Nejste přihlášen/a.
To se tu řeší stále dokola... Nová kvalitní baterie v novém autě by měla vydržet cca 30-50 dní. Jedna věc je vlastní spotřeba vozidla a druhá je samovybíjení baterie. U nové baterie bude samovybíjení malé, u starší může být celkem vysoké... Kde dojde k vybití už za několik dní. Běžné auto má po "usnutí" ŘJ všeho druhu spotřebu pod 50mA , zpravidla okolo 20-30mA... Tak se to dá hravě spočítat... Spotřeba po 30minutách od ukončení provozu vozidla a uzamčení nad 50mA je podezřelá... U staršího Fordu (Focus Mk1 atd) po 1 hodině, kdy dojde k odpojení časového relé...
Tohle preci bude vzdy zalezet od toho jak je auto provozovano. Ja jsem jednu dobu rozvazel deti do skoly a do skolky, odpoledne na nakup. Za den 5 a vice startu a najeto sotva 15km, auto vicemene poskakovalo jen po meste. Ta baterka nemela sanci se jizdou dobit. Kolega z prace jezdil denne 60km, dva starty denne a auto v zime pres noc v temperovane garazi.
Ano, je to normalni. Pokud casto nejezdim, tak baterii musim dat kazdych 10dni na nabijecku. Autobaterii z auta nevyndavam, natahnu prodluzku a nabijim u chodniku pred domem. Resenim by bylo nemit auto a jezdit MHD nebo si zavolat taxika.
Taky záleží jak se s ním jezdí. Pokud to ujede kilometr dva, zase stojí a pak nazpátek, tak dlouho nevydrží.
Tak leda to dávat na nabíječku
Dříve jsem jezdil každý den 50 km. Poslední půlrok 1x týdně 50-100 km, ještě jsem mnohdy schválně najížděl víc km ať se pořádně dobije, a poté týden stání. Tento týden jsem vynechal a sedl jsem do toho po 14ti dnech a baterie úplně v háji. A už předtím se to stalo asi po 10ti dnech tak jsem koupil novou baterii a ta nová, asi měsíc stará nyní udělala tohle. Žádné popojíéždění pár km a mnohokrát startování, to já vůbec nedělám.
Pokud nejezdíte tím autem jednou za 14 dní 500m do obchodu tak to normální není. Nebo jste snad viděl, že by lidi běžně po návratu z dovolené běhali kolem auta se startovacími kabely, aby od toho letiště mohli odjet? Ano pokud na tom parkovišti stojí tisíc aut tak se stane, že je nějaké vybité, ale rozhodně to není normální stav...
Naše auto bez ježdění nenastartuje asi po 2 měsících. Tak ho vždy na začátku měsíce připojuji na nabíječku. Ale to je doma v garáži.
Myslím, že aspoň měsíc by mělo vydržet každé auto. Okamžitým nouzovým řešením by mohlo být odpojování baterky, prostě jen povolit svorku a odpojit kostru. To se celkem rychle zas dá zapojit, je to lepší, než vyndávat a přenášet celou baterku.
Bez měření to nejde zjistit. Klidový odběr při zapnutém immobilizézu by neměl být větší, než 30mA. Za 14 dní by se tedy snížila kapacita o 10 Ah, což by nemělo bránit nastartování. Kapacitu akumulátoru lze ověřit vybitím třeba žárovkou po předchozím nabití nabíječkou. V autě je potřeba zkontrolovat nabíjení změřením napětí při nabitém akumulátoru. Určitě z toho něco bude špatně.
Ztráta kapacity baterie sulfatací je zásadním procesem státrnutí článků.Pokud se s autem jezdí jen občes,pak je stárnutí mnohem větší.Je dobré,pokud je auto mimo provoz delší dobu ,dobít aku na plnou hodnotu.Starší akumulátor díky otřesům a hrubému zacházení může mít uvnitř článků usazené části z článků,které způsobují vodivé spojení elektrod. a samovybíjení.Tam není pomoc,než jednou za čas baterii nabít,nebo ji v nečinnosti připojit na zdroj,který ji dlouhodobě připojí na proud o hodnotě 0,5 A.
JABRAKA.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.