Nejste přihlášen/a.
Jako deiselový začátečník jen vím, že existuje. Je nějaké datum, od kdy ji povinně musí všechny čepací stanice mít, nebo je to na nich? Dá se nějak poznat, že ta či ona stanice už míá zimní naftu (mají to někde napsáno?).
Můj problém je ten, že jako druhé auto do rodiny jsem pořídil diesel a toto auto toho moc nenajezdí. Takže když teď natankuju plnou a bude to letní nafta, tak na to budu jezdit půl zimy a to asi není ideální.
Vraž tam zimní VIF a buď v klidu...
Vyplatí se i kvůli motoru (čerpadlo vstřiky atd.) - kromě filtrovatelnosti v mrazech zlepšuje i mazivost nafty, cetanový číslo a čistí od karbonů... Osvědčilo se už na spoustě aut, piksla za dvě stovky...
Tankovat jinak než do plný mi přijde jako hloupost hned z několika důvodů. A nalít čtvrt nádrže a zbytek do kanystrů a pak přelejvat už vůbec
Ty aditiva tam leju (zatím teda letní, zimní koupím), ale jezdit v zimě na letní naftu se zimní VIF asi není ideální ne?
Spíš se lil petrolej, stačilo půl litru na nádrž..
Ale lít to do railu je rozmar milionáře, hlavně benzín sundá mazivost = čerpadlo začne hrabat špony
doutnak - Když se před pár lety na jaře citelně ochladilo a mně ve starém dieslu "zamrzla" nafta, poradil mi servisák nechat auto přes noc někde v teple a pak do 70 litrů nafty přidat 3 l benzínu. Pomohlo to a už nebyl žádný problém. Ovšem to byl motor, který schroustal i fritovací olej po vánočních kaprech . Do novějšího auta bych si asi netroufal.
Do starého předkomůrkáče klidně, do novějších CR nikoliv a čím novější tím spíše ne-první CR od PSA, od Kii, nebo od R by to ještě zvládli.Ovšem třeba přímovstřikový turbo D od mazdy, má problém i s RO který třeba XUD od PSA nebo DW10 třeba tento problém nemá, stejně jako s "kapkou benálu"Ovšem třeba DV6 zase od PSA-ani olej ani benál, tento by to již nesnesl. I když toto je už skoro 20 let starý motor!
letní nafta = nafta + základní aditiva
zimní nafta = nafta + základní aditiva + zimní aditiva
Takže když budu mít (teoreticky) plnou nádrž letní nafty a naleju tam toto: red-rider.cz/... tak v zimě nebude problém? (je to teorie, tak neuvažuju, že lít to do natankované nádrže, tak se to nepromíchá, to jen pro případné hnidopichy).
Oni tam píšou, že to zlepšuje filtrovatelnost v zimě až o 5°C a jestli letní nafta má kolem 0°C, tak tímhle to zlepším na -5°C což je nic moc.
Odkaz mi nefunguje, ale podle popisu bych cílil na něco jiného.
Jinak, co se týče dýzlu, tak jsem teoretik.
Promíchá se samo krátkou jízdou, když naliješ ještě za "tepla"
Teoretiku, ten jeho odkaz je na zimní VIF který je nejspíš nejlepší aditivum (ostatně aditivace prémiový nafty je obvykle VIFkem)
Ty kecy o Bišopu a filtrovatelnosti až -42 - to dosáhneš když to naleješ do arktický nafty a vy vyšší koncentraci Že to naleješ do letní a budeš mít do -40 je blbost. Hezky zabalený reklamní kecy... VIF dává spíš zaručený údaje a nevim o nikom kdo by s ním měl s naftou v mrazech problém. I auta který jezdí podobně jako tazatel = nádrž vyjede za půl roku = letní nafta v lednu...
Záleží, co má v tom odkazu, mě ten odkaz nefunguje. Tak když píše -5, tak beru -5. O Vif nic nepíšu.
Bišopa nevnucuju, jen jsem vybral namátkou.
Sami píšou do zimní nafty, ale když se podíváš na tabulku ředitelnosti, tak vidíš že jen změnou koncentrace je schopen udělat -10. A závislost je logaritmická.
Vím, že bišop má na každý produkt seriozní atesty a používalo jej dost firem s velkými vozovými parky.
Je to už ale nějaká doba, co jsem se jím zabýval.
Píšeš, že nevíš o nikom , že by měl v mrazech s Vif problém. S letní naftou?
Oni nelžou a testy sedí. Ale přečti si to pečlivě - aditivum určené do přechodové a zimní nafty, tj. těch -42 platí pro aditivaci zimní nafty a je to nejspíš nejvyšší hodnota filtrovatelnosti jaké dosahovali, rozhodně ne zaručená a už vůbec ne s letní naftou.. Proto taky píšou "až", reálně to tipuju podobně jako vif.. A když porovnáš cenu tak je jasno...
V rodině málo jezdící nafta je, letní nafta na začátku zimy je v autě často, leje se vifko a ani v mrazech kdy bylo -20 a parkovalo venku nebyl problém.. V dobách před aditivací kdy jsem neznal ani ten petrolej/ benzín, tak jsem potkal naopak problém i se zimní naftou - prý zimní, bylo -15 a po dvaceti kilometrech pápá filtr plnej parafínu S Vifkem se mi to nikdy nestalo, motory šlapou jak hodinky a u jednoho TD byl rozdíl ve spotřebě minimálně půl litru na 100 km, výrazně lepší starty, líp jezdilo a nečoudilo (na normální naftu čudilo fest)
Rozhodně nechci odrazovat od něčeho, co je ověřeno praxí.
Neargumentoval jsem nikde údajem -42, ale tím, že už jen změnou koncentrace se dá udělat -10.
Že sami píšou, že to je do zimní nafty jsem už také napsal.
Kupovat předražené výrobky kvůli značce samozřejmě smysl nemá.
Věřím, že v bezpečnostních listech se dá dohledat složení dvou výrobku a srovnat, jestli je v dražším něco navíc, nebo je rozdíl jen v "nablýskaném obalu".
Proč musíte tankovat plnou nádrž? Natankujte jen tolik, kolik určitě spotřebujete do příchodu mrazů, řekněme do poloviny prosince (to snad odhadnete). Když to nebude stačit, není snad problém pár litrů dotankovat.
Sorry, ale odpovídejte prosím na otázku. Kanystr mám, ale druhým aurtem jezdí manželka a ta asi těžko bude tahat sradlavé kantstry.
To by mne zajímalo, co za člověka si koupí diesel jako "druhé auto do rodiny", který má proto, aby toho to auto moc nenajezdilo. Tedy, pokud za půl roku vyjede jednu nádrž, tak to ne že "moc nejezdí", ale nejezdí prakticky vůbec.
Např. kvůli vlastnostem motoru. Nebo na sněhu je těžký motor výrazná výhoda, líp to jede i zatáčí - stačí si vzpomenout na Favorita, pro výjezd z parkáče stačilo naskákat na haupnu a jelo to, jinak jen hrabal... Nebo menšímu riziku požáru při nehodě. Možnost výhodné koupě od známých...Těch důvodů může být víc.
Někdy to třeba vyplyne ze situace a jedno auto se přestane používat.
Nebo se přikoupí hlavě rodiny nové a staré po něm někdo "zdědí".
Známej koupil "slušný" auto dýzl automat za 20k, jezdil v tom rok krátké štreky, pak za 40k prodal...
Opět neodpovídáte na otázku, ale když vás to tolik zajímá, tak i já nejsem nadšený z toho, že je to diesel, ale předchozí auto dojezdilo a naskytla se výhodná koupě tohoto.
Zdar, závoz nafty na dané období je dán. Nafta se člení na několit verzí a nelze čerpat letní naftu na podzim ani v zimě. U čerpacích stanic EuroOil si můžeš přes aplikaci na telefonu zkontrolovat druh nafty a podíl biosložky u každého závozu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.