Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
včera večer jsem měl nehodu - narazil do mě motorkář, nedal mi přednost v jízdě, je tedy viníkem. Škoda na vozidle je odhadem 10-15 tisíc - bude potřeba vyměnit zadní pravé světlo + na pravém zadním blatníku jsou 2 rýhy, bude potřeba vyklepat + kit + lakování, Mám nárok na zapůjčení náhradního vozidla od jeho pojišťovny po dobu opravy a to zdarma?
Děkuji za odpověď.
Viník ze zákona odpovídá za skutečnou škodu, to je i zapůjčení náhradního vozidla po dobu kdy to svoje nemůžeš používat. Má to svoje pravidla, např. že se bez auta neobejdeš, neplatí se všechno ale jen zapůjčení ve výši obvyklého půjčovného - spotřebák si platíš sám (palivo atd). Pojišťovny se často cukaj a vyjebávaj např. tvrzením že čekání na díly neproplatí atd., podobně pořád zkoušej amortizaci na opravy atd... Kdo se neumí bránit ten má smůlu.
Spousta firem se na tom přiživuje a za poplatek z viníka resp. jeho pojišťovny dostanou víc než dovede člověk který se nevyzná..
Od jeho pojišťovny nemáte nárok na nic. Pokud je tedy vůbec pojištěný. Náhradní vozidlo byste mohl mít v rámci vašeho havarijního. Jinak ta škoda bude spíš kolem 50 tisíc. Taky jsem jednou škrábl auto a nestačil se divit, kam se plnění vyšplhalo.
Má nárok na náhradní vozidlo. Před 2 lety mi chlápek navalil blatník a dveře. Nahlásil po mé fyzickém přesvědčování své pojišťovně škodní událost přes patřičné formuláře + jeden extra formulář, kde u vádí svou vinu ( velice nutné, běžné formuláře nemají text o vině).
Napsal jsem do jeho pojišťovny o info k náhradnímu vozidlu. Ti ho potvrdili a servis mi vozidlo dal. Při vyúčtování ale pojištovna uhradila 50 % půjčovného. Servis byl autorizovaný a bez problémů. Měl to dostatečně nadsazeno.
Servis vám auto klidně zapůjčí ale bez souhalsu pojištovny si to zaplatíte sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.