Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jde vrtat do tvrzeného autoskla?

Od: doutnak® odpovědí: 20 změna:
Ahoj..nevíte někdo ( nezkoušel) někdo ,jestli jde vrtat do tvrzeného skla? .Jde o trojúhelník-větračku na starém Žigulíku.. Kličky byly z výroby přilepené a upadávaly už když byly auta zánovní.. Chtěl bych tam kličky přišroubovat.. Vrtáky na sklo jsem viděl..Ale neví někdo,zda to rupne? Vrtal bych to "pod vodou"jako dlaždičky třeba..

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Kličku očistit, vzít pod paži i s větračkou, dojít do sklenářství, kde Vám to přilepí UV lepidlem, což je jediné spolehlivé a neviditené lepidlo pro lepení kovu na sklo, příp sklo na sklo

zaseja
hodnocení

3x

Do žádného kaleného skla se dodatečně udělat díra nedá.

hodnocení

Takže to dělají před kalením? Ale brousit se kalené sklo dá,ne? Nebo to taky dělají před kalením? Neznám postupy,tak se možná hloupě ptám..
zaseja

Všechno se musí udělat před kalením

hodnocení

3x

Jestli je kalené, rozprskne se celé. Dnešní lepidla budou lepší volba.

hodnocení

Díky..Asi jo . Neznáte nějaké konkrétní lepidlo..? Například to čím se lepí zrcátka na čelní sklo
dominik007*
Já bych tam dal jako skoro na vše mamuta :D

hodnocení

2x

Už som videl,ako toto niekto opravil tak,že ohol kúsok nerezového plechu okolo skla a na ten plech to privaril alebo priskrutkoval. Staré škodovky 100 to tak niejako podobne mali.

kare
Také jsem přemýšlel zda to nenapíšu, ale při hledání fotek na internetu a prohledání garáže, jsem zjistil, že Škoda 100 měla díru v okně na kličku a nebo kličku vůbec neměla. :)
Čili onen plíšek je dobová úprava.
Jde vrtat do tvrzeného autoskla?
Jde vrtat do tvrzeného autoskla? #2
hodnocení

Jasně, že to byla úprava..Bylo to pak víc "zabezpečené" :) U těch Žigulíků to byla nutnost.. kvůli tomu původnímu lepení, které odpadávalo a auto tak mohl navštívit kde kdo aniž by něco páčil nebo rozbíjel

hodnocení

2x

Do tvrzeného a ani do obyčejného skla vrtat nejde. Ani diamanťákem. Otvory pro zavírací kličku do větracích křidélek u F125p či Žiguli jsem kamarádům a sobě běžně vybrušoval. Nebylo to z mé hlavy, ale z poradny tehdejšího Světa motorů. Je potřeba stojanová vrtačka, měděná trubička o průměru podle šroubku, jemná brusná pasta na ventily a trocha petroleje. Křidélko vyndáš ze dveří, podložíš kouskem rovného dřeva nebo překližky. Nesmíš tlačit na vrtačku, ale lehce se dotýkat, po chvilkách měnit brusnou emulzi, kterou si uděláš smícháním pasty a petráku. Nesmí se to ohřát. Otáčky co nejmenší, 500-700. Tak za 1-2hoďky máš vyhráno. Jo a do té kličky si musíš udělat závit. Takže, jde to. Ale živit bych se tím nechtěl. Po čase sem začali dovážet náhradní křidélka s nalepenejma kličkama z nějaké druhovýroby. Stály tenkrát 17Kč. No a bylo po kšeftu. Jo a ty vydržely na furt oproti originálu. To se psal rok 1976.

Ještě jsem si vzpoměl, že ten šroubek byl zapuštěnej do podložky, která měla větší průměr než dosedací plocha kličky a že na to sklo se dávala z obou stran stejně velká gumová podložka tloušťky 0,5mm aby sklo při přitahování a následném používání neprasklo. Jo a utahovat šroubek ne nakrev! Prostě byla to pakárna.

hodnocení

0x

Já měl na Žigulu takový účko navlečený na ten skleněný trojúhelník a na něm přidělanou (přišroubovanou? Přivařenou?) původní kličku. Pravda, o tloušťku plechu se to nedalo dovřít.

makk

Jo to se prodávalo jako "tunungový" díl poté, co se zjistilo, že to jejich lepidlo nedrží. Než to začali prodávat, tak jsme to lepili Epoxy 1200 a drželo to, že jsme to pak nemohli urvat, když jsme tam ten plech chtěli dát.

hodnocení

Jasně..Ale právě toto bych tam nejradši dal.. Jenže to nemůžu sehnat..Zkusil bych to vyrobit,ale pochybuju, že budu tak zručný:)

jenda22
hodnocení

0x

Lze vyrobit otvor vodním paprskerm. Abrazivo obsažené v paprsku to zvládne. Ještě najít firmu, která má tuto technologii.

break

To není vždy 100% jistý. Pokud je vnitřní pnutí v tom materiálu, tak praskne.

jenda22

Může se stát. Laser nemůže řezat sklo, jak se objevilo v posledním komentáři.

break

Nečtu tady vše. V práci máme vodní paprsek a už se to zkoušelo. Skoro hotovo a prásk, bylo po něm

hodnocení

0x

Toto som raz z hluposti skusil na skle zo sprchoveho kutu. Diamantovy jadrovy vrtacik d = 12 mm, voda ... prva diera ok, pri druhej sa ozvalo chrup s sklo do sekundy vnutornym pnutim v celej ploche popraskalo, pokope ho drzala len bezpecnostna folia. To sklo sa vyraba prudkym ochladenim a akekolvek mechanicke narusenie rovnovahy sil vnutri vrtanim (asi aj laser / vodny luc) ho znici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]