Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, Za půl roku si chci dělat řidičák na auto. Plno věcí je mi jasných ale některé ne..
Když stojím na křižovatce a naproti mě stojí druhé auto, a oba třeba chceme jet doprava kdo má přednost?
A druhá, když jedu chci odbočit doprava a auto proti mě chce také doprava kdo má přednost? Případně do leva je to tostejné? Děkuji moc
Jestli oba pojedete doprava a nijak si nezavazíte, tak pojedete logicky současně. Míjíte se levými předními boky. Nesmíte si objet zadky, ale i to jsem občas na křižovatce viděl.
Prostě oba najedete do křižovatky čumák k čumáku a hned oba točíte vpravo a míjíte se.
...
Pokud jeden pojede rovně a druhý vpravo, tak taky současně vjedete do křižovatky. Tedy za předpokladu, že je to obyčejná křižovatka pouze s předností vpravo bez hlavní silnice. Nijak si nezavazíte.
...
Pokud jede protijedoucí při odbočování vlevo přes tvůj pruh, tak tě křižuje a musí ti dát přednost ať už jedeše rovně nebo vpravo. Jede přes tebe, tak tě má co by protijedoucího i když pokračuješ vpravo nebo rovně. Opět v křižovatce bez hlavní silnice.
...
Jinak platí pokyn policisty co řídí dopravu, pak semafor a jeho světelná znamení, pak značky svislého značení a popř i vodorovného a nakonec přednost zprava.
Pokud svítí semafor plnou barvou na hlavní silnici a protijedoucí ho má taky na zelenou, tak pak rohoduje pochopitelně přednost protijedoucího (ten kdo křižuje dává přednost).
Zdravím díky za vysvětlení hned je mi to jasnější. Popletl jsem to myslel jsem že já pojedu doprava a on doleva. Ale i to jste vzal v potaz. Mockrát děkuji.
V autoškole by to měli učit. Bohužel tě spíš budou dojit a vnucovat ti další jízdy. Je to kšeft. Né zájem dělat řidiče.
Já už v autoškole nezažil výměnu kola nebo první pomoc. Naštěstí obojí zvládnu
Tak kola měním už teď. První pomoc znám ze školy. Jenom nějaký ty pravidla chybí. Chci to vědět dopředu. Lepší vědět než zjišťovat až tam
začátečníku, nejlepší se mi jeví, několikrát přečíst zákon 361/2000 s podrobným komentářem a vysvětlením na příkladu.
Tak to je super, že se tomu věnují. Mého tatu učili i opravu rozdělovače a výměnu svíček . To byla doba. Né jako dnes, kdy se pokazí auto a ihned všichni volají odtah.
No miki, dnes už je asi zbytečné všechno. Třeba symboly kontrolek jsou dodnes bezezměn na všech typech aut a stále majorita lidí neví, co která je. Jak vypadá kontrolka předních mlh proti tlumeným světlům, co značí kontrolka dobíjení, že se nejedná o vadu baterie, atd...
Dneska už lidi přistupují k autu jako naprostý uživatel-laik. Umí otevřít dveře, nastartovat, šlapat pedály a otočit volantem. Na parkování nemají odhad bez pípáků nebo kamery, nepřepnou světla s deních na tlumená v dešti či šeru nebo v tunelech, mlhovku nezapnou ani v té největší mlze a jedou na denní DRL ledky, atd...
Takže zlatá éra, kdy se opravdu učila technika autech .
gumidek: "Pokud svítí semafor plnou barvou na hlavní silnici a protijedoucí ho má taky na zelenou," Jaká je to plná barva na semaforu? Jak může někdo vědět, že protijedoucí má taky na semaforu zelenou když na semafor na druhé protilehlé straně křižovatky není vidět jaká barva světla tam svítí?
355 Poznáš to podle toho, že se do křižovatky rozjedou auta.
Př.: Ty máš zelenou plnou a jsi první na semaforu. Rozjedeš se a chceš jet rovně. Ten před tebou se taky rozjede a celou dobu bliká vlevo. Zelenou šipku vlevo určitě mít nebude, protože by vznikal kolizní stav. pokud se rozjel, tak na 100% má před tebou taky plnou barvu (zelenou). Ovšem odbočuje doleva, tedy přes tvůj jízdní pruh. Oba máme zelenou, ale on, když tě křižuje, tak ti musí dát přednost. I když má taky zelenou.
...
Kdyby měl zelenou šipku, tak přednost nedává a může jet. Na zelenou plnou musí dát přednost protijedoucímu i chodcům, pokud jim jede přes přechod. Proto u přechodu v ten moment bliká žlutý panáček.
Až se semafor na jedné straně přepne na červenou, tak někdy/většinou na druhé straně svítí plná zelená a v rohu křižovatky zelená šipka, která značí rychlé opuštění křižovatky a fakt, že můžeš jet a nedáváš přitom přednost.
Takto fungují semafory normálně. Proto lze některé věci s určitostí předpokládat viz. barvy semaforu, kam nevidíš.
gumidek: To, že se do křižovatky z protisměru rozjedou auta může znamenát a většinou asi i znamená, že tam mají asi také zelené světlo, ale také tam můžou mít i červené světlo a nějaký idiot který nerespektuje předpisy může do křižovatky vjet i na to červené světlo. Už docela dost dlouho se setkávám s křižovatkami kde semafory jsou řešené tak, že asi vždy je možné ji přejet bez toho aniž by bylo třeba někomu dávat přednost (i při odbočování v levo), protože se nikomu nekřižuje průjezd křižovatkou a ti kterým by se ten průjezd křižovalo mají světlo červené a neměli by tak do křižovatky vjíždět. Nevím jestli je to tak dané nějakým předpisem, že semafory na křižovatkách mají být tak nastavené a nebo může nastat i situace kdy protistrana má také zelené světlo a může tak při odbočování v levo nastat situace kdy bude třeba dát přednost s čímž jsem se už hodně dlouho nesetkal. S tím, že na druhé straně v rohu křižovatky je jedno světlo se zelenou šipkou které může občas svítit jsem se už hodmě let nesetkal a předpokládám, že to už dávno bylo asi zrušené a toto světlo se už na křižovatkách nepoužívá. Pamatují si ale, že kdysi takové světlo se zelenou šípkou v protilehlém rohu křižovatky u některých křižovatek bývalo.
V Brně a Olomouci je spousta takových křižovatek. Třeba Velkomoravská/Schweitzerova. V Brně zase co si vzpomenu Jihlavská/Dlouhá. A další. Nemyslím si, že by to byla vzácnost.
gumidek: Pokud myslíš to dodatkové světlo se zelenou šípkou v protilehlém rohu křižovatky tak s tím jsem se už v mým okoli nesetkal hodně dlouho a na křižovatkách kde si pamatuji, že to tam kdysi bylo je to už dávno zrušené. Myslel jsem, že toto světlo bylo zrušené a už se nikde nepoužívá, ale asi jsem se mýlil. Nejsem z Brna ani Olomouce a ani do těchto měst nejezdím a tak nevím jak tam jsou křižovatky se semafory řešené. Jinak toto světlo mi připadá být zbytečné, protože semafory se dají nastavit tak aby každý při každé kombinaci světel na všech semaforech dané křižovatky měl na zelené světlo volný průjezd křižovatkou bez nutnosti dávat někomu přednost. Navíc někteří řidiči sledují především asi semafor ten který maji před sebou a na to, že je nebo může být někde v protilehlém rohu křižovatky ještě nějaké další dodatkové světlo můžou zapomenout nebo ho přehlédnout.
asd1: Pokud myslíš tu dodatkovou zelenou šípku v protilehlém rohu křižovatky tak častá je možná jak kde. Možná podle toho jak si kde odpovědní lidi za semafory uvědomuji, že to jde řešit i jinak jednodušeji bez té dodatkové zelené šipky v protilehlém rohu křižovatky. K čemu je ta zelená šipka až tak dobrá, že zbytečná není vůbec?
Pro odbočení vlevo - svítí šipka = víš že protijedoucí mají červenou a můžeš jet, zároveň kdo neodbočuje doleva má pořád zelenou. Bez té šipky bys dával přednost prtijedoucím (když by tam furt jela kolona). V okolí to vidim pořád na hodně místech a že by byla zbytečná mi fakt nepřijde.. Bez té šipky auta proti jedou k semaforu a ty musíš stát, protože nevíš že už maj červenou..
asd1: Ano, když v protilehlém rohu křižovatky svítí zelená šipka tak by to mělo znamenat, že protijedoucí mají červené světlo a může se tak bezpečně odbočit v levo bez toho aniž by někdo křižoval průjezd a bylo mu tak třeba dávat přednost. V mým okoli ty zelené šípky v protilehlém rohu kde kdysi byly už dávno jsou zrušené a semafory jsou řešené i bez toho tak, že při odbočování v levo má protistrana světlo červené a tím by nikdo neměl křižovat jízdu odbočujícím v levo. Ano, při takovém odbočování v levo asi není 100% jistota, že vozidla z protisměru mají červené světlo a neměly by tak vjet do křižovatky, ale je to prostě tak řešené na mnoha křižovatkách bez té dodatkové zelené šípky v protilehlém rohu kterou se dá snadno přehlédnout. Nechci tu rozpoutávat diskuzi jestli je to tak dobře nebo ne, ale je to na mnohých křižovatkách tak a ať se nám to líbí nebo ne tak s tím nic nenaděláme. Každopádně je třeba při průjezdu křižovatkou a především při odbočování v levo dávat zvýšenou pozornost.
355. Semafory jdou udělat tak, aby auta jela rovně a doleva bez přednosti pomocí šipek. Ovšem v tom případě musí protisměr mít červenou a to je někdy vzhledem k plynulosti dopravy problém.
Je tedy lepší nezastavit úplně provoz a nepouštět jeden směr, ale pouštět dva směry s tím, že odbočující dá přednost. Díky tomu se před křižovatkou ve špičce nebudou dělat kolony.
Tedy má to smysl u frekventovaných křižovatek.
gumidek: Přiznám se, že příliš nechápu jak to myslíš. Semafory samozřejmě jde nastavit tak, aby auta jela rovně a doleva nebo i doprava bez nutnosti dávat přednost při jízdě doleva. Samozřejmě, že v takovém případě protisměr musí mít červené světlo. Těch možností jak nastavit semafory a tím i možnosti jízdy je více. Vždy někde na semaforu musí být červené světlo, protože jinak by ty semafory nemusely mít příliš velký smysl. Pokud u hodně frekventované křižovatky se nastaví semafory tak aby oba protijedouci směry měly zelené světlo a při odbočování doleva bude třeba dávat přednost tak se může stát, že odbočujícímu doleva se po dobu trvání zeleného světla ani nemusí povést odbočit a může se tak za ním tvořit kolona pro odbočení doleva a nebo to někdo nevydrží a riskantně vjede do křižovatky tak, že nemusí být zcela jisté jestli ji doleva stačí bezpečně projet. Podle mne je lepší řešit semafory na křižovatkách tak aby se nemuselo dávat přednost a to i za cenu, že některé vozidla budou mít červené světlo a trochu jich to zdrží. Připadá mi to tak více bezpečnější než aby vozidla riskantně projížděla křižovatkou nebo si někteří dokonce přednost vynucovali aby vůbec se jim povedlo odbočit doleva. Dával bych spíše více důraz na bezpečnější provoz na křižovatkách než na plynulost. Pokud jde o tu plynulost tak si myslím, že by se to dalo řešít např. tak, že ve směru kde je větší provoz nechávat trochu delé zelené světlo a tam kde je provoz slabší zelené světlo nechávat svítit kratší dobu. Ono se to nedá řešit tak aby to bylo ideální a všichni byli spokojeni. Vždy to někomu nemusí vyhovovat, hlavně těm kteří spěchají a musí zastavit a čekat kvůli červenému světlu na semaforu.
355 pochopili jsme se. Je to o kompromisu a každá křižovatka je jinak vytížená (tedy postupné rožnutí zelené by neovlivnilo plynulost), velká (zelená z obou směrů s tím, že při odbočení dost místa u středu i pro čekající auta, aby se neblokovala auta jedoucí rovně), atd...
gumidek: Nejsem si jistý jetli jsme se zcela pochopili. Nevím co máš na mysli s tím "při odbočení dost místa u středu". Pokud je zelená z obou směrů tak při odbočování doleva je třeba dát přednost těm kteři z protisměru jedou rovně a o to tu mj. jde aby to bylo řešené tak aby přednost nebylo třeba dávat což je pro odbočující doleva plynulejší a celkově i bezpečnější.
Pokud jde o to dodatkové světlo v protilehlém rohu se zelenou šípkou tak je vidět, že je zbytečné když křižovatky se semafory jde řešit stejně dobře i bez toho. Klidně bych se vsadil, že by se našli i takoví řidiči kteří neví co toto dodatkové světlo znamená.
355 Třeba ta ulice velkomoravská a switzerova v olomouci. Tam je dost velká šířka pro najetí ke středu, dávání přednosti a nezavazení autům, kteří jedou rovně. Přitom tam svítí plná barva.
ZDE
gumidek: Křižovatku na kterou uvádíš odkaz na mapy.cz neznám, ale když se na to dívám tak tam vidím samostatné pruhy pro jízdu rovně, v pravo a v levo. Je proto nesmysl psát o nějakém zavazení když každý směr jízdy má svůj samostatný pruh a k nějakému zavazení tak ani nemůže dojit.
gumidek: Nechápu co tam chceš řešit. Společný semafor pro jízdu vlevo a rovně bývá i na mnoha jiných křižovatkách a ničemu to nepřekáží. Příliš nevidím důvod něco na tom měnit. Ano, mohl by tam být i samostatný semasfor pro jízdu vlevo aby se dalo nastavit trochu více různých možnosti jízdy, ale i bez toho se dá těch možnosti jízdy nastavit myslím dost.
Jak poznáte jestli má křižovatka v protisměru zvlášť odbočovací pruh pro jízdu vlevo? Osobně vždy počítám s tím, že nemá a podle toho najíždím do křižovatky
Nunici, tak, že v první řadě u čáry stojí vedle sebe dvě auta a jsou tam čáry 6m. Já tedy na druhý konec křižovatky ještě dohlédnu bezproblému.
gumidek, taky jsem se dneska ztratil, ale v Praze. Dojel jsem již do cíle, ale ve Vaší diskuzi jsem se ztratil dávno
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.