Nejste přihlášen/a.
Zdravím, obchovat Hořice mapy.cz/...
Na nájezdu na silnici je pouze značka "Snížení počtu jízdních pruhů". Kdo má přednost? Auto A dává přednost autu B, protože je změna pruhů (přednost z prava)?
Děkuji
Při jízdě v pruhu B, nesmíte ohrozit vozidlo, které jede v pruhu A, když tam chcete vjet.
B nesmí ohrozit A.
(5) Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezíli
řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí; přitom musí dávat znamení o změně
směru jízdy. Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům
vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se
vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po
jednom do jízdního proudu průběžného pruhu. Tam, kde se dva jízdní pruhy sbíhají v jeden,
aniž by bylo zřejmé, který z nich je průběžný, nesmí řidič jedoucí v levém jízdním pruhu
ohrozit řidiče jedoucího v pravém jízdním pruhu.
zdroj: zákon 361/2000, § 12.
(Vedle povinnosti řidiče přejíždějícího z jednoho jízdního pruhu do druhého neohrozit řidiče
jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí, platí i povinnost jej neomezit, to znamená mu
nijak nepřekážet. Ustanovení věty druhé zakotvuje tzv. pravidlo zipu, tj. pravidlo chování pro
případy, kdy při souběžné jízdě jeden z jízdních pruhů přestane být průběžným. Zákonná
formulace je jednoznačným vyjádřením povinnosti řidičů jedoucím v průběžném jízdním pruhu.
Platí to i přes skutečnost, že jiná ustanovení používají v této souvislosti "je povinen umožnit",
neboť normativně mají tyto formulace stejný obsah. Nejedná se tedy o žádnou proklamaci či
doporučení, ale o jasné a právně závazné pravidlo chování pro zákonem přesně vymezené
situace, v případě jehož porušení připadá do úvahy i právní odpovědnost, včetně případné
odpovědnosti za způsobení dopravní nehody. Související dopravní značka č. IP 29 "Střídavé
řazení" je značkou toliko informativní, sloužící k označení (zdůraznění) povinnosti plynoucí již
z obecné úpravy, a užita být nemusí.44)
takže začátek zákona..
miki, viděl jsem to video, ale říkal jsem si, že jsem se přeslech. Fakt to řidička tvrdila, nepřeslech jsem se.
Už dlouho jsem nenapsal: "už aby bylo povinné školení řidičů."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.