Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jsem laik, koupil jsem od známých fabku 1.4, 16v z roku 2000, byla měsíc zpátky v servisu, kde ji měli zkontrolovat, zda je vše v pořádku a vyměnit starý olej. Včera při jízdě začala blikat ikonka motoru (viz. příloha). Když auto nastartuju, tak trochu na místě skáče, určitě víc, než dřív. Dá se podle těchto dvou symptomů odhadnout, kde by mohl být problém a kolik tak bude stát oprava?
Moc děkuji
a mohu s tím jet na noční do práce?
![]() |
video-1624979053.mp4 | 76.98 kB |
To je kontrolka MIL.
Značí závadu na elektronice (řízení) motoru. Může jít o narušenou comunicaci mezi jednotkami po CAN sběrnici, přes vyhodnocení výfukových plynů až po zapalování nebo chybu vstřikovačů.
Bez diagnostiky nelze nic poznat.
Autem jet můžeš. Otázkou je, zda dojedeš a nebo přijedeš zpět.
...
Aspoň si namaž ten zrezlej zhnilej zámek. Klidně se ti může stát, že kapotu časem neotevřeš.
Nemáš tam málo chladící kapaliny? (dolej mezi rysky na šev baňky).
Oleje je taky mezi ryskama nebo na 3/4? (nesmí být max a přes max - ničí s epak katalyzátor a zasírá klapka)
A pokud je to od pohledu asi BKY, tak vyčisti EGR
Zdravím máme stejný typ Fabie jen o tři roky mladší. Na 99% bych typoval chybu zapalovací cívky. Trápilo mě to minulý rok a vždy když byla špatná, tak kontrolka ,,MIL"bliká, u jiných závad pouze svítí . (asi podle závažnosti poruchy)
Pro konrolu mé domněnky potřebujete někoho s diagnostikou. kody závady začínaji P 0301, ...02, ...03, ...04.
kdy čísla na konci je pozice valce počítana od rozvodu , nebo od olejové měrky pro vás.Stačí i někoho kdo má toto.
A aplikaci do mobilu která chybu načte. Třeba na google play
Jen jsem je nakonec povymněnoval všechny kromě jedné která byla měněna před 6-sti lety.
Výměna je otazka chvilky na počkání.
Není to tak jednoduché. Ono totiž na těchto motorech teče přes těsnění víka ventilů do otvorů pro svíčky.
Cívka se probije skrz olejový bordel nebo svíčku se špatným otrhem (zanedbaná výměna svíček odpálí cívku).
Nesmí mu tam téct. Výměna těsnění víka znamená sundání vaček s celým víkem (shození rozvodu)!
Jestli škube tak se zaměř na zapalování, často odchází cívky... Nevim jestli ŘJ umí poznat nezapálení směsi a zavřit vstřik, pokud nezavře tak můžeš odpálit katalyzátor = radši nejezdit.
Diagnostika by měla ukázat který válec nepálí, bude to vidět i na svíci.
Olej na svících - to je vidět, stačí se podívat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.