Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jsem v horách na chatě a zapomněl jsem si dolít zímní směs do ostřikovačů. Ve zdejším obchodě jí nemají a první beznínka je docela daleko. Chci se zeptat, v nádobě mám cca 2,5 litru letní směsi. Mám tu u sebe tu 1l ANTI-COVID dezinfekci. Pomohlo by, kdybych tam nalil trochu toho? Je to vůbec možný, nebo to může nějako škodit?
Díky
Tak letní se zimní a opačně jsem běžně míchal , než jsem se na Portálu řidiče od "znalců" p.Mokříše anebo pí.Ulrychové? dozvěděl že tím autu škodím!Ovšem vše funguje zatím stále dobře!
Jinak zbytečně se asi nervujete, že nemáte zimní, ono to "zatím" není až tak akutní, takže až bude delší cesta nebo až ji bubou mít tak ji teprve pořiďte.
To jako hodláte míchat letní směs s dezinfekcí ? No, možná to neudělá nic, možná vám to zasviní sklo, nebo dokonce zlikviduje ostřikovače. Jestli Vám to stojí za riziko...
V kterých horách to jste? Ono už tam mrzne natolik, že Vám zamrzají ostřkovače? To nepojedete v nejbližších 2 měsících kolem pumpy?
gumidek - ono ani na tom Červenohorském sedle zatím moc nemrzne. V sobotu v 1 hodinu ráno mají být +2 stupně.
Záleží na složení. Líh nevadí methanol tam nebude ale některý maj olejíčky a může ti to na skle udělat olejový průsvitný a s tim se moc dobře nepojede (a stříkneš si to určitě na dálnici ve 150 kmh
)
Ale koukni na předpověď, mrazy se moc nekonaj, takže bych byl v klidu a nechal to tak... Nebo vrznout jen trochu lihu..
Trošičku to pomůže.
Když do dezinfekce nasypeš tolik soli, co se dá rozpustit, tak uděláš lépe.
Pak bych to radši vše vycákal a nahradil origo.
Já to ještě nezkoušel , tak nevím. Součástky tam musí být korozi odolné tak jako tak.
Spíš nevím, zda by třeba sůl nedělala po zaschnutí na skle mapy, jak známe ze solených silnic.
Nebo časem krystalky na trysce.
Ale jako nouzovku na dovolenou bych to na svém autě klidně takto udělal.
Vodku bych radši prolil jinudy : )
Sůl je naprostá blbost a poslední čerpadla s mosaznými koly a pozinkovou přírubou měla Tatra 815, Škoda 120, Favorit. Dnes jsou celoplastová.
žádné body sbírat nepotřebuji,
když vidím problém , tak mám většinou více nápadů na řešení a napíšu nejúčinější/nejjednoduší/nejlevnější/nejzajimavější...
Nemám velkou potřebu omílat, to co je v ostatních odpovědích napsáno již xkrát.
Co ti na mé odpovědi vadí?
Že se to tak nedělá?
Já nevím zda je tazatel na chatě někde u nás při 10°C nebo někde v pořádných horách kde furt sněží a nemá třeba alternativu odjet a má rada by byla nakonec nejschůdnější.
Nemám náladu při každé odpovědi psát slohovou práci a psát seznam upozornění a coby kdyby.
Pokud někoho má odpověď zajímá a napíše, tak mu mohu svou myšlenku upřesnit.
Jelikož se často stává, i jako zde, že tazatel se ke své odpovědi nevrací, občas bývá dotaz i smyšlený, tak první odpově píšu radši stručně.
Za to, že mé odpovědi nechápeš, nemohu. Když něčemu nerozumíš, tak se klidně zeptej.
Píšeš, že radím nesmysly. Jak to můžeš vědět? Ty rozumíš všem tématům, kde odpovídám?
Brání ti něco mne opravit nebo mou odpověď upřesnit?
Asi nemáte auto? Ona totiž stačí auta ničit sůl z posypu vozovky a ještě cpát sůl sezhora?
Sám si to klidně dělejte, jen to neraďte druhým!
A co se zničí, když se tam nalije do odjezdu z chaty slaná voda a pak se směs nahradí normální?
Kde bereš právo mi rozkazovat, co mám radit?
Neříkám, že má rada je vhodná pro každý případ, ale jako nouzovku bych to u sebe klidně udělal. Furt lepší, než abych musel spravovat důsledky zamrzlé letní směsi.
kami123 - "Neříkám, že má rada je vhodná pro každý případ"
To skutečně není, Vaše rada není vhodná pro žádný případ.
Z dotazu jsem pochopil, že tazatel nehodlá hned tak z chaty odjíždět (to by se mohl klidně cestou někde u pumpy zastavit). Sůl je značně agresivní a nikdo neví, co za materiál v systému ostřikovačů je. Nehledě na to, že si sůl rozmaže po okně a citelně tím okno zneprůhlední.
Pokud bych očekával natolik silné mrazy, aby mi zamrzly ostřikovače a věděl bych, že delší dobu nepojedu kolem pumpy (nebo jiného obchodu), dolil bych pár deci lihu, nebo směs vyčerpal a tu chvíli bych to vydržel bez ostřikování.
Docela by mne zajímala ta "oprava pokažených částí při zamrznutí letní směsi! V dobách kdy tyto směsi nebyli k mání běžně zamrzala voda v celé soustavě ostřikovačů a nic se nedělo.Navíc dle předpovědí se tazatel ani Vy nemusíte plašit cca14 dnů až měsíc neklesnou teploty natolik ,aby si tam musel lít roztok soli .Rozhodně to není NOUZOVÁ situace!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.