadíte jedničku, vypnete motor a půjdete do nejbližší vesnice sehnat traktor. Nic příjemného, ale ani nic katastrofálního. Krom ztráty času vám nic nehrozí.
Jak jsem psal výše, sežeň si někoho, komu věříš, on ti ukáže, že tvoje auto vyjede každý kopec, každou cestu určenou pro osobní auta. A naučí tě ve svahu i zastavit a dokonce se znovu se rozjet. Taková zkušenost pro tebe bude mnohem užitečnější než mnohostránková diskuze na internetu. U klávesnice počítače se řídit nenaučíš.
Zkoušet, zkoušet a zkoušet...to se nedá napsat...hlídat si otáčky, abys to nedrtil do kopce na nějakých 1500 otáček...a řadit. A z kopce jet tím kvaltem, co jsi jel nahoru...to nás kdysi učili v autoškole.
A nebylo to s tím stejným kvaltem náhodou u náklaďáku? U osobáku si na nic podobného nevzpomínám, ale to neznamená, že se to tak nemohlo učit.
U náklaďáku mi dokonce v autoškole říkal, že z kopce na nižší kvalt než nahoru. Tedy aspoň u naloženého.
Je pravda že u osobáku jsem to o stejném kvaltu nikdy neslyšel, ale stejně to tak ve výsledku většinou je
Jaký kvalt nahoru takový dolu platí spíš pro starší auta. Moderní litrový kolovrátky motorem prakticky nebrzdí tak jestli dvojka nebo čtverka je celkem jedno, brzdám nepomůže takže jen otáčky aby "nepřetočil" motor (otáčky tak vysoké že se nestihne zavřít ventil = potkan)..
Tazatel tvl tohle leze za volant? Co až pojedeš do kopce po sněhu, to se pos... vystoupíš, necháš to stát uprostřed silnice a půjdeš brečet do lesa? Tohle je práce pro Chocholouška a ne autoškolu..
Normálně bych radil "zaplať si kondiční jízdy"" nebo "kup starou plečku a jdi trénovat do lesa/ lomu/ atd." Ale tady nejdřív si srovnej psychiku a až pak lez za volant.
Do kopce, na sněhu a volšový ruce, to znám, to jsem kdysi viděl ve Špindlu. Hnědoobčan, s ML medvědem nemohl vyjet do kopce. Sníh lítal všude okolo a nic. Auto se nahoru nehnulo, spíš couvalo. Bodejť by jo, když měl pořád plnej. Nejlepší bylo, když kolem něho projely holky pošťačky ve Felicii a vesele pokračovaly vzhůru kopcem. Hnědoobčan zamknul mergla uprostřed silnice a šel asi koupit řetězy, či co. Naštěstí zasáhlo městské rameno spravedlnosti, nahnalo ho zpátky do auta, ať si to zcouvá a dá auto na parkoviště. To bylo keců.
Tak meďour zadokolka s motorem vepředu je na sněhu úplně marnej, to má problém jet i na mokrý trávě Nevim proč zmiňuješ hnědou a pošťačky ve Feldě.. Kdyby si přehodili auta tak jde pro řetězy pošťačka..
Mmch. "furt plnej" je občas i jediná možnost jak jet (a to na sněhu trochu umim.. Někdy nepomůže cit s plynem, vyšší kvalt ani náhrada diferáku přibržděním a "hrabat na pražáka" je lepší.) Ale obecně souhlas, rozjet se už na rovině a pak jet bez hrabání bývá nejlepší..
ML je zadokolka?
Na sněhu plnej? Jen zcela vyjimečně. Žiju na horách, na sněhu jsem už v životě najezdil stovky tisíc kilometrů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.