Nejste přihlášen/a.
U auta VW Sharan 2.0 TDI z roku 2008, nájezd cca 230 tis. km, máme zanesený filtr pevných částic. Bliká kontrolka žhavení a svítí ikona motoru. Skutečnost diagnostikována v servisu VW. Rozhoduji se, zda vyčistit ten původní (dělají to třeba v Krnově za cenu 2990,- Kč dpf-cisteni.cz/... ) nebo koupit nový, vyrobený v Polsku (Primavýfuky za cenu 4115,- Kč). Ten původní, z vnějšku, vizuelně vypadá celkem dobře (zřejmě vše nerez). Kluci v servisu VW mi radili, že bude nejspíš lepší nechat vyčistit ten původní, než vyměnit za nový vyrobený v Polsku. Jinak, "pro zasmání", oficiální výměna DPF, v jejich značkovém servisu VW, byla naceněna na 55 tisíc Kč! I oni se tomu smáli! Nemáte někdo s tím čistěním vlastní zkušenost. A případně i s tím novým z Polska? Díky za reakce.
Čištění za trojku si neumím představit a polské DPF za čtyrku taky ne
Buď tedy profi čištění (až 10 tisíc) nebo nový filtr (odhadoval bych kolem 25 tisíc + práce).
Matně si pamatuji na nějaké video, kde někdo rozebral tyto levné filtry a porovnával s originálem. Ta náhražka byla v drtivé většině případů opravdu "lahůdka", taková trubka s vloženou parodií na DPF..
Ale vždyť jsem tam dal i odkaz na to čistění v Krnově. Takže si to nevymýšlím. A v odkaze uvádí i způsob čistění, který je zřejmě docela odborný, prováděný běžnou profi technologíí, která je uváděna i na stránkách YT. A cenu tam mají rovněž uvedenu. Pochopitelně jde o pouhé čistění, bez demontáže a montáže. Co se týká těch Polských nových, právě proto se ptám, Ale i u dalších prodejců se na tento typ auta, pohybují ceny neznačkových kolem 5-6 tisíc. Je to DPF poměrně velmi jednoduchý.
Prostě čištění za 3 tisíce jsou vyhozené peníze a DPF pod 20 tisíc taky (i když některé originály už padají snad i na 15 tisíc). A hlavně jak píše asd1, nejdůležitější je odstranit příčinu zanesení, protože ve 230 tkm, pokud to nemáš stočené, by ještě DPF měl normálně fungovat. Servisní regeneraci jste zkoušeli?
Servisní regenerace je prý už pasé. Naměřená hodnota zanesení (pokud si pamatuji) byla 250 g (nebo mg?) a max.povolená pro tento typ je 150. A to už, podle sdělení toho servizáka při diagnostice, není možné odstranit vyvoláním čistění. A on se vyjádřil, že při těch cca 230 tisíc km, už je předpoklad, že je filtr nutné vyčistit/vyměnit. Ono se s tím autem jezdí poměrně hodně pouze krátkých jíz (město). Na dálnici, nebo delší rychlejší jízdu, už nevyjelo snad 2 roky. Takže i ta automatická regenerace filtru byla asi malá, nebo vůbec žádná.
Pokud nerejžujou tak ta cena je reálná... Čištění bude nejspíš pyrolýzou aby částice prošly ven a teplota aby to vyhořelo a zároveň se filtr neroztavil. Takže jen palivo a regulace teploty = náklady extra vysoký nebudou. A to že někdo čistí za trojnásobek ceny ještě vůbec neznamená že používá jiný způsob...
Píše o horším tlaku turba = málo vzduchu a klidně saze, Záleží jak se s nižším tlakem vypořádá ŘJ, jestli to zkorigujenebo ne..
Podle informace mnou uvedené firmy a zjištění i na YT, se to čistění provádí ne žárem, ale s pomocí trochy nalité "chemie" a pak hlavně cyklickými tlakovými rázy - proplachy vodou, ve směru od výfuku dopředu, po dobu cca 30-50 minut. Čímž se komůrky filtru propláchnou a uvolní. A pak se filtr vysuší. Dokonce je úspěšnost garantována na 98 % a se zárukou na 2 roky a 100 tis. km. Osobně si myslím, že by to tak mohlo jít. V těch ukázkách je to docela reálné.
Co se týká ceny, tak jsem ještě poslal dotaz, abych si ji ověřil. Jinde se pohybují ceny kolem cca 5-6 tisíc, ovšem většinou i s demotnáží a montáží, po přistavení auta.
Na stránkách maj v popisu "vypálení" na malé částice které projdou ven z filtru..
Záruka je jen teoretická, prakticky nevymahatelná - když řeknou že to bylo nekvalitním spalováním tak máš smůlu, musel bys prokazatelně doložit že po celou dobu provozu byl motor OK, palivo odpovídalo normě atd.. tj. nereálné...
Taky píšou 100% čištění a vedle 98%.. Prakticky to je loterie... A bude třeba vyřešit i to turbo...
Hranice zaplnění olejovým popílkem bývá většinou 70 g. Nepletou si popílek se sazemi? Jejich hodnoty nejsou podstatné.
Jo sorry, to byla poznámka k regeneraci a ne k čištění.. V každém případě stránky hezký reklamní povídání, ale jestli to je opravdu kvalitní zjistíš až časem...
No a právě proto jsem sem vložil tuhle otázku. Zda už někdo třeba má s tímto nějaké konkrétní (vlastní) zkušenosti. Ale díky za názory. Asi to risknu a zkusím to vyčistění v Krnově. Za ty 3 tisíce se to určitě vyplatí víc, než si to nechat udělat v tom značkovém servisu za cca 50 táců. To bych už dnes možná nedostal, v tomto stavu, snad ani za celý auto.
On, až jej vytáhnu a vizuelně zkontroluju stávající stav a pak jej uvidím po vyčistění, tak to bude také asi možné trochu posoudit. Ještě jsem zvědavej, jak se mi jej podaří vymontovat. Šrouby jsou zarezavělý, bude nutné je uřezat rozbruškou. Ale ten horní, ke kterýmu není skoro přístup, no to bude "porod". Když tak pak dám vědět, jak vše nakonec dopadlo.
1. je v pořádku motor? = vstřiky, čerpadlo, dodávka vzduchu (tlak a množství).. Pokud blbě spaluje tak i nový filtr rychle zase zlikviduješ...
Čištění může jen o chvílku oddálit smrt, s velkou pravděpodobností vyhozený 3k (pokud to neni jen aby to při prodeji fungovalo )... Polsko za 4k bude spíš jen trubka na okrasu než filtr - to tě pak vyhodí z prvních emisí nebo v Rakousku rovnou odstaví...
Motor je snad jinak v pořádku. Zatím s ním nebyl žádný problém. Na diagnostice jsem byl před rokem (jezdilo se málo) a jedinný problém byl zjištěn, že pouze turbo, při max. otáčkách, nedosahovalo 100 % výkonu, ale pouze tak 80%. Zkontroloval jsem je pokud to šlo. Vůle hřídelky byla OK, rozhýbal jsem táhlo regulace a zatím vše šlo OK. Chtěl jsem je i vydělat a vyčistit komplet, ale to jsem, vzhledem k nepřístupnosti a rezavým maticím, nakonec vzdal. S tím novým filtrem mám právě tytéž obavy, i když se v nějaké recenzi, kterou jsem četl, prodejce velice hájí, že jsou kvalitní. Takže spíše asi půjdu do toho vyčistění.
U čištění nejde o saze (ty se spálí regenerací nebo tim hořákem), ale o popel který už moc nehoří...
Proto se vypaluje a profukuje z opačné strany. Ale dost často je problém v tom, že se regenerace už nespustí, protože nevhodným provozováním vozidla se filtr zanesl sazemi tak, že je vyšší protitlak, než je pro regeneraci výrobcem přednastaven jako ještě bezpečný. Pak právě hrozí od rychlého hoření nadměrného množství sazí natavení keramiky.
Tak na závěr sděluji svou vlastní zkušenost pro případné rovněž "potřebné".
Po demontáži toho filtru pevných částic (DPF) jsem zjistil, po setření sazí z vstupního čela, že jsou otvůrky v keramické vložce ucpány tak, že slabý drátek jsem pokusně vsunul do cca deseti náhodně vybraných a šel zasunout maximálně tak 1 cm. Filtr jsem očistil, zabalil do krabice a přes internet jej objednal k vyčistění v DPF čistění v Krnově. Zajistili svoz, druhý den byl vyzvednut a odvezen do Krnova. Další den již přišla zpráva, že je filtr již předán dopravci zpět. A třetí den byl doručen. Provedl jsem opět kontrolu tenkým drátkem, namátkově vybraných cca 40 ti otvůrků. Všechny byly průchozí. Takže se zdá, že vyčistění je opravdu účinné. V záručním listě, na 2 roky, byly uvedeny hodnoty před a po čistění. Před 68 Mbar, po 8 Mbar. Po namontování mi v servisu VW provedli na diagnostice vynulování DPF a odstranění chyb z počítače. Vyčistění stálo 3100,- Kč (včetně dopravy) a celá oprava (demontáž a mntáž "samodomo") na 3500,- Kč. A vše se zdá OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.