Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych dotaz týkající se vašich zkušeností zdali míáíte někdo něco podobně velkého a taháte za tím karavan?
Našel jsem v TP že mohu tahat 1100kg bržděný vozejk a nebo karavan, což splňuje většina těch menších karavanů ( pro 4 lidi s přehledem )
Po nachipování to auto dá výkonově s přehledem,a jde mi spíše o to zdali to takto někdo máte malé auto a za tím velky karavan, většinou na silnici nejsou vidět moc fabie s karavanem...
Němčouři to tahali trabantama = výkonově není problém. Otázka co na to spojka a TSI i když teoreticky větší zátěž vypálí karbony = italská údržba. Nedusit v nízkých otáčkách pod plynem ale spíš točit aby motor šel lehce.. Co vim tak Fobie s tažným z výroby měly větší chladič, možná i silnější spojku (u F3/ litrovej TSI je spojka hodně fórová + k tomu dlouhý kvalty a motor do 2k totálně chcíplej, někde s karavanem dojíždět italskou serpoškou do kopce si s tim moc nedovedu představit...)
To je pravda, ale ty karavany byly malinko menší ...
Tažný z výroby není, je dodělávané asi 3 roky po koupi, ale s tím by neměl být problém, dá se dobře orientovat podle teploty oleje, na to jsem byl upozorněný po načipování motoru že když potáhnu něco těžšího a pojedu do velkého stoupání a dám tomu pohulit, že bych sem tam měl kouknout na teplotu oleje...
zdravím, ano dá se.. Záleží kam chcete ject, velké kopce atd. Já mám jen zkušenosti z golfu4 1.6 benzín, výkon 77kW, podobné auto, jen atmosfér. Na kouli mi dali taky jen 1100kg brzděného, měl jsem tam plyn v autě, zvětšila se mi hmotnost, takže ikdyž je golf těžší byl jsem na tom stejně. Dvakrát jsem to tahal na dovču. Karavan měl 1080kg z půjčovny dle dokladů. Mno můžu říct že se auto potilo v některých úsecích, ale dalo se. Hlavně, jak bylo uvedeno, točit motor, žádné šetření ale otáčky, hlavně před kopcem. Běžně jsem řadil i trojku na dálnicích a na okreskách i za dvě. Na spotřebu nemá cenu koukat, to je musí zkousnout. A hlavně pozor při jízdě, budete mít za sebou celou tunu, takže dodržovat větší vzdálenosti na brzdnou dráhu, je to fakt jiný nežli s běžným vozíčkem za auto a vyvést např. trochu sutě. A pokud bude déšť a vítr, fakt bacha. Nevím jestli si to chcete koupit nebo půjčit, ale myslím že není problém zajet do půjčovny, domluvit se a zapřáhnout a jet se jen tak chvilku projet, něco málo to stát bude ale aspoň to vyzkoušíte. Prodejce nebo pronajímatel vás s tím seznámí a bude vědět na co si dávat bacha. I já jsem to takto kdysi udělal než jsem to zapřáhl a táhl to do chorvatska..
Dobrý den, měl jsem Fábii, 1,4 , 74kW. Rok výroby 2005. Prý nejsilnější, jaké se v té době vyrábělo. Nevím. Ale v techničku vidím bržděný 850kg. Kupoval jsem karavan, ale ten vážil 950kg, takže mi upravili dokimenty na váhu 850kg. Jezdil jsem s tím 4 roky, ale je to slabé vozidlo. Byl problém předjet kamión po dálnici, pokud se malinko zvedla silnice. Pořídil jsem proto octávii, 1.5, 110kW. To je jiné tahání. Už se nebojím, že v kopci to dvojka neveme...
Z vlastní zkušenosti, Fabii ne, jedině Octávii.
Kde jste našel, že Fabie může tahat 1100kg? Techničák, položka 39?
1100kg má i Punto, proč by to nemohla mít Fobie? Ta 1,4 74 kW slabá je a jede jen v točkách úzkým rozsahu otáček, hodně žere a často žere i olej = moc povedený motor to neni... Na tahání už vůbec. Ale třeba dvoulitr benzín nebo 1,9 TDI karavan daj... Jasně Oktávka s odpovídajícím motorem je na to lepší..
1,2 TSI to výkonově dá v pohodě.. Ředění oleje benzínem pokud vim probíhá za studena to u karavanu nehrozí :D A spojka na tomhle myslim ještě úplně marná neni (ty jsou na litrovým)
Otázka jestli vůbec řešit karavan, dost omezuje a cenově fakt můžou vyjít líp ty penziony, chatky v kempu apod. Jediná výhoda že bydlíš ve svým.. Za mne když už tak obytňák, ale zasi živíš velký auto furt, takže dobrý kdo jezdí často a spí náhodně po cestě..
asd, já píšu jen zkušenost, kterou jsem si léty ověřil a uvádím údaje z techničáku. Určitě se nevyplatí penziony, to mám vyzkoušené. Na dlouhých vzdálenostech je karavan nesmÿsl. Do kempu v Chorvatsku určitě ne s karavanem. To, že synek měl u Punta více kilo, nežli ve Fábii jsem viděl, ale taky to jelo pomalu.
dost omezuje
v čem omezuje?
Obytńák je jen na několik týdnů v roce a investice je v miliónech. Zbytek roku stojí. V kempu chcete zajez na zámek a musíte složit přístřešek a vše uklidit.
Punto taky nemá jen 1,2 44 kW
Ale taky 1,9 JTD 74 (i 96) kW, T-jet 88 (nebo i 120) kW, 1,8 96 kW, dvoulitr 203kW - s tim to jede "trochu jinak"
Karavan omezuje - na spoustu míst nezajedeš, nesmíš spát atd. Hlavně v zahraničí.. Spousta parkovišť má závoru že karavan neprojede, sedla zákaz vjezdu.. Pak manévrovatelnost po městě, možnost zaparkovat atd... Oproti obytný dodávce to omezuje dost..) Samo zaparkovat v kempu v ČR a chodit k rybníku je v pohodě.
asd, s karaveme jezdím teprve necelých 5 let, ale nesetkal jsem se Vašemi popisovaným problém, snad jen parkování ve městě. Ale vždy jsem našel řešení, že jsem zaparkoval jinde, třeba u obchoďáků. Někde v ulici nepotřebuji parkovat, tak kam zajíždí přívěs, zajede obytné auto. Jediný problém s místem jsem měl u zámu v Rychnově nad Kněžnou, jinde nikoliv.
Občas je problém zaparkovat i s osobním autem, takže to neberu jako problém pro soupravu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.