Nejste přihlášen/a.
Třeba tady, řešeno i zde vícekrát, stačí použít vyhledávání na poradte.cz; ale nic ve zlém, propodruhé...
i pro podruhé, nebo římská II. ...to znění bylo takové divné, pozastavil jsem se nad tím; budu si pamatovat
Vše záleží jen na způsobu jízdy a lokalitě - rozhodnutí je na každém kupujícím.
Já na jednom autě jezdím již minimálně a dojíždím zimní v létě, na zimu mám nové zimáky. S tím autem jezdím opatrně, zvláště v obci nebo nebezpečných úsecích. Manželce přezouvám - problém s tím nemám. Mám hloupé auto a sadu kompletních kol - není to práce ani na hodinu - dvakrát ročně. Případně využiju servisu a pří výměně oleje rovnou nechám přehodit kola s kontrolou podvozku...
Já šel na druhém autě na celoročky od Hankooku. Přijde mi, že sežeru 1mm za rok a najedu cca do 10 000km.
Na nových pneu bylo tuším 7mm. Nic moc. Za tři roky 4mm a pak jen jezdit léto nebo když v zimě není sníh...
Na vodě drží perfektně.
Taky spousta lidí ma zlozvyk gumy přehustit, aby měli menší spotřebu. Bohužel sníží přilnavost s vozovkou.
Pokud člověk jezdí sám nebo max ve dvou, tak gumy na ty nejnižší tlaky, která uvádí výrobce auta.
Pokud člověk nebydlí na horách a na sníh vyjede dvakrát za zimu tak celoroční bohatě stačí. Otec najede cca 5000km ročně a celoroční gumy používá od počátku povinnosti zimních gum. Myslím že má momentálně druhou sadu a mezi tím kupoval dvě nové na předek protože tam mizí vzorek o dost rychleji. Vzhledem k tomu že se přezouvá cca 10let tak si ušetřil 20x přezouvání pokud nebudu počítat nákup nových pneu.
A co se týká 4mm vzorku tak to vyšlo akorát ke konci zimy takže přes léto gumy dojezdil někam na 3mm a na zimu dal nové.
I já až dojezdím za 2-3roky sadu letních/zimních gum obuji celoroční.
Uz neprezouvam, jezdim jen na zimnich pneu. Rocne cca 10000km, Hankook Winter i*cept, bez problemu druhym rokem.
V létě vyšší spotřeba, rychlejší opotřebení, horší jízdní vlastnosti (delší brzdná dráha a mohou "ustřelit" v zatáčce). Ale je to vaše volba.
Ferax na vyšší spotřebu a opotřebení jsi přišel jak? A to "plavání" platí pro nový vzorek který má tlouhé lamely a ty se "žužlaj", zimák ojetý na 5mm už se chová spíš jako letní..
Milane 4mm = koupí další nový zimní.
Celoročka je z principu kočkopes, směs musí být měkká jako zimák (jinak by na ledu klouzaly) a musí mít míň lamel jinak by se v létě žužlaly jak zimák...
Někam do města v teplejší oblasti proč ne, ale na hory ani náhodou. Prakticky se to v létě i v zimě chová jako zimní ojetá na 4-5mm - v létě pohoda v zimě oproti novým zimákům kloužou o dost víc.. Navíc na zimu musí mít 4mm, takže jako celoročka moc dlouho nevydrží.
asd1 - na to jsem nepřišel já, ale odborníci. Měkká směs se hůře odvaluje a na tvrdém povrchu dříve opotřebuje. Bylo toho popsáno už dost.
Jak mi tedy vysvětlíš, že na zimákách mám nižší spotřebu než na letních a že se přes léto víc než letní neojíždí?
Odborníci potřebujou vystrašit lidi aby nedojížděli zimní gumy v létě ale koupili novou sadu letních. Asi jako ýtest kde se nejlíp tváří sponzorovaný výrobek... Nesmíš věřit všemu co se píše... Klidně ti udělám test kde vyjde A líp než B a druhý kde vyjde B líp než A... Nelžeš, jen u jednoho výhody zdůrazníš a nevýhod si nevšimneš, u druhého naopak a je to...
asd1 - není to nic nového, bylo popsáno mraky stránek, mnohokrát to řešili v motoristických pořadech. I různých testů bylo hafo. Je něco jiného jezdit běžným způsobem a něco jiného jezdit přehnaně opatrně. Já taky dokážu jezdit za 3,5-4 litry, ale ta jízda nestojí za nic.
Nebavíme se o ekorallye na zimákách a brzda-plyn na letních.. Ale stejný auto stejná trasa stejný styl jízdy stejný počasí. Přehodim na zimní a spotřeba mi jde o decku dolu, přehodim na letní a o to samý stoupne. A když zimáky, který už další zimu nedaj, na jaře nechám a dojíždim přes léto, tak se žádný výraznější opotřebení nekoná. Tak asi mi je mimmozemšťani tajně mění za neojetý
Mmch. nikde jsem neviděl test kde by porovnávali ojetou zimní s ojetou letní. Všude je ojetá zimní mezi novejma gumama, nebo tam je nová zimní - tak ještě aby na tom nebyla hůř když nová má vysokej vzorek a lamely se ohejbaj a žužlaj. Asi si nevšimli, že novou zimní přes léto ojíždí málokdo Taky si nevšimli, že ojetá zimní má nižší vzorek = lamely krátký. A směs taky ztvrdla. On je docela rozdíl už nová zimní a rok stará zimní se vzorkem o dva milimetry nižším ve smyslu zhoršení vlastností na sněhu a zlepšení vlastností na asfaltu...
Mám dobré zimní a dobré letní, zimáky o centimetr užší a na plecháčích. Mmch. rozdíl 0,5L na 100 km jsem potkal i mezi letní a letní (Nexen Vs Dunlop - a kromě spotřeby ten Nexen CXP 641 byl snad nejmlouzavější guma jakou jsem potkal, letěl z auta i s 6mm vzorkem..) Když jem musel jezdit Barumky tak ty kromě klouzavosti na spotřebu taky nic moc...
cekal sem kdy nekdo vytahne ze zimni se ojizdi v lete mnohem rychleji nez letni :D chce to i zkusenosti, ne jen cist tlachy "odborniku"
Barum je tvrdší než Michelin a přitom vydrží jen poloviční nájezd - to vysvětlíš jak?
Gumař potřebuje prodat gumy, situace kdy běžný člověk má zimní gumy 5 let a dojíždí stejnou gumu dalších 5 let - to je poloviční spotřeba pneu než když má na stejnou dobu dvě sady. Nic složitýho, jde jen o prachy.
Mmch. závodní gumy jsou z měkký směsi a nevšiml jsem si že by formule měly problém dobrzdit nebo projet zatáčku svižně. I když je fakt že smyk dostávaj podezřele často, tak to asi bude tim jak dojíždí zimáky sjetý do hladka
Milane, ano sjíždění je o řidiči, gumu ti klidně odriftuju za půl hodiny Výraznějšího sjíždění zimních v teple jsem si fakt nevšiml... A i kdyby tak máš volbu vyhodit je nebo jezdit dokud je vzorek. Takže není co ztratit, každej kilometr dobrej... Tolik k ekonomice a rychlému sjíždění kdyby opravdu bylo (ale ono se nekoná)
Jo, se na ten test podívej pořádně a podrobně se podívej na výsledky ojetá zimní X ojetá letní (a to Michelin patří mezi klouzavější gumy stavěný na velký nájezd a Sava je lowcost výbornej na sněhu nic moc na mokru), zjistíš že např. brzdná dráha je srovnatelná, aquaplanning dokonce lepší, na suchu patří mezi nejlepší atd.
A závěrečné subj. hodnocení pro jízdu: ojeté zimní velmi dobré.
Nesmíš koukat jen na vejcuc kde se vytáhne co se hodí... Taky abys jezdil na bezpečných dle prezentace, tak bys musel vyhazovat i letní pod 5mm :D Tady je celý test:
Ono záleží na výrobci. Když jsem před 3 lety koupil auto na celoročních gumách, varoval mě automechanik, že v létě kloužou. Při prvním větším letním dešti se to potvrdilo - když jsem potřeboval rychle opustit křižovatku, šel jsem do hodin. V zimě se pak ukázalo, že kloužou i ve sněhové břečce. Teď mám průměrné letní a průměrné zimní. V létě jsem ještě smyk nedostal. Zimní vypadají O.K., ale zatím je nemůžu moc hodnotit. Od doby, co je mám pořádná zima ještě nebyla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.