Nejste přihlášen/a.
Motor? Klima nebo bez? Rok výroby? Nájezd km?
Chladič je průchozí (jak vzduch, tak voda?) - vodou z hadice (ne wap) opatrně promej a prostříkej voštiny chladiče. Kapalina je jaká (G48,G12,G13)? Namýchaná na kolik stupňů, Barva?
U Feldy 1.3 jsou čerpadla s litinovou vrtulkou. Ty se nikdy neprotočí! Spíš lopatky vrtule kavitací ubývají, ale nic hrozného ani u aut s 300 000km nájezdem.
Mám origo termostat a otevírá při teplotě 100C a stejně tak mi sepne větrák (mám čidlo Š120 TH470 české).
Na 110 se nedostanu ani ve vedrech. Normální to není. Časem ti foukne těsnění pod hlavou.
Čidlo teploty je NTC rezistor. Se vzrůstající teplotou klesá odpor. Pokud má čidlo uvnitř špatný kontakt na termistor (přechodový odpor), tak ukazuje míň než je zkutečná teplota. Víc při poruše neukazuje.
Navíc je dvojité, takže porovnat teplotu na budíku a teplotu co ukazuje diagnostika. Pokud +/- sedí, tak je OK.
Spíš nekupovat sra*ky a koupit TH470 české čidlo ideálně pro Š120. Feldy 1997 mají na 100% Fastony na čidle. Šroubení taky pasuje.
Na Feldu je blbost nakupovat mroauto, kelly a podobné velkoobchody. To je plné šmejdů druhovýroby.
Spíše kupuj na škoda-díly,amd, cc-autodíly a takové specializované shopy.
Termostat uvnitř vyber a jezdi bez něj (jen aby tělem domku termostatu libovolně proudila voda - demontuj jeho pajšl a domek nech). Pak sleduj jak se chová teplota. Dle toho poznáš, zda je vada termostatu nebo čidla.
Pokud budeš jezdit bez termostatu, tak na volnoběh, kdy do chladiče nefouká nápor vzduchu na stojícím autě uvidíš normální teplotu až po sepnutí větráku. Poznáš, kde tedy větrák správně spíná.
Spínač na 120cítku spíná už při stavu, kdy ručička je 1-2mm nad půlkou.
,..
Za jízdy při chlazení náporem (jízdou) by jsi měl mít teplotu pod půlkou, když je venku takto chladno kolem 15-20C. Asi 4mm pod půlkou.
Tady se poptej, zda je origo. Podle fotky je na čidle LUXEMBURG.
Asi bych zkusil i tento
A přinejhorším bych zkusil i GATES (ten tu radil kdysi dabel)
A co ta diagnostika?
Pokud jsi na ni chudý, tak hoď čidlo do vařící vody a měř multimetrem.
Vyndávat termostat a řešit nejdříve ho není nutné. Stačí sepnout ventilátor na tvrdo a pokud bude regulace teploty ok, tak termostat nemusíš řešit.
Když něco zkoumáš, tak se zkus nejdříve zamyslet, zda není moudřejší způsob, jak to udělat. Nejen u diagnostiky na autě.
Teplota 110°C je i teď? Myslím v tomto období kdy se teplota venku pohybuje okolo 15°C? Pokud ano, tak i ten nový termostat je nefunkční, nebo je nefunkčí vodní pumpa. Zkus osahat hadice po zahřátí a zjistíš zda je termostat otevřený. Pokud se ohřívá chladič už pomalu a zvolna tak je otevřený stále, a když je hadice chladiče studená, tak se naopak neotvírá. Vodní pumpu jsem viděl v životě taky nefunkčí a to tak, že se protáčela vrtule na hřídeli... Při normální obvyklé jízdě se ventilátor ani běžně nespíná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.