Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Natankovani nekvalitni nafty - poskozeni pal. systemu

Od: yohned odpovědí: 13 změna:
Zdravim, vcera jsem musel do sveho vozu doplnit PHM a jako vzdy jsem tankoval na cerpaci stanici, kde tankuji jiz nekolik let, ale vyjimecne jsem zvolil naftu s aditivy. Koukal jsem na prutokomer a celou dobu byla nafta takova hezky zluta, trochu do zelena a najednou pres prutokomer prosel takovy hned flek a cely prutokomer zmenil barvu na hnedou. V ten moment jsem to ani moc neresil. Zaplatil jsem, vzal ucet a jel cca 20km domu.
Rano jsem sedl do auta a nemohl nastartovat. Motor tocil naprazdno, bez dodavky paliva. Odtahnuto do servisu, kde bylo zjisteno, ze zrejme v dusledku spatne kvality PHM doslo k zadreni vstrikovaciho cerpadla a kovove spony zanesly cely system vcetne vstrikovacu.
Jedna se o moderni motor 1.6TDI CR s nizkym najezdem, avsak tesne po zaruce.
Chtel bych se zeptat, co se v techto pripadech da delat?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Musíte věrohodně doložit, že vada byla na palivu. Kontaktoval jste již benzinovou stanici?

jenda22
hodnocení

4x

Znalecký posudek. Ovšem aby nějká nečistota prošla přes palivový filtr, který je konstruován na propustnost max. mikročástic je tedy dost nepravděpodobné. To by jste si musel všimnout už při jízdě a ne že dojedete domů, vše v pohodě a ráno otočíte klíčkem a palivový systém kje na odpis. Ani 10 % podíl benzínu v naftě neudělá motoru vůbec nic. Kdyby tam byla voda, tak bude motor kuckat ale zase se nic neděje. Jinak by tam ten filtr ani nedávali.

14.08.21 18:43

*palec*

asd1

Nejde o nečistoty ani vodu, ale o mazivost nafty. Tam jaksi filtr nic nevyřeší.. Často to bývá u (levnějšího) topnýho oleje, kde sice platí že to je taky nafta jenže u topný se řeší jen spalovaní a mazivost není důležitá, neřeší se. Pak si čerpadlo nahrabě špony atd. Nějaký hnědý bláto - kdoví co to bylo, nějaká stoletá usazenina z nádrže.. Tam bylo třeba obětovat prachy za nádrž a hned to vyčerpat..

Znalecký posudek = vzorek z nádrže + účet a ideálně stihnout i vzorek přímo z čerpačky aby neměli možnost cukat se že to je odjinud.. Je zkontaktuj a uvidíš jak se k tomu postaví, může pomoct strach z médií že přijdou o víc než když ti zatáhnou opravu..

kare
hodnocení

3x
Co dělat?
Vyčistit palivový systém od špon a vyměnit vstřikovací čerpadlo, dát nový palivový filtr a jezdit dál.
Natankování takové nafty byl jen poslední hřebíček do rakve.
Těžko dokážete souvislost.
Sama o sobě nafta obsahuje množství bioložky, která CR nesvědčí.

hodnocení

0x

Předpokládám, že máte doklad o zaplacení tam, kde jste natankoval. U nás se to stalo taky, dokonce i sanitku to poškodilo a šlo to za provozovatelem pumpy.

asd1
hodnocení

0x

Znalecký posudek že příčinou bylo palivo, jinak to na 99%půjde na tebe.. - čerpadlo, vstřiky..

Palivový systém od jemných špon jen tak snadno nevyčistíš = pokud to komplet nevyměníš (nádrž, vedení paliva, vše od nádrže po vstřiky..) tak je velká pravděpodobnost že se to zopakkuje. Jemný špony projdou i filtrem a čerpadlo se znova začne zadírat..

yohned
hodnocení

Kompletne cela palivova soustava se veze na ultrazvukove cisteni, kde se budou testovat a i opravovat vsechny casti vstrikovani.
Repase poskozenych vstrikovacu, repase cerpadla, apod… vse resi mechanik, ktery ma s temito motory a podobnymi zavadami mnoho zkusenosti.

Stanovisko benzinky je jaké?

patches*

Myslíte, že by mohl pomoci tento vynález, který je patentovaný, aby zachytil kovové částice v palivové soustavě?
Jedná se o MPM catcher - magnetický lapač kovových pilin v palivové a hydraulické soustavě.

Natankovani nekvalitni nafty - poskozeni pal. systemu

Ve velkém provedení se běžně používá magnetický filtr v olejovém hospodářství. Přínos je v tom, že mechanické nečistoty nezanášejí za ním předřazený filtr... Ale i tak se kovové piliny nemůžou dostat za filtrem do čerpadla. Naopak čerpadlo piliny vytváří...

xenofob
hodnocení

0x

když se plati kartou je tam paltba benzince, i kdyby dotyčny doklad ztratil

podobne připady se mohou vyskytnout z duvodu nedostatečně vyčišténe nadrže, benzinky nebo cisterny

hodnocení

0x

Pokud to bude jedinec, tak předpokládám, že nikdo nic nedostane... Pokud bude více poškozených, tak se to bude řešit... Přes filtr je nesmysl, tam se hrubé nečistoty nedostanou a ostatní složky až takový extrém nedělají. Viděl jsem x aut kde natankovali lidé od 30-90% benzínu do nafty a někdo ujel 2km, druhý i 10km a motor jim chcípl... A i velké množství vody v naftě a pouze nedojeli. Pomohlo vyčištění a v pohodě. Samozřejmě teoreticky tyto situace motoru neprospěly, ale vozidla fungují mnoho let a v pohodě... Pokud tam byly špony v čerpadle, tak to vidím spíš na čerpadlo - zmetek... Špony se vyskytují vždy, záleží v jakém množství.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]