Nejste přihlášen/a.
Mě připadají některé body jako nesmysly.
Například první - při stisknuté spojce a zařazené rychlosti se namáhají akorát pružiny - jinak si myslím že se nic neničí.
1. Ja si auto nenicim. Vim, jak s nim zachazet.
2. Pri stisknute spojce se jednak vice opotrebovava spojkove lozisko, ktere uz z vyroby kvuli snizovani nakladu neni nic extra bytelneho, jednak se zbytecne namaha axialni kluzne lozisko na klikove hrideli, ktere je pouze jedno a kolikrat jeste navic pouze pul lozisko a jednak se samozrejme zbytecne osoupava lamela spojky, kdy pri rozeple spojce proste klouze rozdilem volnobeznych otacek vuci pritlacnym stycnym plocham. Nejde tedy o to, ze by se neco nicilo, ale proste se zvysuje opotebeni dilu nad nezbytne minimum.
3. Podobne clanky existuji pouze pro honorar pisalka. Pro nic jineho.
Nezatahuji ručku přes zuby. Ale ne z důvodu ničení zubů, ale z faktu, že mám pak cit v ruce a lana zatáhnu jen tolik, kolik je potřeba. Jsou lidi co zaparkujou na rovince a zarvou to úplně snad na 16tej zub, jako by stáli v kopci strmém 25 promile.
Máš pravdu, jsem to hlupák .
Procent
V podstatě téměř vše je pravda, pokud je to adekvátně pochopeno.
Až na tu blbost s chlazením brzd na volnoběh.
A tu ruční brzdu.
Kouzelná síla myčky je podle mne taky přeceněná, ale je fakt, že v blátíčku se vlhkost drží lépe.
Stát déle na spojce samozřejmě vadí. Ale je to zase spotřebák...
Ten spotřebák ti protáhne tvář, až budeš muset do servisu a tam ti kvůli malému kroužku budou vyndavat a nandavat celou převodovku. A navíc, u této operace se zpravidla mění celá spojková sada. Takže to i s prací (celá směna cca 450/mechanik/hod) tipuju tak na 10-20 tisíc podle druhu běžného vozu.
Autu se ale nic nestane.
Ten kdo takto ničí ložisko, tak obvykle i "ničí" obložení, tedy se udělá to, co se udělat má.
Když si výměnu nechá udělat člověk, který ložisko neničí, tak zaplatí stejnou částku. Akorát později.
To ložisko jinak obvykle lamelu s přehledem přežije. (pokud to není starline apod)
Break: na jutub to je dvacet minut práce
V reálu tento čas zabere jen manipulace s nářadím a příprava dílů před opravou.
U některých aut to jde i rychleji.
Když se to dává do servisu, tak žádnej servisák neřekne, "jasně, za dvě hoďky si pro to přijeďte, bude to brnkačka".
Jak by pak zdůvodnil tu cenu?
jedna věc je dělat spojku na pár let starém autě, druhá věc je dělat spojku na autě starém16 let kde je všechno pěkně srostlý k sobě. Zvlášt u aut, kde je třeba vyndat přední rám, to s sebou nese i sundávání různých žárových krytů výfuku, rozebírání samotného výfuku Stačily doslova zarostlý šrouby spodních kulových čepů.
Dělat spojku na Alfě 156 TS je zábava. U JTD se přední rám nemusí vyndávat-s motorem se lze vyhnout-úspora mnoha času.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.