Nejste přihlášen/a.
V knize se píše toto-při utahování matice náboje musíme otáčet celým kolem v protisměru, jinak by došlo k poškození ložiska kola.
Proč by se mělo poškodit ložisko kola?
tady ve videu dotahují matici náboje kola když je auto vlastní váhou již na kole a utahují momentem nějakých 180Nm.
a v textu píšou že se má matice náboje kola dotahovat jen když je ta náprava vyvěšená , když je auto na zvedáku či vypodložené a k tomu ještě podstatně větším momentem-316Nm! což je rozdíl o 136 Nm oproti tomu co říkají ve videu!
TAK KDE JE PRAVDA?
Toho textu si nevšímejte. Ložisko se lisuje vždy pouze za střední kroužek na hřídel, do otvoru zase za vnější kroužek. Jinak by kuličky způsobily otlaky na pracovní ploše a ložisko by dělalo hrozný kravál. Při lisování na hřídel se tedy středový kroužek opře o styčnou plochu a to je celé. K poškození pak nemůže docházet. Veškeré plochy ( ne ložiska ) se musí jemným smirkovým plátnem očistit a pak vše namazat vazelínou pro hladné nalisování.
Oproti radám nemazat šrouby nebo matice je naopak nutné vše namazat dobrou vazelínou a chránit tak závity proti korozi. Utahovací moment při namazání se sníží asi o 5 Nm a jinak se neděje nic. Zvlášť matice do hliníkových kol je potřeba namazat . Jinak se vydírá dosedací plocha pro matice či šrouby.
dík za příspěvek
je mi logicky jasný, že když se lisuje ložisko na hřídel, tak je to za vnitřní kruh, pokud do díry, tak za vnější, ale ted si neumím představit ten řez, jak je to té těhlici, ve které je ložisko, měl jsem si to víc prohlídnout a vyfotit, když to bylo rozdělaný, nebo najít průřez -nákres náboje(těhlice)-ložiska na netu
¨takže je lepší to, co se udává ve videu?
Já jsem nemazat šrouby neradil. Jen jsem psal, že preferuji nemazat, jelikož jsem si vědom toho, že je na světě mnoho zastánců mazání.
Naopak mazat radíš ty, když píšeš, že je to nutné.
Podle mne by se žádný šroub, který má předepsaný moment , mazat neměl.
Pokud chceš zabránit korozi, tak po dotažení.
Jestli se mýlím, byl bych vděčný za odkaz na text, kde výrobce vozidla doporučuje šrouby mazat.
proti mazání dosedacích ploch matic nic nemám
kami123
snad úplně každý výrobce včetně škody přímo nařizuje mazat závit a podložku šroubům motoru při dotahování hlavy.
Si počti.
Měl jsem přímo návod od GM o mazání závitu šroubů. Obzvláště na kolech. Viděl jsem chycené šrouby na 2 roky starém autě a při výměně kol přímo automechanik šroub utrhl. Pokud si představíte, že nekteré náboje mají nalisovány šrouby a při korozi se vám matice začne protáčet a povoleným nalisovaným šroubem, tak co asi řeknete výrobci o nemazání takových spojů? To kolo nesundáte ! Závěr tedy je, mažte všechno a nepokazíte nic. Nemažte a pak se vám to vymstí. Nekteré spoje jako ocelový šroub - hliníkový blok znamená mazat grafitovou vazelínou. Jinak závit utrhnete jak nic a šmitec. Cena opravy atd.. Některé alibistické rady výrobců jsou fakt jak od idiotů. Že to pak nejde rozdělat je rozhodně netrápí. Aby namazaný spoj byl přetažený také není výrazné, protože jde o tah v závitu . Když někdo šlape na klíč nohou, nějaký moment převýšený o desítky jednotek ho netrápí.
Asi tak.
Kolem (tedy ložiskem) se při dotahování otáčí proto, aby si valivé elementy najely do přesné provozní polohy.
Je to dvouřadý ložisko a vůle v něm se vymezuje dotažením, V kleci maj kuličky vůli tj. nemusí být po obvodu rozložené přesně rovnoměrně, pokud při dotahování stojí tak při dotáhnutí vznikne velký přesah a vymáčknou se důlky do oběžných drah = řádové snížení životnosti. V servisech časté - ničim netočí a jen to od oka utáhnou trubkou +- autobus, momenťák berou leda na šrouby hlavy... Pak když ložisko odejde po 10kkm tak jen suše zahlásí "ložisko bylo šmejd" když sis ho vybral ty nebo "to je silnicema" když ho kupovali oni
Účelem podle mě je, aby se dotahovací moment nepřenášel na poloosu, kde by pak mohl poškodit diferák či převodovku.
všimni si toho klínu před kolem.
Video se mi líbí, akorát preferuji dotahovat šrouby kol nenamazané. Ten moment je podle mne ponížený právě kvůli tomu namazání, což je rozumné.
díky za komentář, ale když píšeš, aby se dotahovací moment matice náboje poloosy nepřenášel na poloosu a na převodovku, není to právě naopak? Právě utahováním matice ta poloosa "leze" z diferáku(převodovky) ven. Protože těhlice-náboj kola je už "aretován"-zafixován tím, že je v něm spodnjí kulový čep a ten je v rameni nápravy, takže dotahováním té matice opravdu vysunujeme poloosu trochu z diferáku ven ne?
boban napsal: jo, abys přijel za 3 roky zas...kvůli ložisku v prdeli...
už dávno jsem pochopil, že auta nestárnou proto, že mají nějaké roky za sebou, ale s každým "zásahem" "mechanika" dochází jak k degradaci dílů, co mechanika blbě namontuje, ale i k degradaci těch dílů, co byly v pořádku, ale musely být taky přitom demontovány.
... A ještě ke všemu ti tam prdnou starline,meyle,vika a podobný šmejdy. Odtud plyne i spolehlivost některých aut.
Vyhrabal jsem knihu o opravárenství, na vozidlech VW POLO se doporučuje dotahovat nábojovou matici kola momentem 200Nm a taky PŘI VYVĚŠENÉM KOLE, kde pomocník sešlápne brzdový pedál(aby se nenamáhal diferenciál a kolo se neprotáčelo)
Tak jak to teda je?
jo, abys přijel za 3 roky zas...kvůli ložisku v prdeli...
už dávno jsem pochopil, že auta nestárnou proto, že mají nějaké roky za sebou, ale s každým "zásahem" "mechanika" dochází jak k degradaci dílů, co mechanika blbě namontuje, ale i k degradaci těch dílů, co byly v pořádku, ale musely být taky přitom demontovány.
takto asi nejlépe. Já dotahuji v krocích.
Dotáhnu asi na 150nM s kolem v luftě a s pomocníkem se sešlápnutou brzdou.
Zbytek při kole na zemi, sešlápnuté brzdě, mírně vytočeném rejdu, abych trubkou nešmárl o blatník a dotáhnu dle DP nahotovo.
Ale je to víc práce, víc péče, musíš mít pomocníka,atd... a tak se to plácá na rychlost svépomocně s klínem na zemi, atd... a není problém, aby jsi přijel za 3 roky znovu kdyžtak. Zákazníků není nikdy dost
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.