Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Galvanizovaný blatník - lakování sprejem

Od: fabiak odpovědí: 16 změna:

Zdravím, blíží se mi stk, takže řeším na Fabii 1 blatník. Ten co mám teď už je celý špatný a dole totálně ureznul.
Pořídil jsem nový,je to druhovýroba a koupil jsem z dvou variant tu lepší (galvanizovaný).
Našel jsem si tady na poradte návod, kde se to už řešilo a radí se tam broušení toho základního laku, ještě než se tam dá plnič. To ale předpokládám v případě tohoto blatníku neplatí? Pokud chápu správně, že tou galvanizací se myslí pozink, a asi je nesmysl to brousit. Byl bych radši, kdyby broušení nebylo nutné, ale vůbec si tady nevím rady. Brusné papíry kdyžtak mám připravené P1000 a P80. Dále všechno ve spreji - univerzální plnič, barva podle kódu, bezbarvý lak pro metalizované autolaky. Vím že se to má hlavně pořádně odmastit, než tam aplikuju ten plnič. Na to jsem pořídil odmašťovač a čistič brzd, snad to bude stačit namísto ředidla. Jinak jsem naprostý amatér a sprejovat budu prvně v životě.

Galvanizovaný blatník - lakování sprejem

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

"...a sprejovat budu prvně v životě."

V tom případě doporučuju koupit pár laciných sprejů a vyzkoušet to na nějaké hladké bezcené větší ploše (nejlépe ve svislé poloze). Budete překvapený, jak se Vám to nepovede a jak to bude ohavné.

break
hodnocení

2x

Podle dotazu bude výsledek ten, že za hodně peněz žádná muzika a kvalita k blití.

Sprejem ne!

riva
hodnocení

1x

Z podobných důvodů jsem koupil druhovýrobu blatník - v podobné černé barvě - byla na něm samolepka že je to snad z Taiwanu. K němu sprej s "metalízou" a sprej s dvousložkovým vrchním lakem. Po dvou letech bez známky rezu a na staré šunce vypadá stejně jako zbytek auta. Dnes bych to řešil stejně.

fabiak
hodnocení

Rozumím, ale 2 500 za lakování u starého auta se mi dávat opravdu nechce. Budu rád za výsledek, že to nebude bít do očí.

petrovic

A ted jsi za plnic, barvu, bezbarvy lak dal kolik penez? Jsi mlady, nezkuseny. Postrikej to, nejak to dopadne. Mozna to umyje dest, mozna Ti to udela puchyre, mozna popraska v zime. Casem a s pribyvajicim vekem pochopis, ze usetrit za kazdou cenu, neznamena usetrit. Aneb, nejsem tak bohaty, abych si kupoval levne veci.

fabiak
hodnocení

Ok, uznávám, že nejspíš máte pravdu. I s těma variantama, jak to nejspíš dopadne v zimě atd. Ale chtěl jsem to prostě zkusit udělat sám, protože jak říkám, je to staré auto - 20 let vylítané otloukané auto, nejde mi téměř fakt o nic. Jenom jsem chtěl vědět, zda brousit (kvůli galvanizaci) ten základ nebo nikoli. Tak mi na toto prosím někdo odpovězte, budu vděčný aspoň za to. A jinak i s dopravou mě stály potřebné věci 800 Kč.

petrovic

Tak pokud je to galvanizované zinkem, tak určitě nechat. Těžko říci, co si oni pod tím představují. Jestli je na tom náznak nějaké barvy, nebo to tak vypadá, tak určitě sundat. Ale o zinkovaném blatníku z druhovýroby slyším prvně. Vidíš, stálo tě to 800. Od lakyrníka Tě dělí už jen 1700kč. ;)

fabiak
hodnocení

Chtěl jsem se řídit tímto návodem (odpověďi od uživatele "ar").
poradte.cz/...
Tam právě se píše, že se má blatník nejdříve obrousit. Ale já si připlatil za verzi blatníku s galvanizací, proto mi není jasné, zda to platí i pro toto. A nikde, ale opravdu nikde jsem takový dotaz ještě nenašel. Ale jak říká @petrovic, kdo ví, co tím výrobce vlastně myslí, já jen vím, že mě to stálo o pár stovek navíc a nerad bych je teď šmirglem setřel..

Raději přikládám foto toho, co mám teď přímo doma.

Zkoušel jsem si podle EANu dohledat víc info a je to nejspíš dodavatel z polska a made in Taiwan.

Galvanizovaný blatník - lakování sprejem #2
Galvanizovaný blatník - lakování sprejem #3
Galvanizovaný blatník - lakování sprejem #4
break

Buď zbrousit pod vodou nebo stačí scotchbreit , odmastit, plnič, kontrolka, zbrousit po 1200, odmastit, stříkat. Za předpokladu, že je vše rovný

Pokud je to opravdu pozinkované, tak je nesmysl z toho ten zinek brousit. Toho zinku je tam vrstva jen pár setin milimetru. To jste si mohl koupit ten lacinější blatník a ušetřil byste si i dost práce.

fabiak
hodnocení

0x

Tady přímo z webu výrobce.

Galvanizovaný blatník - lakování sprejem #5
break

Nehledej v tom vědu

fabiak
hodnocení

Scotchbrite nemám. Tak snad nebude vadit jako alternativa - houbička na nádobí.

break

S tou nic neuděláš. Buď si kup tu ocelovou vlnu nebo pod vodou 600-800

denny1

Máš tam napsané foréza. Ta se nesundává. Jen se zmatní.

fabiak
hodnocení

Prozatím chápu, stavím se ještě dnes v železářství pro papír 600 - 800.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]