Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat na otázku, mám auto asi 2 měsíce Focus mk2 74KW benzín. Jak ideálně řadit s tím to autem? Občas škubnu dopředu. Snažím se řadit někde kolem 2,2 tis otáček. Mám přidávat lehce plyn na zaběru nebo až po puštění spojky? Děkuji.
Moc to pitváte. Rozhodně nelze říct, že řadit se musí např. ve 2.250 ot/min a to vždycky. Řadím zásadně na ucho, přičemž je docela rozdíl třeba v situaci, kdy předjíždím třeba ještě v kopci a potřebuji tento manévr provést rychle a bezpečně, tak vytočím motor klidně skoro naplno. Naopak, když jedu třeba v koloně, přeřadím si i pod dvěma tisíci ot.
Stejně tak práce se spojkou - to se prostě musí nacvičit, aby rozjezd i přeřazení byly plynulé. Je to jen o praxi...
PS rady ostatních mi přijdou ve stylu trenéra plavání "skoč do vody a řijdeš na to sám" nebo běhání "běhej a přijdeš na to" - Trošku blbost ne? Když ví jak, tak se učí mnohem rychleji a hlavně se nenaučí zlozvyky (kvůli kterým klidně odpálí spojku během těch pár tisíc km samoučení...)
Přískok je rychle puštěná spojka nebo plynem blbě nastavený otáčky motoru pro řazený kvalt.
Rozjezd - spojka se pustí do záběru (prokluz), pak levnou nohou spojkou udržuješ záběr podle potřeby a současně pravou nohou plynem udržuješ otáčky ca 1000 - 1500 (podle terénu a naložení, do kopce = víc). Jak zrychlíš a spojka přestane klouzat tak spojku pustíš úplně a otáčky zvyšuješ jen plynem. Za studena motor nevytáčej ani po něm nechtěj plný výkon. Po ohřátí (minimálně 10 km) se neboj vytočit dvojku, trojku do 6000 a pak řadit za 5 (oproti "šolíchání" ani neni vyšší spotřeba, tu zvyšuje jízda brzda - plyn)
Pokud "šolícháš = držíš rychlost po rovině tak otáčky klidně nízké, pokud chceš výkon (vjezd z kruháče, předjíždění) tak se drž mezi 3-6k. Motor musí "jít lehce", pokud nejde za plynem a "duní" tak je třeba podřadit.
Podřazování - pomůže "falešný meziplyn" kdy při vyšlápnutí spojky plynem jen přidáš otáčky motoru tak aby odpovídaly kvaltu a žazený rychlosti, tj. samotný srovnání otáček hřídelí při řazení kvaltu obstará synchron ale otáčky motoru jsou pro puštění spojky nastavený plynem tak aby to neškublo s autem (motor se do toček nemusí roztáčet od kol)
Osvědčilo se mi VIF do benzínu, olej měnit po max. 15kkm/ rok. Pokud to někdo honil za studenna tak to rádo žere olej, klidně si veme litr na 1kkm a na spotřebě/ výkonu/ čoudu z vejfuku to nepoznáš.. Dlouhodobou spotřebu mám 6,3, dálky bez problému 5,5 - 6
Při podřaqzení na 1 (nutno řadit za jízdy např. před kopcem kde je třeba vjet rychle a dvojka to nedá) je dobrý klasický meziplyn
Díky a jak radiš smerem nahoru?...Pri podrazovani se snazim na malou chvili pri seslapnute spojce kopnout do plynu a auto mene cuka...nechci prave drbat spojku, nechat ji prokluzovat. Mym cilem je plynula jizda, ne se loudat nebo zdrzovat provoz.
Moc to neřeš, při přeřazování prostě pouštěj spojku trochu pomaleji. A plynem se snaž držet otáčky blízké těm, které do motoru spojkou zapínáš. Lépe než kopnutím, je nastavíš polohou.
Spousta lidí toto ani neřeší a také jezdí.
Ty cukance vpřed podle mne dělá právě to tvé kopání.
Nahoru - sešlápneš spojku a řadíš, + spojku pustíš v okamžiku kdy otáčky motoru spadnou natolik že odpovídají rychlosti a řazenýmu kvaltu.. Např. dvojka 5000, vyšlápneš spojku a když dáváš trojku tak řadíš/ pustíš spojku při 3000 a když rovnou čtyřku tak při 2000 otáčkách. Nic složitýcho jen to chce vědět co to chce a mít trochu cit..
Sportovní jízda nahoru se řaadí furt pod plným plynem, dolu se patou brzdí a špička šlape na plyn aby motor byl v točkách
To neni naftovej traktor Max. kroutící moment tohle má při 4000 a max. výkon při 6000. Víc vytáčet ale nemá smysl, výkon jde už dolu. Omezovač je ca 6500. Neboj motor je na to stavěný a naopak se nezanese karbonem, občas ho vytočit mu jen prospěje (Italská údržba = vyhnat pavouky z vejfuku)
Po kompletním prohřátí motor se to neboj vytočit, hodně často točim dvojku do 6000 a pak rovnou 5 a držet rychlost.
Pamatuj si potřeba malého výkonu é stačí nízké otáčky a čtvrt plynu, velký výkon = vytočit. a při zrychlení to točit = motor pracuje v oblasti dobré účinnosti, takže oproti "šolíchání" je spotřeba spíš nižší. Představ si auto jako baterku kde motorem dodáváš energii jak kinetickou (rychlost) tak polohovou (vyjedeš na kopec) a jinde jí zase vydáváš (jízdní odpory, brzdy). Pokud se svižně rozjedeš a pak držíš rychlost tak je spotřeba nízká, pokud jedeš brzda - plyn tak vsoká.
Jestli s tím jezdí v tak nizkejch otáčkách, tak vůbec ale vůbec nevyužije výkon toho motoru, protože tady to funguje od 2000. Tenhle motor je na otáčky stavěn i převodovka je tomu uzpůsobená...úplně v pohodě je jezdit s tímhle kolem 3000
jj ale zase držet furt 3000 i z mírnýho kopce je už zase blbost, tam stačí i 1500 .. Při akceleraci běžně točim do 6000, z kopce jdu klidně dolu až k volnoběhu.. Motor má 250 kkm olej nežere jede hezky a i spotřeba super. Fakt 6,3 celkový průměr za posledních 50 kkm a zajel jsem s tim i za 5,0 (klidný okresky 150 km tam a 150 zpět, průměrná ryclost ca 75) spotřeba měřená tankováním, s palubákem to docela sedělo.. Až to shnije tak budu plakat...
Dobře táhne tak 4000 - 6000, 2000 spíš přestává bejt línej a táhnout trochu líp začíná od 2500vejš.. Hezkej zvuk a sportovní projev = dobrý auto pro puberťáky. Se silným autem při stejným pocitu motoru jede 200..
Záleží na situaci. Já raději jedu s TDCI, to jedu poslušně. U mých zetecu a duratecu mi to vydrží chvilku. Mám dvakrát 1.7 , jedna je silnější. Tak jako tak ve 120 podřazuju na trojku a je mi jedno kolik 100 octanovýho benzínu to spálí. Dvě cesty do práce rovnají se prázdná nádrž. S TDCi jezdím na nádrž šest dní
Vážně u téhle motorů neřešíš otáčky, ale užíváš si je
@break jak moc si jsou podobné motory 1.6 (74kW) 1.8 2.0?Tyhle "fordí" motory jsou opravdu povedený
je tohle pravda?Yamaha ovšem nespolupracovala pouze s Toyotou či Volvem, ale také s Fordem. Podílela se na motoru amerického Taurusu SHO, v Evropě pak na motorech známých jako Sigma. Jedná se o 16ventilové čtyřválce o objemu 1,25, 1,4, 1,6 a 1,7 litru, které od devadesátých let až donedávna poháněly u evropského Fordu kde co. V současné době se stále můžete setkat s evolucí motorů Sigma v podobě agregátů 1.5 a 1.6 EcoBoost.
Úplně se neví jak moc hrála Yamaha housle při vývoji. Co se ví, tak bloky Zetec posílal Ford do Japonska, kde Yamaha byla špička v technologii nikasilu. Mám taky pumu 1.7 a je to úžasně točivej motor. V závodní verzi dovede tenhle motor točit skoro 9000RPM, normální puma točí 6500, moje o 800 víc...
Jak a v čem pokračoval vývoj dal netuším.Popravde jsem se o to nikdy extra nezajímal. Jen motory Zetec a Duratec mají slušné potenciál, jen se musí vědět kam hrabnout
Co vim tak 1,25 - 1,6 Zmetek (Sigma) je od Yamahy (spolupráce s Forem na vývoji a největší 1,7 se v Japonsku i vyráběla), Sigma je i Ekobuřt 1,6 a 1,5 4válec
1,8 a dvoulitr (Duratec) je úplně jinej motor ve spolupráci s Mazdou. Všechny jsou výborný, ale samo taky mají svoje mouchy. 1,6 třeba axiální vůle kliky nebo žraní oleje, dvoulitr vířivý klapky v sání... Ale obecně to jsou výborný a spolehlivý motory..
Sigma má problém s olejem pokud nedodržíš specifikaci anebo jezdíš jako já v plnejch. Jinak dovede nežrat olej. Když to držím pod krkem, tak olej kontroluju a dolejvám
Sice nevím, kdo kdy kde hrál jaký housle, ale vím naprosto přesně, že konkrétně stokoňovej benálovej Focus2 chytá dech až někde nad 4000rpm. Takže tak nějak asi...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.