Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl bych dotaz. Mám Alfu 147 kde je víceprvková a řekl bych poměrně náchylná náprava, často se tam musí měnit ramena. Chci si koupit nové disky, na zimu mám 15tky, příjde mi to na nich tvrdé ale celkem dobře tlumí nerovnosti. 17tky jsou tvrdé dost a četl jsem na fóru, že to je pro ty, kteří právě chtějí často měnit ramena. Takže kompromis 16tky, které jsem měl a jak píšu, příjde mi to jako fajn kompromis. I když jsem se díval kvůli pohodlí i na 15tky, ale jsou moc malý a rozměry pneu 205/60/15 jsou pomalu dražší jak 205/55/16.
Avšak mám možnost koupit celkem výhodně 17tky na které se standarně dává 215/45. Chápu, že tvrdost a jízdní vlastnosti jsou jiné, podvozek může být náchylnější protože je na disku "méně pneu" která nerovnosti pohltí. Ale zajímá mě, jestli jde nějak exaktně určit, když jedu většinu času po hezkých cestách a řekněme, že ramena můžou vydržet 50 tisíc km, jestli třeba na těch 17tkách můžou vydržet o 10-15 tísíc méně?
Zajímalo by mě to. Jinak se ptám i z toho důvodu, že si tam bohužel čepy jako u VW nevyměníte. Můžete si vymenit silentbloky ale jak je čep ko, musí se měnit celé rameno, takže tak. (Jinak ano, počítám s tím, že nafrak může dostávat vše, tedy i tlumiče apod. ale o těch ramenech se mluví jako o hodně slabém místě) :D
Díky za odpověď.
Vliv to má, ale řádově větší vliv má styl jízdy. Ono to souvisí - široký nízkoprofilový kola si dá "závodník" který jezdí sportovně a v zatáčkách, při brzdění i při akceleraci je zatížení všeho o dost vyšší, s tím souvisí i snížená životnost silentbloků, ložisek atd.
Na kulák neni opravná sada? Na Fordu je origo čep na rameno přinýtovaný, nýty se odvrtaj a opravná sada je na šroubech.. Ale vzhledem k ceně ramen je lepší dát rovnou celý rameno než se s tim frcat.. Podvozkový díly se mi osvědčily Lemforder.
Obecně širší kola víc drncaj, víc tahaj za volant v kolejích, dřív na vodě zaplavou, mají vyšší spotřebu. Hlavně za sucha líp sedí, kratší brzdná dráha atd. Čemu dáš přednost je na tobě, obecně dobrý silnice a svižná jízda = sportovní kola, polňačky po česku = pořádný balony
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.