Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy koupit nové pneu

Od: honzin* odpovědí: 24 změna:

Pěkný pátek přeji. Mám takovou otázku do pranice. Dojíždím letní pneu. Nejpozději v květnu 2022 budu potřebovat nové. Z určitých důvodů pak už nemůžu ani dojezdit zimní, které letošní zimu nejspíš také dojedu.

Kdy byste koupili nové letní? Už teď, nebo to nechali na jaře? A když, tak proč? Trochu mi vrtá v hlavě, zda na jaře nepůjdou ceny výrazně nahoru, případně jaká bude dostupnost. Pracuji v oboru, kde se denně teď potkávám s nedostatkem plastů, kovů aj. A toto se do jara neuklidní.

Dík předem za názor.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zaseja
hodnocení

5x

Tyhle věci kupuju až tehdy, když je potřebuju, nekupuju do zásoby.

hodnocení

5x

Nové pneu bych koupil až je budu potřebovat (o.k. chvilku před tím...). Rozhodně bych si nekazil dny tím, že budu přemýšlet "coby a kdyby".

Že by na jaře bylo něco levnější než dnes si nemyslím, ale zase to nebude o tolik dražší, abych musel mít v kuchyni vedle lednice uskladněné 4ks pneumatik na "někdy".

hodnocení

2x

Máte jistotu, že auto do jara vydrží? Já třeba prodal auto bez zimních kol (nechtěli je) a tak jsem ta zimní prodával půl roku, než jsem je "vyměnil" za něco nepotřebného...

hodnocení

2x

Pokud budou zimní po konci letošní zimní sezóny na 4mm pak je nesudnavám a dojíždím v létě (běžně mi zimní se 3-4mm vydrželi někdy i víc jak jedno léto). Řešil bych to koupí zimních (pokud jezdíte víc-cca 15-20 000? ročně)na podzim. Pokud jezíte málo pak celročními a nepřezouval .

honzin*

psal jsem, že nemůžu :). Jezdit (dojezdit) zimní nemůžu, nic to neřeší. Zimní mám bez tpms kraviny a nebudu moct s nima v létě na STK. S těma letníma taky ne, protože jsou už sjeté hodně. Takže nejpozdějc na jaře MUSÍM (ale i chci) koupit nové letní.

Celoroční nechci, jelikož najezdím 16 tis. za rok, což mi dává smysl mít 2 sady.

Auto je 3 roky staré. Ano mohu ho kompletně zbořit... Ale, že bych se ho zbavoval kvůli závadě asi dost těžko. Při dnešní situaci na trhu...

asd1

Pozor, pokud tě potká např. pomalý defekt, buchne ti přehřátá guma na dálnici, vybouráš jiný auto a likvidátor zjistí že jsi neměl TPMS, tak půjde škoda za tebou - technicky nezpůsobilé vozidlo a bude i příčinná souvislost s nehodou.

Podobně když při kontrole policajt uvidí že svítí kontrolka tak tě může odstavit (např. v Rakousku když pojedeš na lyže)

Jinak ano TPMS je drahá hovadina obzvlášť pro druhou sadu kol...

Nevím proč se ptáte když tamto nemůžete, toto nesmíte-UDĚLEJTE DLE SVÉHO A NEPTEJTE SE NA RADU. Stejně Vám každý odpoví dle svého vlastního názoru a vy si stejně uděláte dle svého.

honzin*

se omlouvám, pokud jsem se někomu otázkou nebo názorem netrefil do odpovědi. Ale já se neptal, zda mám dojíždět zimáky v létě, nebo co se může stát, když nebudu mít na autě kola se senzory. Ptal jsem se jen a pouze, zda byste letní na jaro koupili teď nebo na jaře. Ale taky se spíš kloním k tomu, že počkám na časný jaro, než začne největší vlna přezouvání.

Každopádně dík za názor všem.

Asi jste nepochopil-zde Vám každý radí dle svých zkušeností a svého názoru a zda-li koupit letos nebo až příští rok je otázka kterou si musíte rozhodnout sám.

asd1
hodnocení

0x

Pokud jde o cenu tak určitě teď a i je rovnou hodit na ráfky (pokud máš dvě sady kol). Dá se čekat zdražení jak pneu tak práce pneuservisu.. Mají konzervační vrstvu, tak půl roku skladování časovou životnost prakticky nesníží. Když se podíváš na dost zboží tak může být problém i vůbec sehnat konkrétní gumu...

Ale taky ti během zimy může auto odejít a pak to prodáš hodně pod nákupkou...

honzin*

právě, že nejde jen o ty gumy. Mám dvě sady kol, sám si přehazuju. Jen samotný gumy bych nezvažoval koupit. Měl jsem to napsat. Potřebuju je vyměnit na hliníkových discích, vyvážit a mám tam tpms.

asd1

Viz výše..

Skladovat musíš teď i ty disky (se starýma gumama takže místa to zabere stejně, baterky v TPMS se ti taky vybíjí i teď = koupil a obul bych to teď (obout mimo nával po prvním sněžení *smich* )

Finančně výhodnější by to bylo jedině kdybys točil prachy a měl zisk větší než inflaci...

hodnocení

0x

Nikdo neví, kolik budou stát pneušky za půl roku.

Pokud máte peníze, kupte je. Budete je muset skladovat do příštího roku. Zaberou Vám místo, třeba je budete pak někam přemísťovat.

Osobně bych je koupil, až bude třeba. Koupím a hned namontuji na vozidlo. Nepřemýšlím, co budu potřebovat vše příští rok a to koupit teď. Kdyby to byla investice za desetitisíce, asi bych to hledal teď, ale u pneumatik ne.

doplněno 20.09.21 06:37:

idnes.cz/...

jirib
4ks i s přezutím 9.tis...

kami123
hodnocení

0x

Já bych koupil a v přezul v době, kdy je v servisech nejmenší nával. Tedy někdy v půlce zimy.

pozor - ne každý pochopí ironii a pak se z komentáře stává špatná rada

kami123

Já to nemyslel ironicky ale vážně.

Mluvím k tématu, kdy si tazatel nechává přezout kola, která tak jako tak skladuje a na autě si je pak prohazuje sám...

asd1

jmlc Přezul na ráfkách ;)

Koupit podle ceny (akce výprodeje apod.) a přezout až nebude nával v pneuservisu = buď hned nabo až budou mít všichni přezuto... Vzhledem k inflaci hned.

aha - ten jeho komentář níže se mi nezobrazil jako modrý - od zadavatele - tak proto...

derekk
hodnocení

0x
Na autě mám letní pneu s tpms, teď jsem koupil zimní, nechám si přezouvat pouze pneumatiky,je to možné když tam mám to tpms, musím to říct servisu, dík

asd1

Děkujeme za informaci.

?asi chybí?

vlsta2*
hodnocení

0x

Možná že seženete nějakou výprodej teď k podzimu. Takže klidně kupte hned. Navíc, nová guma alespoň trochu ztvrdne do jara. Ne moc ale trochu jo. Osobně kupuji takto dopředu, nebo pokud na jaře, zaměřím se na výrobené v loňském roce. Ale každý má jiný názor.

asd1

K čemu je dobrý aby ztvrdla, aby líp klouzala na mokru? ;)

Mmch. má konzervační vrstvu, dokud se neojede tak tvrdne minimálně...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]