Nejste přihlášen/a.
Mám takovou, spíš hypotetickou otázku. Řekněme, že mám třeba Škodu Octavii (myslím tu starou z 50.let), která nemá bezpečnostní pásy. Její sedadla tedy nejsou povinně vybavena bezpečnostními pásy a dospělý člověk s ní může jezdit zcela legálně nepřipoutaný. Ale jak je to s dítětem?
1 - Může jet nepřipoutané a sedět jen na sedadle jako dospělý?
2 - Musí být v sedačce, přestože tu sedačku není kam upevnit?
3 - Nebo dítě v takovém autě vůbec nesmím přepravovat?
Zdravím, tady máte odpověď na svou otázku: Zákon 361/2000
§ 6
(1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen
a) být za jízdy připoután na sedadle bezpečnostním pásem, pokud jím je sedadlo povinně vybaveno podle zvláštního právního předpisu 2),
b) nepřepravovat ve vozidle kategorie M1, N1, N2 nebo N3 2), které není vybaveno zádržným bezpečnostním systémem,
1. dítě mladší tří let,
2. dítě menší než 150 cm na sedadle vedle řidiče
čistě v teoretické rovině-auto bylo homologováno v době kdy pásy v autech standartně nebyly (v té době možná na přání a to u sportovních modelů či luxuxsních,?) včetně neexistence dětských zádržných systémů -takž v tomto případě dítě nemá jak být "zabezpečeno" v duchu dnešního zákona a tudíž může se vézt jen tak. Pokud by na tato stará auta platil i dnešní zákon-pak by v něm nesměl jezdit NIKDO
Na druhoustranu-asi bych si mimo jisté specifické akce (zde myšleno třeba spanilá jízda historických vozidel, sraz majitelů těchto aut..)bych asi běžně dítě ,co já vím, třeba desetilet věku, do toho auta nebral
Tak na hypotetickou otázku si odpověz jako starostlivý rodič.
Když to bude tvoje dítě. Posadíš je k někomu do auta, které nemá bezpečnostní pásy a možnost se připoutat. Ty jsi za to dítě odpovědný. Dítě ještě nezná nebezpečí a nedokáže se vhodně bránit.
Když to bude cizí dítě a ty budeš řídit auto, které nemá bezpečnostní pásy. Vezmeš si na sebe jako řidič odpovědnost za to, že se dítěti nic nestane?
V obou případech je to zbytečné riziko, které není potřeba podstupovat.
Dneska můžeš být sebelepší řidič, ale když proti tobě pojede divoch, tak skončíš v nemocnici i když budeš připoutaný.
Právě, že na dospělé myslel. Dospělý musí být na sedadle povinně vybaveném pásy řádně připoután. Když bylo staré auto vyrobeno a scháleno bez pásů, nejsou jeho sedadla povinně vybavena pásy a nemusí být připoután. tady mi to připadá naprosto jasné, ale dítě můsí být v sedačce a tím to končí. Že sedačku lze do auta připevnit se prostě předpokládá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.