Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je azbest opravdu tak nebezpečný?

Od: nickname* odpovědí: 21 změna:

Zdravim,

dělal jsem brzdy na babettě a bylo tam ještě starý azbestový obložení. Tak jsem do toho fouknul aby vylítal ten prach, ale neuvědomil jsem si, že je to azbest.

Může mi to nějak uškodit?

Díky moc!

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

8976*
hodnocení

2x

bylo to smísený s otěrem z brzd. bubnu tak to teoreticky šlo k zemi dřív než si to možná vdechnul, jinak je azbest pěkná svina, nejen kvůli silikoze ale kvůli tomu že vlána zůstávají v plícních sklípcích a nevypudí se přirozenou cestou ven , zapouzdří se a čekají na svou další příležitost která může a nemusí přijít za desítky let, spouštecím mechanismem bývá osalbení imunity, znečištěné živ. prostředí prostě nikdo neví co - a pokud nastane zhoubné bujení aje příčinou azbest tak se to většinou zjistí až na patologii - a to už je pak stejně jedno, statisticky umírá ve světe víc lidí v dopravě než na azbest...

jabraka*

A ještě víc na kouření.

JB

celp*

Jó statistika to je věda.Akorát musí být objektivní se všemi určujícími faktory a ne ty bláboly co někdo vytváří cíleně jen na určitou rádoby problematiku.

8976*

jasné statistika věda je - a dá se ohýbat dle potřeby - například denně umře víc lidí na infarkt kteří vstávají z postele levou nohou a třikrát zakašlou...a nečistí si zuby a nechodí v pantoflích...hezký den

sebod*
hodnocení

0x

Jednorázově Vám to nic neudělá. Velice nebezpečné je dlouhodobé vdechování.

vsevim*

v okamziku, kdy jste opustil mamincinu vaginu kracite milovymi kroky do hrobu... pokud jste se nadychal toho asbestu z brzdoveho oblozeni babety, da se rici, ze jste si o nekolik tisicin vteriny tuto strastiplnou cestu, lemovanou (jak u koho) skvelymi zivotnimi zazitky, zkratil...ale neveste hlavu, az zacnete s kamarady kourit, popijet tvrdy alkohol a snupat pernik, priblizite se k tomu hrobecku v porovnani s tou patalii s asbestem vskutku milovymi kroky...

hanher*
hodnocení

0x
Dobrý den,
snad Vám budou tyto informace stačit.
Azbest jako zdroj ohrožení zdraví
Většina současné expozice naší populace azbestu pochází z využití a zneškodňování odpadů obsahujících azbest. Širokého komerčního využití se dostalo řadě vláknitých křemičitanů (chrysolit, amosit, krokydolit), jež jsou základem mnoha výrobků vyráběných dříve v ČR a SR.
Vdechování všech typů azbestových vláken je příčinně spojeno se čtyřmi hlavními zdravotními obtížemi: azbestózou, hyalinózou pleury, rakovinou plic a mesoteliomem pleury a peritonea. U exponovaných skupin se objevila také rakovina zažívacího traktu a bylo pozorováno zvýšení počtu onemocnění rakovinou hrtanu.
Azbest způsobuje rakovinu v závislosti na dávce. Vdechování azbestu by proto mělo být omezeno na nejnižší možnou míru.
Za jakých podmínek je možno pracovat s azbestem
Pro práci s azbestem jsou stanovena přísná pravidla, která mají chránit nejen pracovníky, provádějící práce s materiály obsahujícími azbest, ale i okolní prostředí. Pracovníci manipulující s materiály s obsahem azbestu musí být vybaveni osobními ochrannými pracovními prostředky: certifikovanou kombinézou, polomaskou či maskou opatřenou filtrem s odpovídající účinností, návleky na obuv a rukavicemi. Tím se ochrana pracovníků, kteří vykonávají práce s azbestem a jiné práce, které mohou být zdrojem expozice azbestu, nevyčerpává. Zahrnuje i řadu dalších opatření od pravidelných školení až po lékařské prohlídky. Práce s azbestem musí být vždy prováděny v kontrolovaném pásmu tak, aby bylo zabráněno šíření azbestových vláken mimo kontrolovaný prostor. Při dekontaminaci kontrolovaného pásma je vysáván azbestový prach speciálními vysavači, které jsou schopny zachytit vlákna azbestu na filtry. Nakonec se provádí měření obsahu azbestových vláken v ovzduší a teprve pak se prostor uvolní pro běžné používání.

nickname*
hodnocení

já si myslim jako kolega sebot, že když jsem to jednou vdechnul, že se snad nic nestane.
@sebod

jabraka*
hodnocení

0x

Stejně jako Radon je i škodlivost asbestu silně skreslována,dá se říci i záměrně.Hraje tu roli americká legislativa,kterou jsme převzali po roce 89.Trochu jsem se zabýval malou statistikou u výrobce Eternitu Bydlím poblíž.Podle hygienických průzkumů mezi zaměstnanci v letech 70 - 76 se v tomto podniku nevyskytlo více případů rakoviny plic,než v ostatních místních podnicích.,včetně železáren a cementárny.Silikóza je dost vysoká.Také astma a podobné dýchací choroby.Myslím si,že není důvod,aby se působení asbestových vláken nějak lišilo od čedičové vlny a skelných vláken.Zajímavé je,že kuřáci v uvedených podnicích vykázali těchto chorob daleko více.Nemělo by se tedy logicky kouření úplně zakázat?

JABRAKA

doplněno 22.04.10 20:06:

Ještě jsem zapoměl podotknout,že asbest je normální nerost.Proč by měl být problém s vrácením tohoto minerálu do zavážek?

JB

sebod*

JABRAKO. Musím Ti oponovat. Azbest je sice nerost, ale ne v tom stavu, v jakém se používá v průmyslu (roztavený a vytáhlý do "nítě") Kdysi jsem psala dipl. práci - těžba azbestu, zpracování, rizika. Průmyslový azbest, čedičová a skelná vata JE zdraví škodlivý. Pochopitelně při dlouhodobém vdechování. Tak jako, drobný prah způsobuje silkozu plic, tak výše jmenované velkou měrou napomáhají k tuberkuloze a rakovině dýchacích cest

jabraka*

Sebod.

Asbest se zpracovává tak,jak je vytěžen.Ten je roztaven a vytažen do vláken už přírodou.Jeho vliv na zdraví je samozřejmě škodlivý,ale předpisy jsou přebyrokratizovány ,podle amerického vzoru.Nejprve se působení tají,když to nejde utajit,tak se zavedou opatření,která jdou za zdravý rozum.

Totéž bylo s DDT, chlorovanými bifenyly a dalšími výrobky amerického výzkumu.Nejhorší je,že se ak lidé bojí z neznalosti a špatné informovanosti i pouhé přítomnosti trubky s asbestem v domě,pevně zabudované,že svým působením ohrozí děti a působí paniku.A už vůbec zbytky eternitu nemohou vadit,zakopány do země.A jak na to zase tvrdě vydělávají firmy,které se zařídily na likvidaci asbestu?!

JABRAKA

nickname*
hodnocení

Díky za odpovědi! Takže se nemusim bát?

hanher*

V tomto případě zcela jistě ne.

ukulele*

nick name, kolik Ti je let a jaké máš vzdělání?

nickname*
hodnocení

proč se ptáš, je mi 15 a mam základní vzdělání. jestli to byl blbej dotaz, tak se omlouvám.

kytka*

myslím,že není ostuda,že jsi se zeptal

lipt*
hodnocení

0x

Houbelec se ti stane.

Lipt

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

azbest je rakovinotvorný, o tom jsou nezvratné důkazy, kdysi u nás fungovaly eternitky, kde se vyráběla například krytina s obsahem azbestu...vdechneš ta vlákna, která se ti zapíchnou do dýchacíh cest, do tkáně, tělo kolem nich vytvoří jakési ochranné pouzdro...přesto se časem v těchto místech může rozvinout rakovinové bujení...poslouchal jsme reportáž o eternitce v Hýskově u Berouna, a tam předčasně umřel každý, opakuji KAŽDÝ, kdo se přímo podílel v této době na výrobě ...takže ano, azbest je rakovinotvorný a životu nebezpečný...brzrdové destičky jsou nebezpečným odpadem...

jabraka*

Pokud sis přečetl můj příspěvek,úředníku,mluvil jsem o tom.V Hýskově žádné eternitové závody nebyly,byly v Berouně.A jsou i nadále.Jen je jako tužící materiál použito jiné minerální vlákno a lidé tam občas mají také silikozu.V Hýskově byla výroba panelů PREFA.Musíš být přesný.A ta pravda o škodlivosti je statisticky podložená.Jenže vy,úředníci,ji záměrně zkreslujete.Proto tu dokládám,že i kouření je rakovinotvorné a přesto nikdo neprovede razantní opatření, jako úředníci u asbestu.A co provoz automobilů?Ten způsobí rakoviny stokrát víc,nikdo však proti tomu nevystoupí.Nebyly by kšefty!

JABRAKA

sebod*

Jabrako. Azbest se nepoužívá tak, jak je:) vytvořen přírodou. Získává se z horniny serpentinit, který se taví za vysokých teplot cca 1200-1300 stupňů C. Z této hmoty se pak vytahují vlákna - azbestová vlákna. Ta se pak dále zpracovávají.

cyril*

No vida, já měl za to, že brzd. destičky jsou součástkou auta. V tom případě by bylo vhodné všechny destičky jako nebezpečný odpad okamžitě zlikvidovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat azbest

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]