Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Mám dvacet let staré auto a jezdím s ním už několik měsíců po dálnici cca 250km denně. Motorově však bych řekl, že už má hodně za sebou. Nepochybuju že by auto nezvládlo dalších 10 tisíc kilometrů, ale nyní s ním mám jet na dovolenou a nevím jestli je rozdíl když ujedu 1500km na jeden zátah. Jestli je rozdíl najet 2x 1500km a nebo 10x 300km. Je v tom nějaký rozdíl? Za předpokladu samozřejmě že se bude správně chladit apod.
Delsi trat bude pro auto mene namahava. Mene studenych startu, mene rozjizdeni a pomaleho poskakovani, mene spojkovani...klidna dlouha jizda se zahratym autem nicemu neublizi.
V praxi to bude ale jedno. Kdyz ma auto dost, tak ma proste dost. A kdyz ne, tak se jede. At tak nebo tak.
Obecně jsou pro motor delší trasy lepší, ale v tomhle případě, kdy i ta kratší má 300 km, bych řekla, že je to úplně jedno. Na jednu nádrž a bez zastavení se stejně 1500 km nenajede, takže ani startér a takové součástky víc trpět nebudou. Jedině snad studené starty a zahřívání motoru, ale pokud se jede se studeným motorem s citem, nemá ani to velký vliv.
Nu... já mám rekord na jednu nádrž při jedné cestě 1343 km. Ona tedy ta cesta byla trošku delší, ale musel jsem dotankovat. A dá se říct, že to bylo bez zastavení... protože, když jsem jezdil tyhle dlouhé trati, tak jsem při zastávce nevypínal motor. To by pro něj bylo horší, než ho nechat běžet nějakou dobu na volnoběh.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.