Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jízda v noci a rozestup aut

Od: gremlin odpovědí: 72 změna:

Dobrý den, před pár dny se mi přihodila taková věc. Vracel jsem se v noci před půlnocí domů. Cesta asi 30 km. Převážně mezi poli nějaké vesnice (368). Dojel jsem na začátku nějaké auto. Jel jsem za ním s odstupem as 5 - 10 metrů. Možná deset minut. On pak zajel na boční cestu. Překvapilo mne to. Ale za chvilku jsem ho měl za sebou..Nalepený na mne. Takže jsem měl v autě rozsvíceno jak na diskotéce. Pak si dal pauzu a pak zase nalepený a takhle celou cestu.. Nechápal jsem co tím sledoval. Na přehledném úseku jsem zpomalil a dělal mu místo, aby mne mohl předjet a on nic. Stále za mnou.. Snažil jsem se ho nevšímat a jet si svoje. Jel jsem pomalu, protože jsem nedávno měl střet se zvěří. Ale je fakt, že mne ke konci už bolely oči..

Co v takové situaci dělat? Je to normální? Díky za tipy.

72 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

12x

Jen ti předvedl co jsi dělal ty jemu *smich*

Ten tvůj odstup 5-10m - hádej co se stane když vyběhne srnka a on to zadupne. Ano budeš v kufru. Minimum na dostatečnou reakci je při 80 kmh aspoň 50m. A taky mu pak nebudeš tolik šajnit do zrcátek...

gremlin
hodnocení

Nevím přesně kolik to bylo metrů. Možná víc jak 10. Samozřejmě jsem se snažil, abych ho neoslňoval.. Určitě jsem nebyl nalepený metr za kapotou, jak on.. Tak jako co mám dělat, když někoho dojedu a je to samá zatáčka a nemůžu předjet?

Ta jeho reakce určitě nebyla adekvátní...

Asd1 napsal jasně-VRACEL Vám Vaši medecínu! Jel jste moc blízko a oslňoval jej, tak Vás nechal předejet a vrátil Vám to!

sirokko

10 metrů to nebylo ani náhodou. V autě se jeví vzdálenosti poněkud kratší, než ve skutečnosti jsou.

gremlin

sirokko máte pravdu 10 metrů to nejspíš nebylo. Muselo to být více. Nevím jak ty vzdálenosti odhadnout. Ale určitě jsem se k němu tolik nepřiblížil jako pak on.

gremlin
Jedině co víte, že byl o pár centimetrů blíže, jako Vy.

Asi je třeba skončit s debatou. Najde se někdo, kdo s Vámi souhlasí?

Gremline, nejde tak o vzdálenost, ale o fakt, že jsi oslňoval. Jinak by neměl důvod. Oslnění, jak jsem psal způsobuje poškrábané sklo světlometu z plastu, vadná žárovka, která už není v geometrii světla (dělá mlhu a svítí všude a nablízko místo ostře a daleko = oslňuje), neseřízený světlomet, přeložený zadek auta a světlomety regulátorem neztaženy dolů.

Jen tímto provokuješ. Jinak by neměl sebemenší důvod se nechat předjet a pak se ti lepit na zadek a ukazovat ti to.

Navíc jsi nepochopil. On ti to ukázal, tady ti to všichni píšou a stále nechápeš...

gremlin

milancukrar. zatímco vy patrně jste tam byl také, že víte, jak to bylo..rozdíl nebyl v centimetrech, ale metrech.

Na nikoho se nelepím, protože nikdy nevíte, co se může stát. Nějaké zvíře nebo chodec a neštěstí je na místě..Ok. Neumím ty vzdálenosti přesně odhadnout.

Pokud jedu asi 50 km/h a někoho dojedu, tak už to je divné.. Následně mne nechá předjet a za chvilku dojede a oslňuje..

Pár let už jezdím, ale v téhle situaci jsem ještě nikdy nebyl.

break

Pochop konečně, co ti tady všichni píšou. Z nějakýho důvodu si oslňoval. Buď skrz vzdálenost mezi auty nebo blbě seřízený světla. Tak jako tak tvoje chyba a v tom druhým autě ti dal jen ochutnat tvoji medicínu.

Všichni tady reaguji reaguji jen na popis situace. To, že jseš nevyježděnej řidič je tvůj problém

gremlin,

Já tam nebyl, jen reaguji na Vaše sdělení a opravy vzdálenosti. Vy se cítíte ublížen, ale všichni z poradny to vidí jinak, podle toho co jste napsal, popsal a opravil.

Že se Vám to nelíbí, to chápu, ale je to tak.

Přeji Vám, aby se ta situace již neopakovala a již teď víte, jak se příště zachovat.

Někteří jezdí pár let a někteří pár desítek let. A jiní denně ve dne a i v noci v zaměstnání.

break

Gumidku: nevyježděnej řidič může jezdit i desítky let

no právě breaku...no právě...tazatel bude ten typ. Píšu jen svůj pocit. Nikoho neurážím.

Chybami se člověk učí, zde se pouze dohadujeme o pravdě, která nikam nevede, tudíž není možné říct, že by se z chyb tazatel poučil...

Rád bych viděl fotku předních světel tazatele včetně výrobce a správných watáží žárovek, popř stav xenonů. Myslím, že bude jasno, ale těžko říct, zda by opravdu vyfotil své auto nebo cizí, kde by bylo vše nové a čiré...(navíc by to dokazovalo jen půlku, nic o seřízení)

break

Ve finále je to jedno. Kdo jezdí, tak takový tupce potkává dennodenně. Občas rozumím Trpišovskýmu.

xenofob
hodnocení

6x

To je skutečně hloupá otázka, 5-10 metrů znamená že autu před sebou svítíš do všech zpětných zrcátek...navíc v příapdě srny nebo výmolu dupne řžidič před tebou na brzdui a ty tnezareaguješ

chybu hledej v sobě a chovej se na silnic slušně, snad vidíš kam dopadá kužel světla tak jezdi tak, aby světlo nedopadalo na auto před tebou

gremlin
hodnocení

Mně se to stává často, že mne někdo dojede a pak za mnou dobu jede s mnohem meším odstupem a oslňuje mne než mne předjede.Kdybych měl takhle reagovat, když mi někdo zasvítí do auta, tak nedělám nic jiného než někoho pronásleduju...

Střet se zvěří jsem nedávno řešil, tak vím o čem je řeč.

kami123

Špatně seřízená potkávací světla do zpětných zrcátek oslňují spíše při větším odstupu než menším. Dobře seřízená světla vůbec. druhému řidiči patrně vadil ten rozestup.

zaseja
hodnocení

4x

Chceš radu, tak ti ji dám, příště se nikomu nelep na zadek a neoslňuj ho, aby ti to nemusel oplácet.

gremlin
hodnocení

Snažil jsem nikoho neoslňovat. Rozestup byl asi větší. Nedokážu to odhadnout.

"Nedokážu to odhadnout"

Pak ale nemáte co dělat za volantem.

hodnocení

2x

Co v takové situaci dělat? To samé, co udělal on, zastavit a nechat ho odjet a již se k němu nepřibližovat, nedělat to, co nechci, aby mi dělali jiní.

Je to normální? Není normální, co jste udělal.

Díky za tipy. Není zač.

gremlin
hodnocení

Když jsem přece psal, že jsem ho nechával předjet a on nic..Byl stále za mnou..

Kdybych já měl dělat vědu z toho, že mně někdo oslňuje, tak nedělám nic jiného než že se stále mstím na silnici..

gremlin
hodnocení

Mně se to samé stalo už častokrát.. Někdo mne dojel a dobu oslňoval. Tak jsem zastavil a pustil ho.. A nedělal jsem z toho vědu, abych se pak mstil..

gremlin, to je s Vámi těžké, když i špatně čtete.

Já napsal, udělat to, co udělal on. Copak tedy udělal? napovím Vám co jste napsal. On pak zajel na boční cestu

Ještě jednou Vám poradím ze zkušenosti: nedělat to, co nechci, aby mi dělali jiní.

gremlin
hodnocení

pro milancukrar. Nechci se stále opakovat. Samozřejmě bych to normálně udělal. Jak jsem uváděl, stalo se mi to už víckrát, že mně někdo dojel oslňoval, tak jsem někde v přehledném úseku zastavil a udělal mu místo.

A uvažoval jsem o tom i nyní. Ale v této situaci jsem to prostě vyhodnotil jako riziko, pokud se někdo chová takto neadekvátně. Vím já co je to za člověka? Mohl mne klidně zablokovat a vytáhnout na mne nůž nebo zbraň...

On by nám asi sdělil něco jiného. Přeji hezký den.

gremlin
hodnocení

Takže když jsem já ho možná z 10 nebo 20 metrů oslnil na pár minut potkávacími světly, tak on má pak právo mi z pár metrů pouštět dálková světla po dobu půl hodiny..

Díky moc z rady a přeji hezký den

....Určitě jsem nebyl nalepený metr za kapotou, jak on...

trošku upravte metry, pak to bude lepší.

hodnocení

1x

Zdravím pánové řidiči ...

I na té plečce Fábii je regulace světlometů a dá se snížit vzdálenost kam až svítíte.

Dělám to protože vím jak je ho... hodně málo vidět když mám oslňovacče na kufru.

Pokud ho mám tak jen zpomalím, nic víc.

A navíc v noci s autem před sebou cca 100metrů se vám jede líp - vidíte dál.

Kontrolu bezpečné vzdálenosti mezi vozidly lze provést jednoduchým způsobem: když vozidlo před vámi mine nějaký pevný bod u silnice (strom, dopravní značku atd.), tak byste k tomuto bodu neměli dojet dříve než za dvě sekundy. Na mokré či zasněžené vozovce je lepší mít ještě delší rozestup. Dvě sekundy se rovnají vyslovení "jednadvacet jednadvacet".

Přeji šťastnou cestu a vždy kolečkama dolů :)

Já to myslel tak, že na Fábiích 1 je to nejvíc vidět a nejvíc to vadí. Plečku z toho dělají majitelé. Někdo může mít krásnou a s čirými světli vpořádku. Těch se to samosebou netýká.

;)

ukázka

auto.bazos.cz/...

stefrane - ty dvě sekundy jsou tradované z časů, kdy se mimo obec jezdilo sedmdesátkou. Brzdná dráha roste s druhou mocninou rychlosti ..

Zkus si v praxi na silnici a uvidíš sám jaká je to vzdálenost při různých rychlostech.

Roste s první mocninou, brzdná dráha s druhou .. prosté.

hodnocení

0x

Já nebudu řešit něco, s čím si ty jako řidič neumíš poradit.

Ale tvůj odstup 5 až 10metrů odpovídá rychlosti maximálně 20km/h. To jste opravdu jeli tak pomalu?

Napřed hledej chybu u sebe.

gremlin
hodnocení

Myslím, že slušně žádám o radu. Možná můj odhad není správný a bylo to víc metrů. A nikoho nenutím mi radit.

re4zon
hodnocení

0x
No co, sklopit si zrcatko a pripadne zapnout mlhovku, nebo obcas pribrzdit.
gremlin
hodnocení

Díky za tipy. Mlhovka je dobrý nápad.

Když někdo jede v noci když není mlha s rozsvícenou zadní mlhovkou, tak to je normálně na pár facek.
zaseja

Bezdůvodné použití mlhovek pokud se nejedná o hustý déšť, sněžení a mlhu je porušení předpisů a moje okamžitá reakce by bylo přepnutí na dálková světla

re4zon
Zato jet nekomu metr za prdeli za ucelem oslneni je naprosto normalni. A jeste kdyz jde o oplaceni. Mlhovka je jen dalsi upozorneni po zpomaleni a pouziti blinkru. Kdyz me ani pak nepredjedes, nic jineho mi ani nezbyva. A posledni krok je nahle zabrzdeni, prece tu srnku nesrazim.
A kdyz uz jsme u toho, dalkove pri jizde za nekym jsou taky poruseni predpisu. Ale to ty muzes, ostatni ne, ze?
gremlin
hodnocení

Pro re4zon. Díky moc za podporu. Jen bych dodal, že jsem samozřejmě neměl zaplá dálková světla, když jsem jel za ním..

nnvfd
hodnocení

0x
Vy jste za ním jel a oslnoval ho, on vám ukázal, jak příjemné to je. Oba byste se měli nad svojí jízdou zamyslet.
gremlin
hodnocení

To je nesmysl. Já ho dojel ale nemohl předjet v nepřehledné situaci.. Udržoval jsem odstup.

Byl jste 80 metrů za ním?

gremlin
hodnocení

To jako mám jezdit v noci 80 metrů za každým autem? Jak to mám udělat?

asd1

Jasně těch 10m. Prostě ses mu nalepil z aprdel a oslňoval jak sviňa. Jestli takhle za nim jelo desátý auto a ty jsi takhle nalepenej jel pár kilometrů tak se mu ani nedivim že to začal oplácet aby ti docvaklo jak se chováš.. Když nejde předjet hned , tak si máš nechat odstup aspoň těch 50 metrů a v klidu si jet piánko. On taky když uvidí kam jede tak pojede rychleji než když tě má nalepenýho na prdel a nic nevidí. Ušetříš si nervy a časově to je minimální rozdíl. Navíc nepojedeš tak rychle jako po předjetí a další srnku nesejmeš.

Takže si o tom v klidu popřemýšlej jestli nejezdíš jak kokot a nebylo by od věci se zklidnit.. Taky jsem byl mladej a blbej a spousta věcí mi docvakla až časem...

Jenyk a ten druhej - blikání brzdama, výstražný, zpomalení a zadní mlhovka - to jsou až reakce na nalepení na prdel a oslňování a upozornění aby odstup zvětšil. Pokud za to pustíš dálkový, troubíš, lepíš se ještě víc tak jsi kkt na entou, navíc nebezpečnej protože on úmyslně oslněnej dálkovýma nemusí včas vidět chodce apod.

A ano v noci jet za autem 50-80m je tak akorát. Když jsi nalepenej za prdelí a neni to pár vteřin před předjetím tak jsi nebezpečnej kkt. a je jen otázka času kdy bude průšvih (srnka, zadupne a jsi v kufru)

asd1

A možná si zkontroluj seřízení světel jestli to neni místo potkávaček spíš pro oslnění nepřátelskýho letectva..

"Jak to mám udělat?"

Stejně jako ve dne.

"To jako mám jezdit v noci 80 metrů za každým autem?" - Ne, stačí za tím posledním.

asd1

Magdon v noci se opravdu nejezdí stejně jako ve dne...

A jak to má udělat? Nechat si odstup těch 50m a být v klidu až na delší rovinu kde se předjet dá. Časový rozdíl je opravdu minimální. A hlavně když auto před nim vidí tak jede rychleji než když mu z deseti metrů šajní římo do zrcátek. A sklopit prostřední moc nepomůže protože do ksichtu svítí i z bočních... Podobných trotlů je hafo a nedochází jim že zvířátek běhá dost a reakce na brzdy je vteřina a to ještě když dává pozor (ten vzadu zviřátko nevidí a reaguje až na brzdovky) Opravdu pokud je u toho při 80 kmh blíž než 50m tak nemá šanci reagovat a je v kufru nebo škarpě nebo v autě z protisměru... A těch 80 kmh je maximální rychlost kdy je celkem jistota že se zviřátku vyhneš (pokud ti nenaběhne z boku do dveří *smich* )

gremlin
hodnocení

80 metrů rozestup jsem v životě neviděl.. :-D Stačí 40 metrů a už se tam někdo nacpe

Řidičák jste koupil ve slevě, že?

gremlin
hodnocení

Našel jsem ho na silnici :-D

asd1

Zajeď si třeba do Německa... Taky porovnej počet nehod tam a tady.. Klasika malý odstup něco se semele a bum bum je v kufru. A máš pravdu opravdu bezpečný odstup si tu nechává málokdo.. V noci na okresce to fakt chce aspoň 50m hlavně kvůli zviřátkům - ten vzadu ho nevidí a reagovat může až na brzdovky, jak je blíž tak nemá nárok to rozumně řešit, za vteřinu je o 25m blíž, to auto před nim už vteřinu brzdilo, takže pokud měl 30m tak je už jen 5m od něj a rozdíl rychlostí ten vzadu furt 80 a ten první už skoro stojí.. = Prásk *smich*

A klidně si vyzkoušej že když máš nohu na plynu tak reakce je opravdu ta vteřina, ne 0,3 jako když je noha na brzdě a čekáš to.. A když máš oko na zrcátku tak ještě dýl.. 50m ti připadá hrozně moc ale fakt neni, je to rozumný minimum.

gremlin
hodnocení

No právě.. Já se snažím ty rozestupy dodržovat a vím, že když jedu v koloně, tak se stále posouvám dozadu, jak se mi tam někdo cpe *smich*

Mrkl jsem ještě na mapy a ta vzdálenost co jsem jel za ním nebyl ani kilometr.. Byla to samá zatáčka tam se nedalo jet víc jak 50 km/h..Těch 5-10 m co jsem uvedl v prvním příspěvku jsem asi přehnal. Odhady mi nějak nejdou.. :( To bylo určitě víc..

Opravdu si myslím, že se snažím jezdit ohleduplně a předvídat. Dojel jsem ho a chvilku s odstupem jel za ním. Ok možná jsem chvilku jel blíž, ale jak jsem psal. Stalo se mi to tolikrát a nedělal z toho nikdy vědu.. Že vám pak bude někdo za to 30 km jet za vámi na riziko metr za vámi a svítí dálkovými do auta, když vám může srnka vyrazit a může se stát cokoli.. tak to mi fakt nepřijde adekvátní..

Všem za rady díky. A hezký den

asd1

Holt nejsi psychopat a neoplácíš ;) Podobných magorů jezdí docela dost, blikneš na něj že nesvítí a vyleze ti rozbít vokno *smich* Třeba jsi byl desátej během večera a vytekly mu nervy (to neni omluva jen pochopení proč tak magořil)

Pane tazateli, sám jste přiznal,. že máte problém s odhady vzdálenosti.

Je to marný, je to marný , je to marný. Všichni ho chudáka kritizujeme a nechápeme , že jen on má pravdu on nic neudělal to ten protiva co se mu nalepil na zadek auta!

diesle, máte naprostou pravdu.

hodnocení

0x

Jestli máš Fabii nebo jinou plečku s poškrábanýma světlama nebo neseřízenýma, tak bych ti udělala totéž. Sice máš zaplá tlumená a né dálková, ale oslňuješ jak prase a je nepříjemné, když jedeš za takovým autem blízko byť 0-100metrů.

Lidi si mnohdy mění svépomocí i žárovky a blbě je tam šprajcnou a nebo dokonce zatlačí moc a vyvalí parabolu ze závěsů a hned světlo čumí více nahoru a oslňuje.

...

Vylešti, vyměň a seřiď firmou (STK) světla. Pak budeš mít klid.

Jinak je to normální. Nikdo nechce jet a vzadu mít blbečka co svítí do zrcátek ostré světlo zezadu.

...

Buď jedu pomalu lesem a nechám každého předjet a nelepím se mu na prdel a nebo jedu tak, abych předjížděl a opět nebyl nikomu zaprdelí.

Jet jak vláček je k pos*ání za noci.

doplněno 17.08.21 17:55:

Koho by zajímalo chování paprsků světla na regloskopu a proč tlumená světla někdy oslňují, tak zde je pěkný článek s fotkami.

docplayer.cz/...

gremlin
hodnocení

Ne nemám fabii a ani jinou podobnou "plečku", jak jste psala..

Více to komentovat nebudu. Jen vám přeji, abyste nenarazila na podobného "magora" jako já..

zaseja

Nevím, proč říkáš magor někomu, kdo si nenechal líbit prasárnu od tebe.

Milá paní, "abyste nenarazila na podobného "magora" jako já..
On to o Vás taky klidně může říci.

Gumidku ty jsi žena? a já myslel , že jsi chlap!

Jsem se musel podívat *zmateny*.

Wow, chlapák *slunce*

Já si to myslel-dle tazatele mu všichni je křivdíme-potvrdil to tímže Tě označil jako ženu!

Pokud by to bylo na jednom kludu příznivců značky PSA-smažu celé vlakno nebo alespoň zamknu!

Máš jedno. Nejlepší je nic nemazat, aby se vidělo kdo se jak chová nebo chápe popř. reaguje. Pak se ukáže ;).

zaseja

Ale za ten omyl s tou ženou si může gumídek sám, napsal : "Jestli máš Fabii nebo jinou plečku s poškrábanýma světlama nebo neseřízenýma, tak bych ti udělala totéž."

zasejá, skvělý postřeh.

a jó... zas překlep *co*. Budu do toho klovat pomaleji :)

zaseja *palec2*

asd1

A Gremlina nepochválíš? Ten si toho totiž všiml první *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]