Nejste přihlášen/a.
Zdeňku,
dole je jen jednoduchá náprava, dvě kola a jinak nic.
Ale i to je třeba pravidlně kontrolovat,od prasklin rámu, prohnilé profily a spoustu dalších parametrů. Co třeba nájezdová brzda, vůle na žehličce..
STK stanice technické kontroly
TK technická kontrola
Bohumile,
pokud nechcete delší dobu karavan používat, klidně může být odstavený a mít neplatnou TK. Není povinnost chodit na pravidelnéTK, nesmíte ale vozidlo používat.
S novelou zákona bylo uzákoněno, že vozidlo bez platné TK, bude po určité době (technicky nezpůsobilé k provozu po dobu delší jak 6 měsíců) prohlášeno za vrak.
Takže nechoďte na TK, ale karavan zaparkujte doma. Po čase to risknete, nebo naložíte karavan a pojedete na TK.
Trošku to mícháte,
kkyž karavan máte doma, nic se neděje a vozidlo může mít prošlou TK dlouho. Pokud ale je vozidlo na veřejně přístupném místě, na parkovišti, na ulici a podobně, tak obec rozhodne, v souladu se zákonem, že toto vozidlo je vrak a nechá ho zlikvidovat.
Když máte propadlou terchnickou, klidně i 5 let, můžete jít na technickou.
Když obec označí že vozidlo je vrak, zlikviduje ho, tak již nemáte s čím jít na TK.
Pochopil?
Ano, takto to chápu. Šlo mi právě o to, zda vozidlo bez platné STK (za něž pochopitelně platím povinné ručení), pokud jej mám "uskladněné" v garáži, případně na svém pozemku, nebylo po 6-ti měsících "úředně" prohlášeno za "vrak" a zrušeno. Šlo mi o to, kdo a jak a za jakých podmínek může tedy to vozidlo, za ten vrak, po 6-ti měsících prohlásit a zrušit jej.
Ale i na dalších příspěvcích (xenofob a makk) je vidět, že by to tak i být nemuselo. Pokud by to bylo jak píšeš, bylo by to dobrý. Ale jde právě o to, jak dlouho to vydrží a aby si zase někdo z těch našich slavných "pos.anců" (tečku si doplň) nevymyslel to, co snad už snad mají na tom Slovensku a bylo by to "v háji". Ono, dnes už si člověk je málokdy úplně jistý a to čímkoliv.
můžete to tak mít do změny právní úpravy, která nařídí bud udržovat platnou tehnickou prohlídku nebo vozidlo vyřadit z půrovozu...takto to už několik let funguje například na Slovensku
Já teda slyšel, že již nyní mohou vozidlo s propadlou stk (nevím teda jak dlouho) trvale vyřadit z evidence, ale prý se ještě nestalo, že by to udělali. To je jako když po koupi auta se musí do 8 dnů udělat přepis, jinak hrozí pokuta, ale že by ti pokutu někdo dostal, to jsem taky neslyšel.
Makk a další -co si představujete pod pojmem VYŘADIT?
Ono totiž vyřazení z provozu je to co se dříve nazývalo termínem depozit!
pokud ale myslíte ekolikvidaci vozidla , tak toto se nazývá ZÁNIK = dříve vyřazení vozidla !
V takovýcht případech použití vyřazení může být matoucí a je lepší uvést současný termím či doplnit starým !
Mám na mysli vyřazení silničního vozidla z provozu, tak se to oficiálně jmenuje. V praxi to znamená vrácení RZ, ekolikvidaci a zápis do TP, že vozidlo je trvale vyřazeno z evidence a již nikdy nemůže být legálně provozováno. Podle mě to nedělají právě proto, že by to byla dobrá klička pro ty, co chtějí auto zrušit a chtějí si ho nechat (např. na náhradní díly). Oni by nechali padnout STK, úřad by jim auto zrušil a k ekologické likvidaci by je už nikdo nedokopal.
No právě že tak se to nejmenuje.Jmenuije se to ZÁNIK vozidlka a lze jen a pouze na základě protokolu op ekolikvidaci-odevzdá se ORV I,+ RZ, do ORV II zápis o zániku vozidla, někde ustříhnou roh !NELZE legálně vrátit do provozu,
VYŘAZENÍ vozidla-odevzdá se ORV I (malý TP),odevzdají se REZ (SPZ) a do ORVII zápis o vyřazení vozidla, zrušení PR , po roce se musí doložit co se z vozidle děja a kde je zaparkované /nesmí být na věřejně přístupném místě/ postaru se tomuto říka DFEPOZIT! a lze kdykoliv po absolvování TK vrátit do provozu!
je to jinak, z moci úřední lze vyřadit z provozu nepojištěné auto...bez ohledu na platnost TP
podle všeho jste slyšel něco jiného, v souislosti s autovraky, odloženými na území měst a obcí...ale top je ěnco jiného, jde o zákonné podmínky, kly lze takové vozidlo označit jako autovrak
diesel: Nevím no, ale když jsem rušil auto, vyplňoval jsem "Žádost o vyřazení silničního vozidla z provozu", takhle to na tom formuláři bylo napsané.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.