Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Auto plave a motor ma hrubsi zvuk

Od: yohned odpovědí: 10 změna:
Ahoj, tusim ze jsem zde nedavno psal o mem Rapidu, ktery zacal jakoby plavat… Tlumice jsou na aute nove (komplet i vcetne ulozeni a dorazu), auto pusobi tvrde, ale pri prejeti z praveho pruhu do leveho se jakoby zakrouti, jak kdyby do nej fouknul vitr.
Zkousel jsem i jinou, uplne novou sadu pneu a kol a je to uplne stejne… opticky jsou silentbloky i cepy v poradku, ale na zvedaku to zatim nebylo… mechanik ma cas az v utery…
Nicmene, chtel jsem se zeptat zda nejaka vule na naprave, ci neco, co by mohlo zpusobovat “plavani” muze mit i vliv na zvuk motoru?
Motor ma od cca 1500ot takovy hrubsi zvuk, ktery se umocnuje prave pri zataceni doleva a je primo zavisly na otackach motoru, takze predpokladam, ze loziska kol jsou v pohode, ale jedna se o nejakou formu rezonace?
Na volnobeh je motor krasne tichy, bezi v klidu… Cca 2mes zpet komplet nove vstriky, vysokotlake cerpadlo, rail, cidla, vedeni, apod… doslo k zadreni cerpadla a zniceni palivove soustavy kovovymi sponami.
Je to 1.6TDI CR 85kW 2015, 148xxx najeto (Kod: CXMA)
doplněno 14.10.21 17:33: Nadrz a potrubi k nadrzi se cistilo ultrazvukem a nekolikrat delal proplach… ta zmena zvuku se odehrala spolecne s tim plavanim. Dokud auto neplavalo, tak zvuk byl normalni

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Obecně vlnění = silentbloky ramen/ uložení nápravy, vůle v čepech nebo ložiskách... Nebo jen podhuštěný kola.. Možná i tlumiče apod., to že jsou nový nemusí znamenat že jsou OK..

Hrubší zvuk těžko říct, klidně silenty motoru možná i blbě umístěný celý motor (pokud se v uložení motoru hrabali)

Mmch. pokud nevyměníš komplet nádrž i palivové vedení tak tam jemný špony zůstanou a je velká pravděpodobnost že se zadírání čerpadla zopakuje (špony jsou tak jemný že projdou i filtrem, jsou z materiálu čerpadla = tvrdý a v pohodě vydřou píst/válec..)

yohned
hodnocení

Tak jsem odhalil tu zmenu zvuku, kdy je motor jakoby hrubsi a dravejsi… prislo to po nasazeni plechovych kol na zimu. Procetl jsem par clanku na netu a spousta lidi ma stejne postrehy. Plechova kola meni sireni zvuku a akustiku motoru.
Zkusil jsem prezout opet na hliniky R17, co mam na leto a zvuk se opet zmenil zpet.
Uz tedy vyresit jen to plavani.
kami123

"Plavání" může být také záležitost kol.

Zkus změřit geometrii.

yohned
hodnocení

Tak jsem dnes auto vyzvedl ze servisu a udajne je vse v poradku… coz se mi nezda, uz kvuli zvukum vychazejicim od napravy, kvuli volantu mirne natocenemu vlevo a kvuli tomu, ze ve vyssi rychlosti je to jak plavba lodi… jak jet ve vyjetych kolejich.
Tlumice jsou ok, pruziny tez… byl jsem na testu. Toto je ve 100% stavu a jeste aby ne - jsou tam par mesicu.
Auto jsem pujcil i nekolika lidem a mam potvrzeno, ze se to opravdu chova zvlastne…
V servisu jsem se i ptal, zda udelali geometrii a prej ne. Ze bude urcite v pohode a nema to cenu…
petrovic

Tak zajed na geometrii a nechej ji udelat. Maji z toho kseft, divne ze by dobrovolne odmitali. A tu geometrii nech udelat poradne. I odklony na zadnich kolech, proste vsechno, i ten volant do roviny.

yohned

Už jsem koukal zde po okolí v Praze, kde dělají geometrii a našel jsem na Štěrboholské AS PneuCare, kde dělají nějakou 3D Geometrii obou náprav + seřízení a diagnostiku podvozku. Takže bych se tam nejspíš objednal a uvidíme, co z toho vzejde...

asd1

Problém tam je určitě.. Hlavně vyměň servis, už je nvolant šikmo a "geo je v pohodě" je nesmysl.. Otázka za jaký, lemplů je spousta a 3D geo to nezachrání když s ní lama neumí pracovat...

Jenom geo to nebude, to by např. táhlo ke straně, sjížděly by se gumy křivě... Ale neplavalo by to a nereagovalo na zatáčky a hrby vlněním.. Tam bude nějaký silentblok vykvrdlanej, může se natáčet celá zadní náprava, jedno rameno apod. Může být v háji i zavěšení motoru a při boční síle vibruje atd. atd. Klidně může být něco nalomenýho a pruží to...

Na dálku to je věštění z koule, chce to dobrýho mechanika aby to viděl a projel si to...

hodnocení

0x

Tohle mi hlava nebere. To není jen tenhle dotaz. Jak se ty koncernový vozy sypou, jaký mají lidi s tím problémy. Tady tazatel píše rok výroby 2015, najeto 148 tisíc km. Zadřená čerpadla a mikrošpony z tvrdokovu v palivových systémech, problémy s rozvody, problémy s ředěním motorového oleje. Jednou vjedou do výmolu a mají podvozky v háji.

A včera napíše tady na poradte rádce krtek, že Alfa 156 je kasička na auto...rok výroby 1999 a původní podvozek

@asd1 píše, že to může tazateli dělat i "fouklý " silentblok. Já mám na Alfě vlevo vzadu vyfoukané silentbloky -hlavně u té podélné (vůči ose auta) tyči. Vepředu horní rameno vpravo a vlevo klepe kulový čep. Ale auto drží stopu jak přilepený. V zatáčce zatočím volantem ještě víc a auto poslechne. Gumy mám sjetý rovnoměrn. Jezdím tady po vesnicích,kde je to samá díra.

Co to s těma novýma autama doháje doprde.. je?*zed* To jako naschvál? Ať se byznys točí?

asd1

Spotřební zboží/ lacinej šunt, složitý auto plný píííp + výrobní náklady osekaný na minimum, žádnou vědu v tom nehledej... To je většina aut z posledních let...

Ale víš co je zajímavější? Že i po takový zkušenosti borec další auto vezme zase Škodovku a pořád bude tvrdit jak je kvalitní a kasička ja Alfa *smich* Ostatně většina jich obhajuje kvalitu i HTP 44 kW že to neni špatnej motor a bude tvrdit že to je lepší než FIRE 44 kW...

Když jí miluješ, není co řešit... víš jak...

Ale pak ať lidi neremcaj, že je to naprd :). Znám pár škodovkářů, kteří dnes jezdí Fiaty nebo Dacie. Ale to jsou typy šetřílků, kterým nevadí horší interiér a vyzdvihují nesmrtelné motory a minimální údržbu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]