Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Utahovací moment

Od: michalxsara odpovědí: 9 změna:
Zdravím
Chci se vás tu zeptat zda někdo neví na jaký moment mám utáhnou hlavu motoru. Měnil jsem těsnění pod hlavou, ale nevím jak moc utahat. Jedná se o Citroen Xsara break 2.0hdi 81kw.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda22
hodnocení

1x

Údaje jsou téměř vždy v balení těsnění. Zároveň se také udává, že by šrouby hlavy měly být vždy nové. Jejich zatížení je veliké a u opakovaně použitých se stane, že praskne. Zároveň se závity musí namočit do motorového oleje.

Jj to taky.*palec*

michalxsara
hodnocení

U těsnění žádné info nebylo. Proto jsem napsal zde na fóru :)

asd1
hodnocení

1x

Je to v dílenským manuálu a bývá to i u těsnění, jak momenty tak postup. Nový šrouby a V.Reinz...

hodnocení

0x

Na HDi to asi bude jinak, na benálu typ HDY bylo v prvním kroku vše na 20Nm, ve druhém o úhel 120° všechny a ve třetím kroku utáhnout o dalších 120°.

Přímo na RHY a RHZ je uvedeno , předběžně 20-+2Nm , dotažení 60 +-6 Nm a dotažení o úhel 220°+-5°

Čerpáno zde : docplayer.cz/...

PS je jedno zda jde o motor ve Xsaře, Xantii nebo v řadě Peugeotů-důležíté je uvést typ motoru, což je u Vás del výkonu výše uveden typ RHZ (RHY=66kw;RHZ=80kW-občas uvedeno 79,Vy 81.)

michalxsara
hodnocení

Super. Díky moc :)

Pokud bude další dotaz na Ctr nebo Peu-tak klidně SZ!

hodnocení

0x

Všechny návody na utažení hlavy se vztahují na nové šrouby, použít tento postup na staré je nesmysl.

nemusí být nové -mají se změřit a pokud vyhovují= jsou OK!To vše je v odkazu jež jsem tazateli dal!Speciálně na motory RHY a RHZ povoluje výrobce motoru pro použití starých šroubůmaximální délku 133,3mm!RHZ má tazatel. jinak jsou to identické motory lišící se turbem nastavením ŘJ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]