Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.
Příklad
V uvedeném obrázku, já (červený) oddbočuji v levo jedu v vedlejší (svítí zelená), řadím se tedy do levého pruhu. Z protisměru odbočuje do prava automobil (modrá), avšak místo toho aby se řadil do pravého pruhu, vjíždí do levého pruhu. Kdo je v případě kolize v právu? Počítám že já jsem vinník (červený, nedání přednosti z prava).
Děkuji
@honzas1: Tazatel se ptá na řešení křižovatky, nikoli na jízdu v jízdních pruzích za křižovatkou...
honzas1... v případě nehody se to bude špatně dokazovat, pokud v křižovatce nejsou kamery. Pak se přihlédne k nejjednodužšímu pravidlu a o tom tu celá diskuze je.
@honzas1: Zbytečně slovíčkaříš, ale nemáš pravdu. Píše, že protijedoucí vjíždí do levého pruhu. Když vjíždí, tak vjíždí. Kdyby do něj vjížděl až za křižovatkou, nebyl by protijedoucí.
Myslím, že je to běžné, vjíždět při odbočování doprava do levého pruhu. Dělám to běžně, buď pak odbočuji doleva, nebo se prostě nechci zdržovat za tím přede mnou.
Ale ani v případě, že zabočím do pravého pruhu, tak to pro protijedoucího nemůže nic znamenat, protože rozdíl mezi tím, do jakého pruhu jedu, je naprosto marginální a mžikový, že ten odbočující doleva do poslední chvíle nemůže tušit, co udělám, a prostě mi musí dávat přednost. Tak to je.
Pri odbocovani vlavo na zelenu bez sipky musite dat prednost autam oproti, nezalezi, ci idu rovno alebo odbocuju vpravo, ani do akeho pruhu sa radia. Vasa vina moze byt zmensena ciastocne, ak by modry presiel nejaku plnu ciaru.
Osobne by som jazdil tak, ze ked vidim blinker na modrom, vojdem do stredu krizovatky, tam sledujem jeho umysly, pustim ho do prudu kam chce a pokracuejm v jazde.
Zajímavý dotaz.
Pravidelně v Brně jezdím přes Bratislavskou a odbočuji doleva na Koliště.
Mám zelenou já i protisměr na Jezuitské. Pro odbočení doleva můžu využít dvou levých odbočovacích pruhů.
V praxi to funguje tak, že pokud jedu v levém pruhu, nedávám přednost protisměru, který může jen doleva a to se míjíme nebo doprava a to použije jiný pruh.
Dle názoru některých rádců by mohl protisměr po odbočení vpravo použít i levý pruh.
Pokud by to udělal, na 100% by byla bouračka...
Nechápu, že v tom někdo vidí nejasnost. Je to samozřejmé. Prostě přednost protijedoucích vozidel. Nic víc, nic míň...
kejikl... a kdy si dělal řidičák?
Dle názoru některých rádců by mohl protisměr po odbočení vpravo použít i levý pruh.
Pokud by to udělal, na 100% by byla bouračka...byla, pokud by jsi tam vjel ty a nedal přednost protijedoucího. Neznalost neomlouvá.
Podobných individuí se najde každý pátek ve špičce u Globusu v Olomouci na kruháči (taky se jedná o křižovatku o více pruzích a stejně tam nějaký pako vjede a jede dál ke Globusu po okraji. Přitom nedal přednost a riskuje střet a mnohdy se tam stane).
Mnou popisované chování řidičů takto v reálu na této křižovatce funguje.
Nejde o můj řidičák a kdy jsem ho dělal.
Protisměr prostě ani nenapadne řadit se do levého pruhu a já tudíž nemusím ani řešit, zda jim budu dávat přednost.
Projede tak denně několik desítek tisíc aut. To je fakt, který prostě je.
Je možné, že to rozhodující je ta červeně označená čára, která by i protisměru měla říci, že se řadí do pruhu v kterém jede.
Změna pruhu v křižovatce asi není úplně košer.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.