Nejste přihlášen/a.
Loupe se mi Alfa, dlouho, ale teď chci tu bezbarvou vrstvu laku sundat, ale nevím jak na to šetrně a rychle. V tomhle se nevyznám. Bojím se, že tu červenou probrousím na základ a jsem v háji.
Červená barva drží velmi dobře, jen ta bezbarvá se loupe.
díky
Je to 22 let staré auto. V obchodě s autolaky se tomu prodavač-velmi zkušený starý lakýrník velmi podivoval, že na laku, co není metalický, je vrchní bezbarvý lak.
Tak to je odborník. I pastelový barvy zalakuju bezbarvým lakem. Červený i vínový laky na to trpí, že se loupe vrchní vrstva. Zbrousit, plnič a stříknout
vzhledem k tomu, že to tvrdil na "tuty" ten starý lakýrník, tak jsem mu věřil, že se bezbarvý lak dává jen na metalízu.
Takže probrousit nejlíp až na samotný kov? A pak:
1)odmaštovač
2)základ
3)plnič
4)báze=červený lak
5)bezbarvý finální lak
Musí se ten plnič nějak před nanesením červeného laku brousit?
Na netu je článků dost, ale tam nikdy nevím, kdo to píše, ty autům rozumíš, proto se radši ptám
Achjo...ty můžeš lakovat bezbarvým lakem bílou, pastelový barvy...je rozdíl v tom, že stříkneš bázi a na to dáš vrchní krycí lak .Úplně běžný postup. Nebo jen barvu, kterou smícháš s tužidlem, strikneš a to je vše.
Z rousit na plech ne. Odstranit broušením tu svrchní vrstvu a narušit broušením tu pod tím. Pokud je někde řez, tak vybrousit na plech. Pokud někde brousiš pod další vrstvu, tak to budeš muset srovnat třeba kytem. Záleží na situaci. Prostě udělat rovnej podklad, pak plnič , pak barvu...samozřejmě odmašťovat , odmontovat vše, co je lakování v cestě. Zbrousit kataforezu na čisté plech je v tomhle případě v celý ploše zbytečná práce
K plniči. Brousí se samozřejmě. Taky je při míchání potřeba ho natužit a naředit, aby se slil. Chce to tak dvě tři vrstvy, nechat lehce proschnout mezi stříkáním , aby nestejkal. Pak stříknout kontrolní barvu. Brousí se třeba excentrem 320 a 500 na doladění, pak pod vodou od 800 až po 1200-1500. Záleží kde. Nechat uschnout, talepit, odmastit, nechat vyvětrat, stříknout. Odmastit antisilem. Na hůř pristupnymista na broušení pomůže scotchbreit.
To vypadá na tu dnes tak moderní fólii. Možná to půjde pomocí horkovzdušné pistole, teplotu ale musíte vyzkoušet.
to není folie, u Alfa Romeo vymysleli specialitu, že i na laky, co nejsou metalické, se bude nanášet ještě finální bezbarvý lak
Jen u alfy? Toto jsem viděl as vidím denodenně na červéném passatu (tuším 3 nebo 4 generace, maj, bydlí ve vedlejším vchudu) na ovcích,dokonce i na fábi, na citroenech a peu, prostě snad na každé značce!
ale prd...to je prostě slunkem degradovaný bezbarvý lak...já to měl sto samo na křídle na fabii...to prostě jen obrousit a nalakovat znova
To není jen u Alfa Romeo, takhle dnes dělají skoro všechny laky. Nový lak má lepší lesk. Ale zvlášť červená barva je na to typická (ale nejen ta), že se časem ten bezbarvý lak začne loupat. Je to vada spíš jen kosmetická. Já na jednou starém autě (taky červené) zkusil ručně oloupat jen to, co nedrží a stříknul jsem to novým bezbarvým lakem. Výsledek byl překvapivě dobrý, ale nevím, jak by to vypadalo na větší ploše a nevím, jak dlouho by to vydrželo (auto šlo pak do šrotu). jediná kvalitní oprava je asi nový lak.
Jaká fólie? Nepište nesmysly. je to špatně provedený krycí dvousložkový lak, který se nespojil s podkladem.
V podstatě nemáte šanci lak sundat jinak než obroušením na podklad. Komplet. Krycí lak je tvrdý, pigment naopak vůbec a při broušení zajedete na plech. Celolak na autě je ekonomicky nesmysl.
Myslím, že nelze brousit pouze vrchní lak a ponechat barvu. Dle mě to bude muset až na plech a znovu nanést všechny vrstvy.
Je těchto míst na autě více?
Break, nejsem lakýrník, takže spíš můj odhad. Na barvu asi určitě brousit.
Gumídku, bohužel je to pomalu celé auto takto flekaté. Zkoušel jsem jen tak pro zkoušku horkovzdušnou pistoli, nejde to-lak vydržel kupodivu až moc velkou teplotu a na dobrém místě se to "ani nehlo"
Gumidku: nemusí až na plech. Je potřeba se zbrousit k místu, který je zdravý. Lak rozhodně pryč, barvu rozbrousit. Čas a spotřeba materiálu by byla šílená, kdyby brousil až na plech.
Pokud má člověk zkušenosti, tak pozná dobrej základ. Tohle se jen tak popsat nedá někomu,kdo tomu nerozumí a popravdě nemám ani zájem. Já se to musel naučit a stalo mě to hodně nervů, peněz a času
Já se to musel naučit a stalo mě to hodně nervů, peněz a času
To chápu, cokoliv se naučit stojí nervy,čas peníze. To některým(mnoha) zákazníkům nevysvětlíš. Chtěli by všechno za "dobré očko". Nebo se slovy "jsem dlužen" a podobný kecy. Hlavně od "známých". Ať táhnou do..., ať si natvrdo zaplatí řemeslníky a firmy...
Proto jsem ani po tobě nějaké dlouhé podrobné popisy nechtěl.
Řekl bych, že jsem poradil dost. Klidně poradím dál, ale myslel jsem tím, že to není jednoduché a samotného návod nestačí. Je potřeba vybaveni
Gumidku, pokud se dostaneš na pevnou a nepoškozenou vrstvu, tak s klidem na ni můžeš pokracovat.
Třeba kapotu olitanou od kamínků zbrousim do půlky na plech. Pak striknu epoxidového základ a až potom kytuju, plnič popř ještě stříkací tmel a finále
na holý plech stříkneš třeba tento epoxidový základ?
mně tehdy radili přímo na karoserii tento tmel, který pak zbrousím dojemna a na něj plnič a pak lak
ale asi bude lepší to dělat jak píšeš ty-přímo na plech dát ten epoxidový základ, přeci jen to byli prodavačky, asi bez praxe...
Epoxidovy základ především slouží jako ochrana plechových části a k vytvoření bezvadnýho základu. Stříkací tmel slouží k rovnoměrnějšímu vyrovnání drobných nerovností, ale spíš na větší plochy. Pokud umíš kytovat, tak není potřeba. Plnič jako takový má funkci antikorozní a zvyšuje přilnavost barvy k podkladu. Barvu jen tak neodrazí kamínek třeba
Jinak ten epoxid a stříkačák se nepoužívá na plastový díly
Jinak kyty jsou další téma...mimochodem obě značky jsou v pohodě. Polykar používám taky.
Na svařovaný místa,pokud se necínujou, tak karbonovej kyt, pak tady ten soft a je i jemnější bílej, kterým zarovnaš póry a škrábance v kytu. Pak stačí plnič...na vše kontrolku , nehrabat na to ničím mastným a hlavně kyt nikdy nebrousit pod vodou nebo to umejvat .
v roce 2012(!) jsem opravoval kitem se skelným vláknem(dlouhým vláknem) horní část blatníku Felicie-byla tam díra(průměr asi tak3cm). Bez předchozích zkušeností jsem to vzal z gruntu, úhlovou bruskou vyříznul rezavou díru až do okolí na zdravý plech, do obrazce obdélník, ale neřezeal jsem kolmo k plechu, řezal jsem pod úhlem, abych udělal trychtýřek(i když v tak tenkým plechu je to neznatelný trychtýřek), prostě aby tmel při bouchnutí na horní stranu blatníku nepropadnul. Dodnes to tam dobře drží, je to 9 let! Okolo každý přísahal, že to vydrží max.2 zimy. Drží to tam, je to pod lakem a kddyž do toho přiměřeně bouchnu, tak se to prostě nepropadne.
Byl to zelený tmel s dlouhým skelným vláknem, s antikorozní přísadou
9 let tmel a drží kdo by to řekl
Karbonovej má stejný nebo lepší vlastnosti než skelnej. Nevyplnis s ním díru, ale lépe se brousí a nanáší
ten karbonovej zní zajímavě, seženu nějaké info, až budu mít čas
jinak těch 9 let tmelu je zajímavý, svařování a cínování vypadá ještě víc profi, ale zase svařováním vyhřeješ plech v okolí zevnitř-třeba v prahu. Jedině po svařování stříknout do prahů nějaký konzervant. Nevím, tomuhle fakt nehovím... Jinak mám feldu 1995 a prahy držej jak bejk, to ani neprokopneš, ani nebyly byly dodatečně ošetřený. Tenkrát před 12 lety si kámoši kupovali Audi, BMW, já feldu, smáli se mi. Ty jejich jsou dávno sešrotovaný a rezly daleko víc jak felda. O nákladech nemluvím Mám to chycený vzadu nad zadním nárazníkem zboku-typický místo a pak vzadu kde se dává hever, jinak plechařina drží neskutečně. Jezdí i v zimě v soli
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.