Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přeprava dítěte ve starém autě

Od: makk odpovědí: 13 změna:

Mám takovou, spíš hypotetickou otázku. Řekněme, že mám třeba Škodu Octavii (myslím tu starou z 50.let), která nemá bezpečnostní pásy. Její sedadla tedy nejsou povinně vybavena bezpečnostními pásy a dospělý člověk s ní může jezdit zcela legálně nepřipoutaný. Ale jak je to s dítětem?

1 - Může jet nepřipoutané a sedět jen na sedadle jako dospělý?

2 - Musí být v sedačce, přestože tu sedačku není kam upevnit?

3 - Nebo dítě v takovém autě vůbec nesmím přepravovat?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Je to divné, ale před pár lety jsem to zjišťoval... Od čtyř let může jet na zadní sedačce, jen tak, bez pásů, když jimi vozidlo není vybavené.

Proč zrovna od 4 let?

@amper tak jsem se spletl. Nesmí dítě mladší tří let, takže tříleté už může.
Protože to říká zákon *smich*

iv®
hodnocení

3x

Zdravím, tady máte odpověď na svou otázku: Zákon 361/2000

§ 6

(1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen

a) být za jízdy připoután na sedadle bezpečnostním pásem, pokud jím je sedadlo povinně vybaveno podle zvláštního právního předpisu 2),

b) nepřepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3 2), které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem,

1. dítě mladší tří let,

2. dítě menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče

makk
hodnocení

Takže je to jasné, dítě starší tří let na zadním sedadle může a nad 150cm i na předním.

hodnocení

1x

čistě v teoretické rovině-auto bylo homologováno v době kdy pásy v autech standartně nebyly (v té době možná na přání a to u sportovních modelů či luxuxsních,?) včetně neexistence dětských zádržných systémů -takž v tomto případě dítě nemá jak být "zabezpečeno" v duchu dnešního zákona a tudíž může se vézt jen tak. Pokud by na tato stará auta platil i dnešní zákon-pak by v něm nesměl jezdit NIKDO

Na druhoustranu-asi bych si mimo jisté specifické akce (zde myšleno třeba spanilá jízda historických vozidel, sraz majitelů těchto aut..)bych asi běžně dítě ,co já vím, třeba desetilet věku, do toho auta nebral

ply
hodnocení

0x

Je to jednoduché, dítě za nějakých podmínek musí použít sedačku, nebo podsedák, výrobce sedačky předepisuje způsob použití a ten je snad výhradně za použití pasů, nebo isofixu. Vysledek tedy je, že auto není kompatibilní se sedačkou

makk
hodnocení

Takže ad 3, dítě v takovém autě vůbec nesmí jet?

jm
Jj, může jet jinak. Jiné auto, autobus, vlak...

hodnocení

0x

Tak na hypotetickou otázku si odpověz jako starostlivý rodič.

Když to bude tvoje dítě. Posadíš je k někomu do auta, které nemá bezpečnostní pásy a možnost se připoutat. Ty jsi za to dítě odpovědný. Dítě ještě nezná nebezpečí a nedokáže se vhodně bránit.

Když to bude cizí dítě a ty budeš řídit auto, které nemá bezpečnostní pásy. Vezmeš si na sebe jako řidič odpovědnost za to, že se dítěti nic nestane?

V obou případech je to zbytečné riziko, které není potřeba podstupovat.

Dneska můžeš být sebelepší řidič, ale když proti tobě pojede divoch, tak skončíš v nemocnici i když budeš připoutaný.

makk
hodnocení

Sorry, ale mě to zajímá pouze z pohledu předpisů. Žádné dítě tak vozit nehodlám, jen mě to zajímá.

jirib
hodnocení

0x
Dle předpisů,pokuď použijete jakýkoliv zádržný systém,který předpis zmiňuje pro osoby lehčí jak 36kg a menší než 150cm a protože nemáte pásy,tyto osoby nelze přepravovat...tedy dle předpisů...
Na přepravu osob "dospělých" bez pásů,předpis nemyslel...
makk
hodnocení

Právě, že na dospělé myslel. Dospělý musí být na sedadle povinně vybaveném pásy řádně připoután. Když bylo staré auto vyrobeno a scháleno bez pásů, nejsou jeho sedadla povinně vybavena pásy a nemusí být připoután. tady mi to připadá naprosto jasné, ale dítě můsí být v sedačce a tím to končí. Že sedačku lze do auta připevnit se prostě předpokládá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]