Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkování před domem

Od: malisak odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, nikde nemohu najít odpověď na můj problém, mám před domem chodník co patří sousedouvi a on tam parkuje asi 5 cm od mého domu,jelikož pak už je silnice...myslí náš zákon na nějaký minimálni odstup od nemovitosti? Mám uz samozřejmě poškrábanou fasádu...děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

6x

Na svém chodníku si může parkovat i 5 cm od domu.Ale jestli vám poškodil vaši fasádu, si s ním promluvte, žádejte opravu, na to máte nárok.

hodnocení

4x

Pokud je chodník veřejně přístupný, platí na něm Zákon o provozu na pozemních komunikacích.
Mimo situace, kdy je parkování explicitně povoleno, je parkování na něm dle § 53 zakázáno.
Vlastnictví pozemku nehraje roli.

hodnocení

3x

Nebudu se plést do dopravních ani majetkových záležitostí. Ale když je poškrábaná fasáda, je jistě poškrábané i auto. Při jednom nešikovném parkování se to mohlo stát. Požadujte náhradu. Ale neumím si představit někoho, kdo by soustavně parkoval tak, aby si odíral auto.

xenofob
hodnocení

3x

Jak může obecný chodník patřit sousedovi?

Parkování na chodníku je podle zákona přestupkem...žádný minimální odstup od nemovitosti ale parkovánáí tam, kde je to vyznačeno dopravním značením

spu
hodnocení

1x

Ještě by mě zajímalo, jak je možné , že někdo povolil stavět dům na hranici pozemků. Zvlášť když je to pozemek soukromý

18.10.21 23:34

*palec2*

co bylo dřív, dům, nebo chodník? Nezdá se Vám popis nějak divný, že by parkovalo auto na chodníku? Před domeme?

Pokud je to tak, jak si představuji, řadová zástavba, barák, vjezd do dvorku, barák, vjezd do dvorku, atd, někdo má na dvorku chodníček, tam parkuje auto a škrábe sousedovi zeď, tak to ničí sousedovi zeď a sobě auto.

Ale to tak asi není...páč tazatel píše před domem.

Divný popis..

Divné to je, nicmně co tu padlo a dále fakt, že fasáda je souseda na věci způsobení škody nic nemění. Pokud nafotí a dokáže to, že to poškozuje soused, tak má velkou šanci na úspěch v požadování náhrady.

hodnocení

1x

Pokud píšete pravdu, vyzvěte souseda, aby upustil od konání, které Vám ničí fasádu. Není žádný odstup, jak si představujete.

Jen mne je divný popis situace. Opravdu je chodník souseda?

Můžete dát přesné GPS mista?

bz*

Zdravím - JEN PRO INFORMACI

můj rodinný dům stojí na pozemku, který dřív sahal přes chodník až do půlky veřejné silnice, kde začínal pozemek sousedky odnaproti, která taky tedy vlastnila půlku silnice a chodník.

Před tím než se udělala kanalizace a nová vozovka jsme museli pozemky pod silnicí a chodníkem darovat obci.

Podle mě pane Cukr se jedná o výstavbu chodníku za minulého režimu. Stačí se podívat jak soudruzi stavěli na pozemcích cizích vlastníků a nikoho se na nic neptali. Já sám jsem spoluvlastník takového pozemku na kterém stojí velitelství místního JZD. Minulej rok jsem za to dostal dostal 1 pytel brambor a 10litrů jablečnýho džusu, kterej byl už houplej.

bz, o divnostech ve vlastnictví vím taky své, kdy část ulice vlastní občan a část obec, přesto tam je siolnice s normálním provozem.

Ale nevěřím správnému popisu tazatele.

spu
hodnocení

0x

Jestli stojí na svém chodníku (pozemku) nenaděláte nic. Je to stejné jako by stál třeba u vašeho plotu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]