Zdravím, ve spěchu se mi podařilo zapojit autobaterii na nabíječku s obrácenými póly... Já vím, debilita. Nabíječka starej typ, samozřejmě bez ochrany. Akorát to hodilo jiskry a hned jsem to vypojil, ale stejně to zasmrdělo a dráty hřály okamžitě. Otázka zní - je nebezpečné to zkusit ještě dobít? Četl jsem, že to někdy i exploduje, je v tom přece jenom kyselina. Nabíječka zdá se dobíjí, proud tím jde a zatím nic nehoří Díky předem.
Vybitý olověný akumulítor lze vcelku snadno zapojit obráceně,nestane se nic zvláštního,než že olověné elektrody se chemicky změní,tak,jako u správného zapojení.Olovo je v elektrolytu nuceno měnit svoji redox charakteristiku.Prostě místo plusu bude mínus a obráceně.S nabitou baterií to udělat nejde,dojde ke zkratu.
Převrácené baterie by se musela úplně vybít a znovu nabít správně.Možná bude ještěchvíli fungovart.
Při přepólování nic neexploduje. To je naprostá volovina. Nejslabším článkem je usměrňovač. Správně by se měla přepálit pojistka. Zkontrolujte její hodnotu. Pro klid v duši můžete nabíječku připojit na žárovku a změřit napětí stejnosměrným voltmetrem. Když bude ukazovat správné napětí, je nabíječka v pořádku.
O akumulátor vůbec nejde. I vybitý má mnhonásobně menší vnitřní odpor než nabíječka s kabely. Jde o to, že se běžně používají křemíkové diody nebo můstky na 10 - 20A a ty nemusejí snést zkratový proud, takže v nepříznivém případě by to mohl nabíjet střídavinou. Snad se to nestalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.