Zdravím na prosím o radu. Při úklidu auta jsem pod pedálem spojky našel prasklou plastovou páčku. Evidentně patří na pedál spojky. Nevím, k čemu slouží, během jízdy jsem si žádné změny nevšiml. Pravděpodobně je ulomená již delší dobu. Přikládám foto.
určitě vyměnit díl, slouží k tomu, aby na hlavní spojkový válec(ten stlačujete sešlápnutím pedálu spojky a je hned pod pedálem) působila síla co nejvíce v jeho ose.
Jinak se hlavní spojkový válec brzy opotřebovává a pak vám nebude fungovat spojka, bude to pak na odtah.
Je otázka, PROČ se to stalo, někomu jde třeba spojka hůř sešlápnout, tak na pedál vyvine větší sílu a někde to rupne, jako třeba tady.
Pružinu jsem nenašel, ale podle toho rozkresu je to jednoznačně tenhle díl. Dám to asi do servisu, myslím, že prasknutí toho táhla je jen důsledek, asi se to muselo zaseknout výše a prasklo to až v důsledku tlaku na pedál, ale nevybavuji si, že bych slyšel nebo cítil nějaké prasknutí. Ale ani bych se nedivil, kdyby to takhle bylo už při koupi, je to ojetina a nemám ji dlouho. Můžu risknout s tím ujet cca 200 km? Potřeboval bych o víkendu ještě jezdit, než to dám do servisu.
adal12
pružina je tzv. dvoučinná při sešlapování pomáhá snižit potřebnou sílu k ovládání spojky, při uvolnění pedálu mu naopak pomáhá dostat se do horní polohy.
A ano lze bez problémů odjet s vozidlem co potřebujete a dořešit až dodatečně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.