Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se dováží vozidla bez RZ na evidenční kontrolu?

Od: kek odpovědí: 20 změna:

V inzerci se vyskytuje k prodeji skutečně vysoký počet vozidel bez RZ. Logicky jde o kusy původním majitelem odhlášené nebo dovezené na podvalu ze zahraničí. Případný kupec před přepisem musí i s takovým vozidlem dorazit na STK k provedení evidenční kontroly.

U autobazarů bych k tomuto účelu očekával vystavení převozní RZ (zelený papír s datem a razítkem) - je to pro ně rutinní úkon. Co ale zbytek inzerentů? Jízda bez RZ je aktulálně oceňována na 6-12 měsíců bez řidičského oprávnění... Takže tudy ne.

Jsou všechny zmíněné nákupy vozidel bez RZ od fyzických osob legálně proveditelné jen s podvalem (nutnost oprávnění B+E) nebo objednanou odtahovkou (vysoké poplatky za nakládku, čekání, atd.)? *sok*

Nějak se mi to díky vysoké frekvenci výskytů takovýchto inzerátů nezdá :)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

break
hodnocení

3x

Množství těch inzerátů nemá vliv na to, že auto bez značky nesmí na cestu, i kdyby ta technická byla za rohem. Jestli se nemejlim , tak nesmí být ani taženo .

Převozní značka na auto může jen v případě platné TK a snad i s českým TP. Čistopis se snad už nevydává...

A inzeráty jsou plny podvodů. Hlavně cikánů a podobných, co slíbí přepis, vyříznou kat a zbytek hodí do šrotu.

Jacku-mírni se a nanapedej a pokud myslíš, že Break se plete , tak vysvětli kde je chyba! Jinakmkdyž nemáš co napsat , tak si běž kritizovat jinam.

break

O co jsem přišel? :)

Něco o Vaší hlavě a Vašich znalostí.

break

No, škoda jen, že jsem to nečetl. Netuším, co jsem popsal špatně. Aktuálně mám kolem 15 aut a půlka má zahraniční papíry, když to povezu na STK, tak jen na podvalu, protože mi vůbec ten risk za to nestojí...

A nechci tu ostatním radit špatně. Pro mě za mě, ať si lidi bez cedulí jedou za západu na východ, ale ode mě to nemají

jack07

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 20. 07. 2021 16:59:22
Prosím, neurážet. Děkuji.

xenofob
hodnocení

3x

napsla bych že nákladním vrtulníkem Chinoook, protože dotaz považuji za hloupý...ale když to napíšu slušně, auto bez SPZ se na STK dopravuje jako každý jiný náklad...

JAKO NÁKLAD!

Vidíte, že to jde i bez vyplazeného jazyka. Děkuji

break

Laciná auta svádí k laciným řešením a končí často drahými problémy...

kare
hodnocení

2x
Dovozové půjde rovnou na technickou kontrolu nikoliv evidenční. :)
Na podval není potřeba B+E, lze legálně řídit soupravu do 3.5t s řidičským oprávněním B.
(Třeba BMW E46, Passat B5 a podobné stačí B.)
(Na Galaxy, Sharan, Alhambra rozšíření B96)
Jednou jsem měl na dovozové auto bez RZ zapůjčené plechové převozní značky s knihou jízd, další podmínky si již nepamatuji. Jindy jsem se domluvil na dovozu od prodejce.
Hledáte problémy kde nejsou :)

hodnocení

0x

Pokud je to dovoz a mají udělanou dovozovou STK, na evidenčku už nemusí.

kek
hodnocení

No, to se mi nezdá. Protokol o evidenčce je potřeba a že by to plně nahradilo provedení STK + emise mně přijde nepravděpodobné (limit 30 dnů, atd.).

break

Má pravdu. Teď je to už dlouho možný, protože se evidenčka dělá pouze na auto a ne i na jméno jak to bylo dřív.

Nemusí na evidenční, pokud má novou technickou mladší 30 dnů.

Každá technická prohlídka totiž začíná evidenční kontrolou a evidenční kontrola je tím pádem součást technické !

Dovozová technická (a v ní obsažená EK) není omezená na 30 dní.

break

Před léty to omezení bylo a pokud se změnil během evidence majitel, tak se vše dělalo znova. To je ale tak 10 let zpátky.

Jinak EK má základní úkony jako TK. Kontrola VIN, typ motoru, TZ, kola atd

hodnocení

0x

Máte pravdu, bez RZ se nesmí na silnice, takže jedině na podvalu.

mathew
hodnocení

0x

Úplně stejně jako ty s RZ*smich* Ano není to legální, ale ještě jsem neviděl, že by tam někdo táhl pojízdné auto na podvalu;)

hodnocení

0x
Jednou jsem si odvážel od své babičky auto, které tam léta jen tak hnilo ( v dobách,kdy ČKP byla jen sci fi) A babička se ptá.."má to technickou?Aby tě nechytili" Musíš jim říct, že to vezeš jenom kousek" Ano babi, to jim řeknu a oni to pochopěj..:) :) ZKUSTE TO TAKHLE..Oni to pochopěj :)

jen*
hodnocení

0x
Buď podval nebo převozní RZ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]