Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl v řízení autobus / nákladní auto

Od: gazda* odpovědí: 9 změna:

Uvažuji o autoškole na skupinu C. Je možnost si kurz udělat v dopravním podniku Brno (DPMB). Na můj dotaz, kdy začíná kurz, jsem byl upozorněn, že jízdy na skupinu C dělají upraveným autobusem Karosa B 732. Jak moc se liší jízda nákladním autem od řízení autobusu?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Bude to podobné. Autobus má přední nápravu trochu víc za řidičem, ale nic s čím bys měl pak problém na náklaďáku. Jinak autoškolu v dpmb doporučuju, pokud se chceš něco opravdu naučit. Instruktoři sou zkušení autobusáci...
doplněno 20.10.21 01:02: Mimochodem, nezapomeň na profesák, pokud nechceš "céčko" jen pro osobní nákupy tatrovkou :)
gazda*

Asi to risknu a udělám to v DPMB. Autobusem jinak asi jezdit nikdy nebudu, tak si to aspoň vyzkouším.

Předpokládám, že když chci řídit nákladní auto jenom v rámci svého podníkání, abych si občas přivezl nějaký materiál, tak profesák nepotřebuji. Nebo je to jinak?

Nepotřebuješ v rámci osobní potřeby. Ve chvíli, kdy děláš kšeft, musíš mít profesák. Můžeš to zkusit odrbat, ale pokuty budou likvidační. Zeptej se v autoškole, dělají i profesáky, poradí ti přesněji. Normálně to funguje tak, že získáš profesák, který se zapisuje do řp. Platnost 5 let. Každý rok chodíš na školení (je to už jen na jeden den) a po nasbírání pěti razítek si necháš profesák opět prodloužit na magistrátu.

olinl
hodnocení

3x

S čím delším vozidlem budeš jezdit, tím lépe, budeš mít lepší odhad v "nadjíždění si"do zatáček- bonus pro jízdu s kratšími vozidly. V autobusu máš přes okna cestujících vidět mnohem více okolí, hlavně v zadním při couvání se to dá využít k odhadu situace (pokud nejsou zaplechované), narozdíl od skříně či plachty, tam musíš spoléhat jen na zpětná zrcátka. U delších vozidel musíš kontrolovat situaci v obou zpětných zrcátkách, není zde zpětné uprostřed nebo je, ale u autobusů a ještě kvůli cestujícím. Existují pro bezpečnost při couvání i kamery pro náklaďáky, většinou se ale musí do aut "dodělávat"- IR bezdrátová cou/... (někde by na uchycení kamery pomohly i silnější magnety v nějakém pouzdru, nebo kameru za cokoli zavěsit a fixovat pohyb kamery magnetem). Ze začátku mi výhled za auto chyběl, ale než někam couvneš, tak už při přiblížení se k místu couvání koukáš, jestli tam někdo není, nebo se neblíží a potom pomalinku couváš. Lidi většinou "uskočí", ale staly se i případy, že starší, méně pohybliví lidé byli při couvání sraženi na zem s umrtím a na to je ta kamera k nezaplacení. Většinou člověk jezdí sám, bez závozníka, to je také důvod k případné koupi kamery.

hodnocení

2x

Minimální, spíše lepší autobus, páč je vidět do všech stran.

xenofob
hodnocení

0x

kabinou až těsně ke zdi nebo ke svodidlům, jinak to nevybereš

gazda*

Excelentní jízdu autobusem (a ukázku řidičské dovednosti) jsem zažil při cestě na Orlí hnízdo u Berchtesgadenu.

cs.wikipedia.org/...

Ve sportovním-závodním Světě se jezdí závody do vrchu(kopce). Tohle je něco podobného, ale z kopce. Myslím si, že tenhle šofér umí, ale tímhle způsobem jede zřejmě na semafor, se signálem VOLNO.

Já se jednou s průvodcem dostal podle turistické mapy až sem.

Rozdíl v řízení autobus / nákladní auto

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]