Nejste přihlášen/a.
Milane, tak ty čepy mazal někdo jiný. Nenamazaný čep se zadře. Pak brzda stále přibržduje a opotřebovává jednu desku víc.
U brzd FSII FSIII a stejné koncepce (Fabia) jsou sice čepy v gumové průchodce, ale taky se musí mazat, jinak orezne nečinná plocha a po výměně desek jsou čepy na vyhození.
Vazelína chrání i proti vniknutí vody.
Vazelína se nesmí roztéct při vysoké teplotě, nesmí poškodit gumu a nesmí stárnutím tvrdnout.
Do brzd jedině google.cz/...
Asi jsem tedy nepochopil tazatele.
u Š120 jsem jen slabě natřel hrany destiček, čep zajišťující tyto destičky. U Fábie jsem nic nemazal, teď u Octávie rovněž nic nemažu.
Nebo myslí pístech v brzdách?
Měděná pasta je na výfuky. Ta časem a teplem tvrdne. Na brzdy je nevhodná a je trošku i abrazivní (čepy pak vytlučou větší vůli v třmenech (Felda). Tedy do vodících čepů je nevhodná.
Ale u brzd se měděná pasta hojně používá co by tenký film proti korozi styčných ploch. třecí plocha desek, dosedací plocha kotouče, kolové šrouby. Vodící čepy nikdy měděnku.
Milane, na 120cítce se pochopitelně závlačky mazat nemuseli.
Jo díky gumídku za vysvětlení,Nikdy s vůjímkou prvních dvou aut jsem toto neřešil au těch (f125p a Seat Ibiza1generace) jsem neřešil a když jsem dělal brzdy tak u obou máznul pístky motorovým olejem.Na ostatních to nějak nebylo třeba.
Vodící čepy a pouzdra se musí namazat, aby volně chodil třmen. Pan Cukrář netuší o autech vůbec nic ale chce radit. trapné.
Výrobce k opravné sadě dodává vazelínu. Asi ví proč. To jen někdo neví...
Jenda22: k opravny sadě ano, ale k destičkám většinou ne...Práce na brzdach je jednoduchá, určitý úkony zvládne i cvičená opice, ale o to už horší je, že se do toho pouští pouští bez znalostí.
Minulý víkend jsem čepy nemohl dostat z pryžovýchg pouzder, až lehce pod lisem s WD40. Mazat je naprostý základ u všech šroubů a matek. Třeba kosti na stabilizátorech se musí rovnou flexou uřezat, protože bez namazání je matka zarezlá a šmitec. Ideál je silikonová vazelína v tubě. Já používám i trochu vyjetého oleje a vše je pak radost rozdělat.
Hlavní je dělat věci pořádně. Chápu, že lidi chcou ušetřit, ale v servisu jsem viděl dost takto sprasenych aut. Povolit a utáhnout dovede skoro každý, jen o tom to ale není.
Už mi i prasknuly "opravený" trubky před technickou. Kotouče zabroušený, že skoro vypadnul pistek na nových deskách, kousnutý třmeny právě po takových opravách a podobný chuťovky. Naštěstí jsem od toho řemesla utekl a nechal si to jako koníček
Break - ojebanou práci jsem podtkal hlavně po servisech a donutilo mě to dělat to radši sám. Jak říkáš povolit utáhnout, zvenku poblemcat měděnou vazelínou a hotovo předáváme poctivou práci za poctivý prachy . Urazit ruce.
Vodicí čepy se mažou mazivem k tomu určeným, obvykle bývá přiložený k opravným sadám. U starších třmenů neni od věci dát rovnou i nový těsnění pístku apod. = mít brzdy v top stavu a mít zase pár let klid. Stav čepů + prachovek se kontroluje vždy když se dělá kolem brzd, tj. jestli chodí lehce a nemá velkou vůli a rovnou se u toho mázne. 90% servisů na to kašle, jen nahodí novej kotouč desky vyšlape starou brzdovku a poblemcaj to zvenku mědí (ty lepší keramikou) . Ani pořádně nečistí dosedací plochu náboje + nekontrolujou házivost kotouče, pak z toho jsou kopající zvlněný kotouče..
Ale dovedu si představit že napadení kutilem může být ještě horší
@asd1 90% servisů na to kašle, jen nahodí novej kotouč desky vyšlape starou brzdovku
Co blbneš kámo? Proč by vyšlapávali starou brzdovku? Víš, co je to za práci, nasadit hadičku a ještě k tomu sednout prdelí na sedadlo a šlapat na brzdový pedál? Proč by to dělali? Vždyť je to práce která NENÍ VIDĚT. a že stará brzdovka působí na píst korozivně? Tím líp, aspoň se za čas zákazník vrátí...Na práci v servisech jsou normohodiny, často jsou v praxi poloviční, protože práci vojebou. Přece nebude dělat automechanik za směšných 600Kč na hodinuA když někdo chce kvalitní spojku, tak se dá levná, vždyť co, nějakých 80 tisíc km taky vydrží. Nebo se jen vymění lamela a ložisko, přítlačák se nechá původní. A nebo jen lamela, když ještě ložisko ještě žije. Jen se namaže hřídel mrkve, aby lépe ložisko "chodilo" mázne se čep, ve kterým chodí páka ložiska.Co oči nevidí, to srdce(ani peněženku) nebolí. A to ještě zákazník při předání pěkně PODĚKUJE
No tak vyfouknutím.. Jinudy než odvzdušňovákem se to nedělá a jestli vyšlapeš nebo máš přetlakovej bazmek to je jedno, jde jen o pohodlí práce a čas..
Od věci nejsou kontrolní závady, značky na dílech, plomby na šroubech apod. Pak je hned vidět co se dělalo, co se nedělalo, co se nevyměnilo i když mělo a co se naopak vyměnilo i když nemělo U brzdovky stačí u třmenu odvzdušněním zkusit jestli teče čistá nebo černý bláto. (Ale servis to stejně zatluče že se něco dodatečně uvolnilo
)
Kéž by pohádka... To někdy zkus přijet jako blondýna/ hejl do neznámýho servisu... Po výměně čepů řízení volant nakřivo = reklamace a vyřešili to přesazením volantu na tisícihranu Dojebali u toho kroužek bagu, reklamace zamítnutá jakože byl vadný. Olej přelitej o litr nad horní rysku (!). Dolitá chladicí kapalina a že je jaksi děravej chladič (růžový kolo na něm) to netřeba řešit... A to byl autorizák kde je kvalita prý zaručena
Kdybys viděl co na autech vidim po servisech tak by ses z toho poblil jakej kokot to dělal (bez legrace). Marže na dílech 100%, za práci reálných 1k za hodinu nekdy i tak 3k za hodinu a výsledek na dvě věci že se to musí předělat, běžně životnost měněných dílů max pár tisíc km, prý silnicema.. Zajímavý že když to pak podruhý vyměnim sám tak to vydrží 100kkm a furt dobrý.. Buď tam cpou za tu značkovou cenu nejlevnější šrot nebo to dojebou kladivem při montáži... A nebo jsem potkal zrovna těch 150 vyjímek potvrzujících pravidlo
Nevím, odkud si. Ale mám dobrý i špatný zkušenosti. V tomhle oboru se už přímo nepohybují, vystřídal jsem několik zaměstnání a oboru a nikde to není černobílý. Všude se najdou fušeři i odborníci...
Akorát mám problém s paušalizováním, protože ve 100% to tak není. Mám špatný zkušenosti se servisama jako zaměstnanec, zákazník nebo pozorovatel, ale stejně tak i výborný zkušenosti...k tomu mám ale i dost výhrad vůči zákazníkům a jejich chování nebo požadavkům.
Jo, jenže z deseti je 9 fušerů a jeden dobrej, když to zprůměruješ tak je to fakt bída. Jasně že ksindl je i mezi zákazníkama, domrská to protože neví jak to udělat tak to dá do servisu, zatluče co s tim dělal a pak to chce hodit na servis že to tam dal v pořádku... Honit montpákou kolem dílny
Už mě přestalo bavit zaplatit servisu a pak to muset dělat znova, tak jsem holt pořídil něco výbavy a mám klid. Časově to vyjde i líp (nemusim se objednávat, vozit to tam a pak přebírat) a finančně na polovinu i když dám kvalitní díly..
bohužel mám zkušenosti(velké) jako @asd1
Automechanik říká paní: Přijedte, přijedte, můžete být u toho(u jeho práce, co jí bude auto opravovat), pak tedy paní přijede, řekne že tedy u toho bude a on na ni "ale prosím vás, támhle máte kousek Kaufland, běžte si nakoupit" A ještě to podá mechanik způsobem, jako že on je ten hodný a jde mu jen o to, aby paní ušetřila -dobře využila čas
A nejlepčí je, když i strhne samolepku z tlumičů, aby neviděla-nemohla si zjistit, co je to vlastně za tlumiče
Mně týpek, velmi zkušený, tedy aspon co se týká délky praxe měnil spojku na feldě, už je to dlouho, 9 let. Dohodli jsme Valeo spojkovou sadu, práci mi nakonec udělal bez papírů, po ujetí asi 20 tisíc km začala zabírat spojka nějak moc nahoře...proč asi Sranda je, že při výměně oleje v převodovce dal takovou specifikaci, že se mi začalo ozývat ložisko při volnoběhu...auto přímo nepředával mě, kryty od motoru nechal v kufru, místo aby ho vrátil(projedeš louží krásně vyplachuješ alternátor-u Feldy) a ještě urval kabel k spínači couvaček v převodovce.
@break ty jsi třeba poctivej, ale to by ses nadřel a u automechaniků bys byl za blbce. Ale i poctivou prací si automechanik vydělá balík.
automechanici mají spoustu fíglů, rádi třeba i vymění různě matice aby bylo vidět, že se něco dělalo, no jo, matice stojí pár korun, sem tam se něco v motoru otře od prachu, nebo "omylem " zapomene v autě nějaké krabice od náhradních dílů. Aby bylo vidět, že se prostě MĚNILO A PRACOVALO
Další fintička je dělat, že je oprava časově náročná, proč by řekl, že je to druhý den hotový, když to může být za další dva dny? Protože prostě ten kvalitní díl, který tam chce on JAKOBY dát všude prostě není. Mezitím bude makat na káře, kterou koupil nepojízdnou za pár kaček a pak ji střeli...
Fakt nevím, odkud jste. Znám servisy z Čech,Moravy a dolnorakouska , ale nikde jsem tyhle černý scénáře neviděl ani u největších fušerů...
A upřímně mi to je jedno. Podívejte se sami na dotazy a odpovědi na tyhle stránce. Každej druhej tu vaří z vody a lidí se tu ptají na nesmysly...
Vážně beru na vědomí , že jsou fušeři v každým oboru. I doktoři dovedou práci odflaknout, ale z praxe znám úplně jinou realitu.
Já jsem z oboru a z praxe mohu potvrdit to, co psal asd1. Mnoho mých kolegů pracuje tzv do výše svého platu nebo tak, aby se moc neumazalo. Normální flákači, kteří díky absenci v problematice ani neumí nic jiného, než měnit díly.
Akorát je zbytečné to psát. Stejně nikdo zde neuvěří . Alespoň je pořád dost naivních majitelů aut, kteří stále dodávají práci po fušerech, takže si nestěžuji
.
Plovoucí čepy se mají mazat speciální vazelínou, která nepoškozuje prachovku, což měděná vazelína není.
Já používám ATE Plastilube. Ale dost lidí používá měď a neřeší to.
O teplotu v tomhle případě snad ani nejde, čepy přece nejsou v žádném žáru...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.