Nejste přihlášen/a.
Vozidlo: Fabia 1.4mpi AQW 50kw
1. Klepajíc kryt, často klepe jen na volnoběh. Dá se to eliminovat tak, že šrouby přitáhnu hezky což je dost těžký to vychytat a nevydrží to. Těsnění tam nikdy snad ani nebylo, klepe to u všech 1.4mpi aqw asi.. Klepe tvrdej plast o kov(nálevka oleje). Zjístil jsem, že když to při chodu motoru na nálevce oleje do motoru podržím, tak mi jde konečně čistý vzduch do auta když mám zaplé topení, při jízdě se zaplým topením cítím mnohem lepší vzduch než při stání na volnoběh, snad o 90% lepší.
2. Termostat, možná zlomená ta ručička nebo jak to říct uvnitř termostatu. Odložil jsem výměnu, protože origo už se nedělá od 2019. Nevím co tam dát, už jsem četl pár témat o značkách. Nebo troufnout si vyměnit jen ten vnitřek?
Při teplotě 0-5 stupňů, 5-10 minut volnoběh a ručička jde plynule na 90stupňů asi(uprostřed ukazatele) v pohodě, jedna jízda 3km z kopce při 80km/h , ručička jde úplně na začátek nebo se zasekne před začátkem a musím znova nastartovat. Termostat je v autě 95tisíc KM, originál.
Rady? Díky moc pánové
2. Skvělou náhradou je Vernet (Calorstat).
1. Vyměň těsnění a nepřetahuj ty matky deklu, protože zničíš víko ventilů (ten závit). Sundej dekl, sundej těsnění z deklu a odmasti benzínem a hadrem hliníkové hrdlo a plastové díly trubky hrdla v deklu! Pak nové těsnění:
Na dekl:
Na víčko VW:
Pokud jsi ty trny zničil, tak nové!
Díky , zkusím to vyměnit, snad se povede.
Jinak ten termostat je takto v háji už delší dobu..roky asi. Vadí to nečemu, že je pořád otevřený? Tím pádem vše zůstává horké, že? Přemýšlím, že bych vyměnil až po zimě. Topení mi jede, ale v zimě to je horší..
Těsnění tam je. Bude tam příruba s dvouma nátrubkama, vnitřek termostatu a těsnění.
Použiješ jen ty 3 šroubky a hadicové spony.
...
Vyměň to hned. Pokud se motor správně neohřeje, tak se silně opotřebovává a navíc degraduje náplň oleje.
Provozní vůle na který byl motor vyroben se počítají na provozní teplotě, tedy na 95C. Ne na 70C.
Ihned vyměň. Zvlášť teď v zimě, jinak dojebeš motor kutile
Ten kryt tam vibruje stále.Ale je možné aj jazdiť bez neho a nalievací otvor uzatvoriť tak ako na Felícii.Áno,nové tesnenia odporúčam v každom prípade,tak ako to už uviedol niekto vyšsie.Kryt si treba ponechať iba pre účely STK.Termostat určite vymeniť,okrem zvýšenej spotreby paliva je tam rýchla degradácia oleja,vybrúsenie vložiek valcov,karbónovanie,úsady.Navyše to auto potom v zime citeľne lepšie kúri.Pri takom nájazde..95t.km je skutočne málo na to aby ten motor bol odpísaný.Pri základnej údržbe toho znesie ešte mnoho.Smrad od spalín som v minulosti riešil tiež a boli to prasknuté štefty na parohoch výfukového potrubia smerom k pletencu výfuku.Je to blízko nasávaciemu otvoru na čerstvý vzduch do kabíny.Pri jazde sa to stíha odvetrať,pri státí v kolóne nie.
V autě jsou dva okruhy chlazení. Termostat je trojcestný ventil a ty chladící okruhy propojuje.
Malý okruh je motor, pumpa, topení a velký okruh je termostat a chladič na čumáku.
Když motor dosáhne a dosahuje provozní teploty, tak je termostat zavřen a běhá voda pouze v malém oběhu (okruhu). Když se motor začne přehřívat, tak termostat Začne upouštět vařící vodu do velkého okruhu a nechá ji proběhnout velkým chladičem na čumáku a schladí jí (jak chladičem proudí vzduch za jízdy nebo nuceně větrákem na chladiči).
Až vodu schladí, tak termostat opět zavře vodu do chladiče a nechá běhat vodu v malém okruhu motor, topení, pumpa.
Tímto způsobem je udržována teplota motoru na těch 95C. Díky chladící kapalině a nejen její chemickém složení (i přetlaku v soustavě) se posunuje bod varu na cca 117C, aby voda nevřela a nebublala. Bublinky totiž zavzdušní soustavu, sníží přenos tepla a rozervalo by to hlavu nebo těsnění pod ní na motoře.
Pokud termostat nefunguje, tak je často stále přiotevřen v nějaké poloze a stále chladič ochlazuje motor, jak mu žebry proudí voda a vzduch za jízdy. Díky tomu nedosáhne provoz ní teplotu. Jen třeba krátkodobě při stání vozidla s nastartovaným motorem, kdy na chladič náporově nefouká vzduch jízdou.
U Fabie je ukazatel teploty elektronicky tlumen, aby se ručička nehýbala a byla stabilně na půlce. Pokud je odchylka za půlkou, tak je to špatně.
U Felicie bylo krásně vidět, jak ručička vystoupá na 100C, pak rychle klesne po otevření termostatu na 75C, pak pomalu vystoupá na 100C a pak opět klesne na 90 a pak se mrská z 95C na 100 a zase na 95C a zase na 100 a tak se mrská celou dobu jízdy. Nejvíc je tento jev vidět při teplotách venku kolem nuly, kdy je pořádná zima.
Termostat neni trojcestný ventil ale jen ventil...
Kontrola rukoměrem - za studena až do ohřátí na provozní teplotu by měl termostat být úplně zavřený (někdy má malou dírku kvůli odvzdušňění tak neni těsný zcela) tj. hadice k chladiči nesmí být teplá. Po ohřátí na provozní teplotu otevře. Malý benzíňák by se měl ohřát ca do dvou kilometrů jízdy po rovině (při stání na místě neproudí vzduch přes chladič takže i s vadným termostatem se ohřeje cca stejně rychle jako s dobrým).. Nebo pokud při jízdě z kopce teplota klesá (malý výkon, vzduch proudí přes chladič), tak termostat nedovírá jak by měl = je vadný. Voda jde přes chladič pořád a podchlazuje motor pod provozní teplotu..
Spousta aut na budíku neukazuje skutečnou teplotu ale "vypočítanou" a ručička se u nich drží přesně na středu v určitém rozmezí teplot např. od 70 do 100°C .. Asi aby kolísání ručičky řidiče neznervózňovalo a furt na ní nečuměl Dá se diagnostikou zobrazit skutečná teplota kterou hlásí čidlo teploty..
Opravit, je hned několik způsobů.. Alobal, plech z piksly od piva, větší šroub, závitová vložka, lepidlo (loctite), nový díl atd...
No právě
Co starline? Vím, že to bývalo hejtované..
autokelly.cz/...
Jde mi o to aby se mi to hlavně někde po cestě neroztrhlo nebo něco, ale nemělo by, to že se mi termostat neotevře nebo zůstane otevřený už nějak přežiju a dojedu domů a spravím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.